Učiteľka v materskej škole v 9. týždni tehotenstva

23. aug 2020

Ahojte. Som p.ucitelkou v materskej skole.Od septembra by som mala mat male 3rocne deti. Som v 9.tom tyzdni, a sa rozhodujem, co urobit, ci nastupit alebo nie...tehotenstvo je zatial bezproblemove, lenze sa obavam chorob (momentalne aj korony), deticky bude treba brat na ruky, dvihat na zachodik atd...prosim poradte, co by ste robili na mojom.mieste;) gyn. mi povedal ze to necha na mojom uvazeni lenze ja som nerozhodna😊

dominka63
23. aug 2020

Teta robila normálne do materskej a je v MS

sissy27
23. aug 2020

Toalety a umývadlá sú v škôlke prispôsobené malým deťom, určite ich netreba dvíhať, max utrieť zadok. Tie choroby podľa mňa tiež nie sú extra dramatické, ako dospelá by si mala mať imunitu voči týmto soplom. Jediné naozaj rizikové ochorenie pre teba ako tehotnú sú kiahne ak si ich ešte nemala, ale to môžeš aj v autobuse chytiť.
Ja by som nastúpila, ale ak chceš byť fér aj k zamestnávateľovi, tak to oznám písomne, lebo v podstate ani jeden školský rok tam nebudeš a budú potrebovať za teba náhradu.

samrolka2019
23. aug 2020

Kamosku mam ucitelku v skolke tehotnu. Rodit bude az v decembri. Ale cely cas je v skolke. Ked boli chorlavejsie deti, nosila rusku

snazilka2513
23. aug 2020

Myslim, ze kto nezazije, nepochopi a moze radit, kolko len chce. Ide o 3-rocne nove deticky? V takom pripade, ci chces, ci nie, to bez tych ruk veru nepojde. Ja som mala tento rok nove trojrocne a dvojrocne. Zaciatok roka bol katastrofalny, samy plac, dvihanie, natahovanie sa, ucenie sa pravidiel, hadzanie sa o zem a pod. Keby som v takom stadiu tehu ako ty, nedala by som to. Otehotnela som v decembri, ked uz sme mali pravidla, no aj tak boli chvile, kedy to bolo tazsie. Veru, nesla by som do toho, alebo to potom riesit tak, ze kolegynka sa bude starat o deti, zatial co ty s rodicmi budes vybavovat papiere, no myslim, ze aj tak to je zaberak pre obe. Je rozdiel mat predskolakov a mat nove malinke deti.

danusskaaa
23. aug 2020

A co tak poprosiť riaditelku/riaditeľa o zverenie starších deti???

danielahamar
23. aug 2020

Ak si mala kiahne, nebála by som sa vôbec. A inak ja som v 21tt a robím v obchode a korona je to posledné, čoho sa bojim

kiki68
23. aug 2020

Ja som bola na rizikovom, v Rakusku musia vyradit ak je v kolektive dieta do 3 rokov veku. U mna to bolo v kazdej skupine. Navyse zistili, ze nemam protilatky na rubeolu a kedze tu sa povinne mmr neockuje tak to bolo vymalovane. Do toho tie dvihacky deti. Ako na rizikove som isla ofiko skrz skrateny krcok a placenta praevia. Ta sa zlepsila po 26tt. Vobec nelutujem. Lebo ked som odchadzala tak bola zrovna 6 choroba v kurze, potom v inej skupine bol pripad sarlachu. K tomu stale u malych deti cytomegalovirus. Moj gyndos to neriskoval. Bal sa aj tej rubeoly skrz mozne poskodenie plodu.

kiki68
23. aug 2020

@sissy27 rizikovy je aj cytomegalovirus a sarlach, rubeola, rozne silne typy chripky. Moje tehu kolegyne skoncili bud v kuchyni alebo doma. Ja tiez v kuchyni 3 tyzdne s potom uz doma

terezia1105
23. aug 2020

@danielahamar ja tiež v 21. Týždni a robím v obchode bez pnky

zuzanockamt
23. aug 2020

@sissy27 nie sú rizikové? 5. a 6. choroba, kiahne, chlamýdie, streptokoky, rotavírusy, žltačka...a k tomu dnes je plno neočkovancov, ktorí môžu priniesť osýpky, rubeolu, mumps atď. ... plus trieda malých detí, ktoré sú prvýkrát v škôlke znamená denne na rukách nejaké deti/dieťa

zuzanockamt
23. aug 2020

pre autorku: ak ťa gyn. vypíše a finančne si to môžeš dovoliť, tak využi PN ... práca učiteľky v MŠ v malej triede je veľmi náročná po všetkých stránkach a aj riziková

mogaa
23. aug 2020

@zuzanockamt PN jej vôbec nemusí pomôcť keďže ak bude v skúš.dobe ukončia jej PP....a teda nepredpokladám že lekár jej dá na začiatku tehotenstva dlhodobú PN bez diagnózy....

sissy27
23. aug 2020

@zuzanockamt ehm, tak to potom ozaj len sedieť doma zabednená, v izolácii a samozrejme nezabudnúť kúpiť čističku vzduchu a všetko nonstop sterilizovať. Lebo všetky spomínané vírusy, baktérie a ochorenia sa vyskytujú prakticky kdekoľvek, nie len v škôlke. Ja som pracovala do konca 7.mesiaca v kolektíve, s peniazmi, s ľuďmi, ktorí prichádzali-odchádzali z rôznych kútov sveta. Na záchod chodili sami, ale či si umyli ruky, mali očkovania, ich zdravotný stav - to som nemala ako vedieť.
Čo viem, tak tehotné učiteľky bežne pracujú, dcérina tiež po prvom roku išla v lete na materskú.

zuzanockamt
23. aug 2020

@mogaa to nevieme, či je/nie je v skúš.dobe

zuzanockamt
23. aug 2020

@sissy27 nám chodilo dieťa so žltačkou do školy, tehotné kolegyne boli dosť v strese

monika2605
23. aug 2020

Urcite by som nenastupila. Za prve male trojrocne deti tiez som ucitelka a taketo deti som mala. Bez ruk to nejde aj to vykladanie na zachodik- male deti tam nevylezu...kto nenazije nepochopi. Stale nosenie na rukach vela placu objimania a tisenia...sme ako druhe mamy so vsetkym..okrem toho same bacile, sople a pod. Tie deti budu stale chorlave. Okrem toho korona..nie, sla by som na PN. Si v ochranej lehote, kvoli korone -aj ja som ..pracovala som z domu od marca do jula..v juni som cerpala dovolenku aj v auguste a od septembra idem na pn do oktobra, kedy uz prejdem na matersku. Je to tvoje zdravie a tvoje dieta isto by som nenastupila..dohodni sa so zamestnavatelom...

sissy27
23. aug 2020

@zuzanockamt tak zase napríklad hepatitida A (ktorú predpokladám dieťa malo) sa prenáša najmä fekálno-orálnou cestou, neprenáša sa placentou na plod. Ani B a C sa neprenášajú vzduchom a na plod keď tak až pri pôrode. Ale samozrejme nepríjemný pocit to je a isté riziko niečoho je vždy - ale aj všade a pokiaľ chce človek fungovať normálne, tak sa tomu nevyhne.

sissy27
23. aug 2020

@monika2605 prečo na PN? Prečo by mal lekár vypísať zdravú osobu na PN? Jedna vec je mať obavy a nenastúpiť do práce - to je v poriadku. Ale prečo PN?? Veď to sa rieši úplne inak a bez toho, aby som seba ukrátila o príjem, neznížila si komfort v podobe obmedzených vychádzok a netlačila niekoho do podvodu.

zuzanockamt
23. aug 2020

@sissy27 všetci sme museli k DR., na RUVZ, pichali nám imuno a 6 týždňov pravidelné odbery moču a krvi...v tehotenstve poteší

monika2605
23. aug 2020

@sissy27 tak bud ai bude cerpat dovolenku alebo pojde na PN, alebo ak jej to zamestnavatel umozni moze pracovat z domu.... Vy ste asi v skolke nikdy nerobili ako citam Vase komentare. Je to rizikove povolanie, hlavne teraz v tekto situacii, male deti, korona... ja by som svoje dieta neohrozila a ani svoje zdravie..je to velmi namahava praca ...ale to pochopi len ten, kto to zazije... a v prvom trimestri by som to obzvlast neriskovala...

zuzanockamt
23. aug 2020

@monika2605 presne, kto túto prácu nepozná, tak nevie posúdiť a porovnáva neporovnateľné

luccija
23. aug 2020

Zostala by som doma úplne bez výčitiek😀

sissy27
23. aug 2020

@monika2605 ani dovolenku netreba čerpať (kto má toľko dovolenky aby ňou pokryl takmer celé tehotenstvo??) a ešte raz - PN nie, nie a nie pre zdravú osobu !! Čo ak jej ju lekár nedá (a to úplne oprávnene)? Zákonník práce je fajn čítanie nie len pre právnikov.

kiki68
23. aug 2020

@terezia1105 lenze v obchode nemate velmi sancu na stret s telesnymi tekutinami. My v skolke utierame zadocky, deti nas bezne ocikaju, ovracaju, vsade sople, sliny. Je to vysoko infekcne prostredie hlavne u tych deti do 3,5 roka. Potom uz to je ine. A hlavne vsetky ochorenia maju inkubacnu dobu. Ja som sa teda dost bala ked vedla v triede bol sarlach, ja v 7tt a druhy den na pohotovosti 39 teplotou. Dodnes nevedia z coho ta teplota bola.

monika2605
23. aug 2020

@sissy27 ja som ponukla priklady-moznosti, ktore moze vyuzit... v terajsej situacii s Covid, Vas kazdy gynekolog vypise na PN a hlavne pri takychto rizikovych povolaniach...

sissy27
23. aug 2020

@monika2605 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ Mne sa fakt rozum zastavuje. Prečo by sa niekto dobrovoľne pripravil o peniaze a možnosť slobodného pohybu?? Prečo??
Prosim ťa, nedávaj takéto nezmyselné rady ktorými človek uškodí sám sebe 🙄 zákonník práce hovorí jasne: treba zamestnávateľa požiadať o preradenie na inú, vhodnú prácu v súvislosti s tehotenstvom a ak zamestnávateľ takúto pracovnú pozíciu nemá, tak zamestnankyňa zostáva doma a bude poberať plný plat a nebude mať obmedzené vychádzky.
Ako odrbať štát na pandemickej očr to ste si všetky naštudovali dokonale veľmi rýchlo, ale aby ste mali normálne naštudovaný zákonník práce tak to nie 🙄

monika2605
24. aug 2020

@sissy27 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤣🤣🤣🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️Vy ste si asi neprecitali, co som pisala. Skuste este raz. Hovorim, ja som pracovala z domu, potom som cerpala dovolenku a teraz, ked uz ina moznost nie je idem na mesiac na PN a potom uz na matersku. Ak jej to zamestnavatel umozni moze pracovat z domu s normalnym 100 perc. Platom. Mne to umoznil od marca do juna. Treba sa DOHODNUT SO ZAMESTNAVTELOM. A neurazajte ma. dakujem, treba citat s porozumenim😉 prajem krasny den!

lucinkab
24. aug 2020

Ja by som sa bala,kiahne som mala ako decko no v dospelosti aj pasovy opar!

kiki68
24. aug 2020

@monika2605 v skolke sa da ako robit home office a kto chce platit ucitelku, co namiesto umyvania zadkov sedi doma a pise max administrativu. Lebo u nas to riesili max preradenim do kuchyne ( to je tiez peklo, lebo denne nakladat a vykladat 10 sparenych umyvaciek riadu, prekladat cisty a spinavy riad, hrnce). Mna zamestnavatel prave tlacil do toho vybavit si nejako rizikove. Ja som chcela ine riesenie, lenze to by trebalo cez inspektorat prace a to bolo dost zlozite a pre zamestnavatela riziko, ze by dosli na nieco ine ako iba pozorovanie mojich podmienok prace. A to ani nehovorim, ze myslim by bol Problem s tou kuchynou skrz tehu a neg test na toxoplazmozu. Ja neviem ako je to na SK, ale teda ta kuchyna vyhra nebola.Samozrejme , tehotna moze kedy chciet odpocivat a sadnut si. Lenze v realite by to vyzeralo tak, ze by boli deti hladne so spinavymi taniermi.

ckatka
24. aug 2020

Mojou pracovnou náplňou bolo okrem iného často lietať po stavbách po Európe...neviem si úplne predstaviť, akú prácu by mi mohol zamestnávateľ ponúknuť, aby som tam.fyzicky nemusela.chodit...A nechať si platiť plný plat a sedieť doma...neviem s akým pocitom by som sa po materskej vracala. A keďže po 15 rokoch sa dieťa konečne podarilo...lekár neváhal ani pol.sekundy a dal ma na pn hneď. Áno...som relatívne zdravá, aj keď staršia a s vekom už prichádzajú rôzne komplikácie...ale priorita pre nás je donosiť zdravé dieťa a neriskovat proste nič. Keď mi povie ze budem 9mesiacov ležať s vyloženými nohami tak budem. Aj len preventívne. Do práce by som musela chodiť hodinu mhd, rusku viac ako 10 minút neudycham a tie davy ľudí proste nie...
Ktorá sa na to cíti, nech si pracuje kľudne až do pôrodu. Ja si neplatím toľké roky odvody a poistenie peenky navyše, aby som mala nejaké výčitky voči systému. Navyše vychádzky nejaké mam, a od internistky nariadené prechádzky, takže keď chcem, idem kam chcem a neriešim. Aj tak mi je najlepšie doma v kľude...max na dvore.