Učiteľka na 1. stupni

matia556
21. aug 2024

Ahojte. Je tu nejakavpani ucititelka z prveho stupna? Ja som ucila na gymnaziu, no teraz po materskej rozmyslam, ze by som si urobila rozsirujuce vzdelavanie a sla ucit na prvy stupen. Mam pocit, ze je to taka krajsia praca, deti maju ucitelky radi, su vdacnejsie, bavi ich to..bojim sa vsak, ze mam uplne nespravne predstavy 😄 vie mi niekto poradit? Dakujem 🙂

barka1
21. aug 2024

@matia556 moje kolegyne su úplne vyzmykane, deti su možno vdacnejsie, ale tiez kým ich skrotia a naučia režimu, trvá dlho.
Na gymnáziu je práca určite kludnejsia. Narocna v inom smere.

adri266
21. aug 2024

@matia556 Kazdy stupen ma nieco do seba. Na SS su na Teba naroky kvoli maturite, ale ak ucis na gymanziu, ziaci su sebauvedomelejsi.
Na prvom stupni ucim rada, je tam ina atmosfera, ale na druhej strane, ak deti maju svoje dni, idem z hodiny ako vyzmykana.
Najviac ucim na druhom stupni a to je take, ze su lepsie dni a horsie dni. Vela vsak spravi dobry kolektiv, motivujuce vedenie a spravni rodicia. No najviac je Tvoj postoj ku ziakom a k praci.

Ak Ta tato praca laka, chod do toho, ved sa stale mozes vratit na SS, ak Ti to nebude vyhovovat.

michaela329
21. aug 2024

@matia556 s tými deťmi je však oveľa viac práce, toto vždy baby z druhého stupňa hovoria. Jednoducho je rozdiel ísť od úplnej nuly a mať deti, ktoré už majú základ. Tiež sa tam riešia veci okolo sebaobslužných činností, to býva celkom šok...a čo sa týka rodičov, to by mohlo byť podobné.

misana84
21. aug 2024

Ja som učila na gymku a teraz na ZŠ- druhý stupeň.,. Za mna gymko

jj_anka
21. aug 2024

Ja som na prvom, tiež som dorábala primárnu ped.

matia556
autor
21. aug 2024

@jj_anka a naplnili sa vase ocakavania?

matia556
autor
21. aug 2024

@misana84 mozete vysvetlit preco? 🙂

zuzitko74
21. aug 2024

Ja učím na 1. stupni a pre mňa je to práca snov. Mne sa páči, že som s deťmi celý deň, nelákalo by ma behať z triedy do triedy tak, ako to majú druhostupniari. Vek od 6 do 10 rokov sú takmer anjelské roky - deti už nemajú škôlkarské maniere, ale ešte nie sú ani v puberte. Tým, že ich učíš všetko, tak máš s nimi náročné aj menej náročné predmety. Na 1. stupni sa deti väčšinou ešte dobre učia, takže aj to známkovanie je také príjemnejšie. Ale musíš mať veľkú trpezlivosť, ešte sú malí a na všeličo ťa ešte potrebujú aj cez prestávku. A na peknú výzdobu triedy miniem kopec času.

matia556
autor
21. aug 2024

@zuzitko74 dakujem za reakciu. K tomu mi napada este jedna otazka: casto nacvicujete na nejake besiedky a programy ku dnu matiek a pod., alebo na ZS uz taketo akcie nebyvaju? (Ako boli v skolke)

michaela329
21. aug 2024

@matia556 samozrejme 😀 Imatrikulacie prvákov, potom úcta k starším, vianočná besiedka, vianočné trhy, karneval, deň matiek, deň detí. Plus u nás aj deň rodiny, čo je sobotná akcia na celý deň. A k výročiam školy aj dvojdňové akcie. Potom rôzne poobedne akcie - čítanie knih, lampiónovy večierok. Tvorivé dielne pre matky a deti.

jj_anka
21. aug 2024

@matia556 ja som spokojná a baví ma to

matia556
autor
21. aug 2024

@michaela329 mate pritom cas aj na vlastnu rodinu? 🙂

michaela329
21. aug 2024

@matia556 ale áno, my sme tam už tiež taká rodina.

matia556
autor
21. aug 2024

@jj_anka dakujem za reakciu. Je to s prvakmi tazke, kym ich naucite pravidla? A spytam sa aj vas: mate pri tom vsetkom cas aj na vlastnu rodinu?

matia556
autor
21. aug 2024

@michaela329 a co ak neviem pekne spievat? Je to problem pri vsetkom tom nacvicovani? 😄

michaela329
21. aug 2024

@matia556 prečo by mal? Nemusíte spievať 😀 Ja robím tančeky napríklad. A inak - deti nevedia, kto pekne spieva, stačí držať melódiu a na Huv sú CD s pesničkami.

zuzitko74
21. aug 2024

@matia556 Ja som mala deti na škole, tak to bolo jednoduchšie. Teraz sú už veľkí, na škole mi zostala už len najmladšia.