Učiteľka v škôlke

4. aug 2024

Ženy ak je možnosť ísť pracovať ako učiteľka MŠ bez vzdelania a skúsenosti ( s tým, že do 2r je potrebné začať školu) ako vie takáto učiteľka čo má robiť? Nie je to len 'stráženie detí'. Odkiaľ bude vedieť aké aktivity robiť? Čo ako pripraviť, spraviť? Atď atď atď?
Lebo čo som počula, tak žiadne zaúčanie v škôlke nefunguje. Jedine si to viem predstaviť tak, že najprv napríklad ísť ako polovičný úväzok či brigáda k učiteľke, neskôr ako samostatná učiteľka.

vyrovnanaosoba
4. aug 2024

Aj mňa to zaujíma

barka1
4. aug 2024

Tak asi tam nebude sama, nie? Mala by mat kolegynu, vždy su predsa 2 na triedu.
No a potom existuju normálne plány, tématické alebo nejaké podobné, ktoré by mala dodržovat. A tie si nemusí pripravovat ona sama.

thereisabear
4. aug 2024

Ideš podľa plánov, môžeš sa inšpirovať tými z minulých rokov. Inak sleduješ kolegyňu/ne, pozeráš na internete, pýtaš sa. To externé štúdium ťa zas aktivitami extra nevyzbrojí.

kiki68
4. aug 2024

V prvom rade nie je tam sama, potom musi mat nejake plany vypisane a podla nich ist. Casto tam ma niekoho a ten minute o koriguje. Ale hlavne ide o to, ze nesmie mat vady reci, cize vediet predcitavat rozpravky, hrat sa s detmi, behat, skakat, musi byt fyzicky zdatna a chciet byt s detmi. Take ako aktivity vytvarne, na to je pinterest dobry za mna. Ale to vsetko je na cely mesiac predschvalene, cize tam musi byt vsetko v plane a ten vidi riaditelka. Hlavne to clovek musi zvladnut zdravotne a psychicky.

kate_cs
4. aug 2024

Každý pedagogický zamestnanec má po nástupe adaptačné obdobie. Kedy má danú uvádzajúcu učiteľku, ktorá sa jej venuje a na konci je ukončenie adaptacneho, kedy je aj preradená do vyššej platovej triedy. Niekedy je toto obdobie 3 mesiace, niekedy až rok.
Neviem, či si v škôlke robila, keď môžeš vyhlásiť, že žiadne zaúčanie nefunguje?
A keď začne daná osoba študovať, tak aj počas štúdia má prax, kde sa jej opäť venuje nejaká skúsená pani učiteľka.

denkabemommy
4. aug 2024

No úprimne ti poviem, bez akéhokoľvek pedagogického vzdelania ťa najskôr asi nik nevezme pracovať do škôlky (ak to nie je pre nich úplná nutnosť). Zvyčajne vedenie takéto životopisy buď pobavia alebo sa na ne ani nepozrú 🙃

autor
4. aug 2024

@denkabemommy mám 2 znamené, ktoré sa takto dostali do škôlky a kam chodí dcérka tiež začína učiteľka bez vzdelania. Totiž môžeš začať do 2r školu

denkabemommy
4. aug 2024

Píšem, ak to nie je pre škôlku nutnosť.. vieš, keď sa im dostane kvalifikovaný zamestnanec a nejaký random človek, tak je jasné, čo si škôlka vyberie 🙂

oli18
4. aug 2024

Ked si pomyslim, co vsetko sa za 4 roky na Pegecke musia studentky ucit, aka narocna je prakticka maturitna skuska, je to voci nim nespravodlive, ze niekto bez vzdelania dostane taketo vysoko odborne pracovne miesto.

autor
4. aug 2024

@oli18 súhlasím a hlavne nechápem odkiaľ majú potrebné vedomosti, keď do 2 r stačí začať štúdium. Dovtedy čo?

lulu0123
4. aug 2024

No pokial viem napriklad v nasom okoli je stale nedostatok uciteliek v skolkach,takze nemaju problem vziat aj niekoho bez potrebneho vzdelania, ak je dostatocne zapaleny.Najstarsia dcera mala taku ucitelku, robila uplne inu profesiu, dokonca ovela viac platenu, ale nenaplnalo ju to, po 40 zacala ucit v skolke a bola to najlepsia ucitelka aku moje deti kedy mali.Skolu si urobila hned ako to bolo mozne a vravela,ze to bolo velmi lahke oproti vs ktoru mala povodne vystudovanu.
Mala ju v skolke pod palcom sama riaditelka a nejaky mesiac bola s detmi len s inou ucitelkou az potom sama.

oli18
5. aug 2024

Je na hlavu postaveny zakon, ktory to umoznuje.

kiki68
5. aug 2024

Ale co tam chces za vedomosti? Vies ako vyzeraju tie plany? Vies ako vyzeraju pripravy? Plus skolka je cirkus, co zije neustale a dynamicky, to nie je prednasanie. Ako ucitelka nesmies vydat ziadne konkretne podozrenia na diagnozy, mozes iba pripravit nejake podklady z formularov. Inak nic, nakolko nie si spec. pedagog. Predskolsku pripravu moze robit len jeden clovek, max dvaja zo skolky, k tomu zaciatocnikov hned nepustia. Tam musis vediet naozaj skakat, lietat za detmi, zretelne komunikovat, dokazat sa adaptovat na rozne situacie. Cokolvek, co je divne musis referovat nadriadenemu. Nesmies nechat deti same ani sekundu. O to ide, ze dodrziavas to, co musis. Neviem ani , ci m kazda ucitelka na sk svoju gitaru ( v AT musis mat). Ale nejake naozaj vysoke vzdelanie to podla mna nevyzaduje. Nakolko v skolke neucis prvy stupen. Na Slovensku mozu mat aspon worksheety s tvarmi. V Rakusku ani toto nebolo povolene.

lenka2232
5. aug 2024

Vies co,takto ti poviem,pokial nemas strednu pegecku,tak ani do toho nechod..budes v tom stratena..ja som ucitelka,ale co som mala na vyske spoluziacky,ktore nemali strednu pegecku,tak pohoreli a viacere ukoncili studium..na strednej ta naucia zaklady,pripravy atd..nie je to v praxi len hrajkanie s detmi a nikdy nebudes na takej urovni,ako kvalifikovane ucitelky..a budu ta mat aj rodicia v zuboch,to mi ver,vela rodicov si na to potrpi..chodia inspekcie,pred ktorymi ucis,nie je to len huraa budem ucitelka,pohram sa s detickami a idem domov

michaela329
5. aug 2024

@lenka2232 ja som nemala strednú ped. a VŠ som zvládla úplne v pohode so samými A. Tie prípravy a plány nie sú raketová veda, na to boli semináre. Hodne sme robili praktické veci, aktivity a to som študovala 18 rokov dozadu. Teoretické veci ako pedagogika, psychológia, špeciálne pedagogiky, filozofie, štatistiky a biologie - to sa naučí, ak chce, každý. Ja by som však k deťom nepustila človeka bez vzdelania v odbore - jedno, či SŠ alebo VŠ. Vidím to na horších výsledkoch pri zápise do prvého ročníka.

nikdenikto
5. aug 2024

Keď nastúpiš, prvé 2 roky mas adaptačné vzdelávanie kedy máš pridelenú učiteľku, ktorá by na teba mala doteraz a korigovať ta.

Vzdelanie je ideálne do 2 rokov od nástupu ukončiť, nie začať. Moje známe napríklad začali pracovať keď mali rozhodnutie o tom, že sú prijaté na školu. Ja už mám rok na pomaturitnom za sebou, nastupujem od septembra.

palicka
5. aug 2024

@nikdenikto prepáč, ale tvoje informácie sa nezakladajú na pravde. 1. adaptačné vzdelávanie prenzacinajuceho pedagogického zamestnanca dá konci spravidla do 1 roku (je na to presný plán, skúška, výstup…). Pokiaľ ho uchádzač neukončí úspešne, dostane ešte 1 šancu, vtedy už vzdelávanie neposkytuje skola, ale NIVaM.. Adaptačné však môže ukončiť aj po 3 mesiacoch. 2. Vzdelanie na doplnenie kvalifikácie bolo kedysi do 2 rokov (začať). Pokiaľ ide o zamestnanca, u ktorého ide o prvý pracovný pomer v školstve, môže ho vedenie školy považovať za kvalifikovaného. Musí však ale do 4 rokov UKONČIŤ vzdelávanie, samozrejme úspešne. Pokiaľ sa tak nestane, pracovný pomer konci výpoveďou

kate_cs
5. aug 2024

Súhlasím s @palicka . Neviem na čo šírite informácie, ktoré nie sú pravdivé.

lenka2232
5. aug 2024

@michaela329 ja netvrdim,ze je to veda,ale vela dievcat ich pocas mojho studia nezvladalo..netvrdim,ze tak to bolo so vsetkymi,ale par dievcat sa naslo