Učiteľka v škôlke v Rakúsku

ivana3111
5. feb 2021

Ahojte, som ucitelka v statnej ms. 4. rok ucim v statnej škôlke. Študujem externe nadväzujúci odbor na vs elementarnu a predskolsku pedagogiku a o rok končím a budem Bc. Radi by sme so snúbencom odsťahovali do Rakúska . Neviete ci mi bude platiť titul z môjho odboru aj tam? Hľadala som na nete po anglicky ale nenasla som...nemčinu by som sa naučila priamo tam ...nemáte niekto skúsenosti? Ďakujem pekne za rady 🙂.

vroni
5. feb 2021

@ivana3111, pokiaľ viem, tak nie. Budeš môcť robiť len asistentku. A teda jazykové nároky sú na učiteľky vysoké, aj keby si rovno išla do anglickej škôlky, vyžadujú spravidla na úrovni native speaker. A teda platy nič moc a organizácia práce dosť iná než na SK (normálne makáš 8,5 h, málokedy majú škôlky upratovačky a takmer nikdy kuchárky, všetko si pekne odmakaju učiteľky...)

katinka71
6. feb 2021

@ivana3111 presne ako pise vroni naroky su na ucitelky velke,a nemcinu sa uc uz teraz,nie pramo v rakusku,moja kamartka ma skoncenu zdravotnu skolu potom isla na socialnu pedagogiku na sk ma mgr ,v rakusku sa mohla zamestnat v skolskej druzine,s tym ze si musela dorobit z rodinneho prava skusku tu v rakusku,doobeda robi v skolke ako asistentka ucitelke,a popri zamestnai studuje specilanu pedagogiku na univerzite vo viedni,a este ako zacala pracovat v skolstve robila zdravotnu sestru v rakusku 10 rokov takze jazyk ovladala

danica2711
6. feb 2021

@ivana3111 prepáč, ale nerozmýšľaš na úrovni vzdelaného človeka - chceš ísť učiť po nemecky hovoriace deti do škôlky bez znalosti nemčiny?! Najprv rieš nemčinu a potom platnosť tvojich titulov!

ivana3111
autor
6. feb 2021

@danica2711 kto vraví ze hneď prvý týždeň pôjdem ucit? Samozrejme ze naučiť sa nemčinu na leveli expert potrvá aj rok ;) ale kto chce hejtovat bude a kto chce radiť poradi ;)

danica2711
6. feb 2021

@ivana3111 poradila som ti - uč sa po nemecky. Úroveň expert ti na plnohodnotnú prácu a uznanie vzdelania nestačí, musíš byť native speaker a to za rok asi nezvládneš, ani hodená do vody v Rakúsku, pretože bez nemčiny budeš asi robiť nekvalifikovanú prácu s ostatnými Gastarbeitermi, čo ti jazykovo neprospeje. Takže ti navrhujem okamžite sa začať učiť po nemecky tu doma (je kopa lektorov, vyučujúcich on-line), potom, keď sa bude dať, zohnať si nejakú prácu v Rakúsku a intenzívne kurzy jazyka. V tom čase zistiť na úradoch, ako to je s uznaním tvojho vzdelania a hľadať škôlku, ktorá by ťa zamestnala

vroni
6. feb 2021

@ivana3111, za rok sa nemčinu na potrebnej úrovni rozhodne nenaučís, to je nereálne. Za rok sa možno naučíš plynulo rozprávať, ak si jazykovo nadaná. Ale nie tak, aby si mohla učiť v škôlke, odhliadnuc od toho, že potrebuješ poznať detský repertoár pesničke a básnici a rozumieť im, potrebuješ rozumieť jazykovým zvratom a hračkam, to sa fakt za rok nedá.

malva123
6. feb 2021

@ivana3111 nato ani radit netreba,to hadam vies aj sama.

ivana3111
autor
6. feb 2021

Ako ďakujem vám za rady ,ale ten ton a spôsob, akým tu so mnou rozpravate sa mi ale ze vôbec nepáči a ani nepozdáva... nemám 5 rokov aby ste tu tak vypisovali. Ale dik aj tak ;) ja si to uz nejak zariadim .

123andy123
6. feb 2021

@ivana3111 hmm.. uprimne? zijeme v Nemecku a nechcela by som aby moje deti ucila ucitelka s prizvukom, aj keby si mala akykolvek titul a vedela gramatiku na 1000%

vroni
6. feb 2021

@ivana3111, možno to znie surovo, ale väčšinou tu máme nejakú tú skúsenosť a chceme ta vopred "varovať". Alebo inak: predstav si, že máš anglickú kamošku. So vzdelaním, ktoré u nás nemá alternatívu. A povie ti, ze chce prísť na Slovensko a učiť fyziku (aby sme ostali pri téme odbornosť), slovenčinu sa douci, keď príde. Co by si jej odporučila? V pohode, dôjdi, voľných miest je tu ako prachu, stačí sa sa vieš vyjadriť alebo by si povedala, nauč sa poriadne jazyk, poobzeraj sa radšej po jazykovo menej náročnom zamestnaní a potom príď?

katinka71
6. feb 2021

@ivana3111 este som chcela napisat nezabudni si dat nostrifikovat tvoje diplomy a tituly aby si vedela na com si v rakusku,kde sa s tym vies uplatnit a co si este musis dorobit,ale ked sa ti nepozdava sposob akym sa stebou komunikuje tak si to vyhldaj sama,to bude malina pre teba,pri tvojej sebavedomosti

natalinatali
10. jún 2021

@ivana3111 Ahoj ,chcem sa opýtať aj ste išli do Rakúska ? Ako to tam prosím funguje ? 😊

nikollnikol
23. jan 2022

@ivana3111 ouuu veľmi neprajné žienky sa tu našli . Ja čo viem z dobrých zdrojov školu si môžeš dať uznať v Rakúsku ... pre viac info si naštuduj alebo ma kontaktuj ... a ďalšia vec mozes robiť čo len chceš 🙂 ak máš na to , baví tá to a chceš ísť za lepšími peniazmi ja ti verím ja som sa perfektne naučila nemecky za rok a pól 🙂 takže celé je to o tebe ako sa budeš snažiť a hlavne či tá práca s deťmi ťa baví 🙂
Tak tieto rady čo ti sem pisali je veľké nic pekny deň dievčatá

ursula22
23. jan 2022

ja som videla inzerát učiteľka do školky nemčina c2 aj bez diplomu, radšej investuj do c2 nemčiny

vroni
23. jan 2022

@ursula22, C2 je najvyššia možná úroveň, ktorú môžeš mať z cudzieho jazyka. Čiže len zdvorilo napísali, že vyžadujú absolútne perfektnú nemčinu.

sovica
23. jan 2022

@ivana3111 Na Erzieherin - vychovávateľku v škôlke Ti stačí Ausbildung a základná úroveň jazyka B1. V Nemecku určite, predpokladám, že aj v AT to tak bude (ale to môže byť len môj dojem).
Ako Ti napísali kočky vyššie, daj si nostrifikovať diplom, určite Ti aspoň nejakú časť vzdelania uznajú. Predpokladám však, že si aj tak budeš musieť dorobiť vzdelanie a jazyk postupne zdokonaľovať.
Nezúfaj však, nie je to nič strašné a netrvá to dlho. Len tak som šupla do vyhľadávača Ausbildung/Erzieherin a vyhodilo mi tam toho plno. Nižšie prikladám jeden link. Nechce sa mi to všetko čítať, ale školenie trvá ca 5,5 mesiaca. Pre tých, pre ktorých nie je nemčina rodný jazyk, dávajú možnosť absolvovať dodatočný kurz v odbornej pedagogickej terminológii. Ten trvá 2 mesiace a absolvuje sa pred pedagogickým školením.
Tak, ako píše vyššie @vroni, vychovávateľky v škôlke robia všetko (aspoň v DE, žijeme tu), upratujú, organizujú aj obedy, keďže škôlky kuchyne nemajú - obedy sa vozia pre deti, ktoré si ich objednajú (ostatné chodia obedovať domov). Ak im vypadne nejaká pomocná sila, umývajú aj taniere, poháre atď. Je tu úplne iná organizácia práce ako na SK. Aspoň v DE, neviem ako v AT. Faktom však je, že tu majú na počet detí omnoho viac vychovávateliek a vždy sú tam aj nejaké mladé kočky na prax, ktoré si práve robia Ausbildung (u nás v škôlke bývali 1-2, keď tie odišli, prišli ďalšie).
Čo sa týka jazyka, jedna kamoška teraz robí pomocnú vychovávateľku a síce rozpráva po nemecky, ale gramaticky nie veľmi správne, o prízvuku ani nehovorím (na SK vyučená kaderníčka - teraz si ide niečo dorábať tu v AT, aby tam mohla zostať). Dve kamošky z SK učia na Gymnáziu matiku a fyziku. Prízvuk majú stále a keď mi hovorili, aké to bolo zo začiatku stresujúce, lebo nemčina na základnej úrovni, celú terminológiu sa učili za pochodu, ale až po roku-dvoch si zvykli tak, že už neboli v kuse v strese (z jazyka). Mimochodom, obom kamoškám vysokoškolské vzdelanie z SK v plnom rozsahu uznali (majú MatFyz).
To je asi všetko, čo mi teraz napadlo. Ak by si mala ešte nejakú otázku, napíš, ak budem vedieť, odpoviem. V každom prípade, nemčinu sa začni učiť už teraz, neskôr to oceníš.
Prikladám ten link, ktorý som spomenula vyššie...
https://www.stepstone.de/stellenangebote--Ausbi...

Veď skús si dať do AT vyhľadávača ponuky na vychovávateľku a tam už budeš mať uvedené, čo od Teba vyžadujú (aké vzdelanie, jazykovú úroveň atď.)
V každom prípade, držím palce🍀

bimbambom
23. jan 2022

@ivana3111 ešte raz môžeš prosím konkrétne napísať aké máš ukončené vzdelanie a akú VŠ ?

lapersefona
2. jún 2023

@123andy123 v skolkach je nedostatok personalu a oni su vdacne aj za cudzinky s prízvukom. To si myslis ze tam su iba Nemky alebo cudzinky bez prízvuku?

wayway
2. jún 2023

Chod do toho, uc sa nemcinu, najprv mozes byt asistentka, neskor sa prepracujes vyssie. Prostredie AT poznam, aj ich MŠ prostredie. Platy su o inom, najma ucitelske. Myslim si, ze ti uznaju minimalne cast vzdelaia a budes hned moct robit asistentku.

sushi1234
3. sep 2023

Prosím viete mi poradiť kde sa dajú dať uznať tie slovenské diplom ďakujem