Učiteľ na polovičný úväzok - aké sú výhody a nevýhody?

lukrec
6. apr 2019

Potrebujem poradit, zodpovedat otazky:
Výhody?
Nevyhody?
Poplatky pre úrady treba doplacat?
Plat: aky je cca?
Mozu mi dat rozvrh do 2 dni?
Narok na dovolenku? Ako sa riesia prazdniny a leto?
Ine povinnosti- dozor, jedalen?
Prava a povinnosti?
Dakujem

h_petra
6. apr 2019

@lukrec prečo sa neopýtaš zamestnávateľa?
A aké poplatky chceš doplácať prosím ťa?

lukrec
autor
6. apr 2019

Chcem to vediet skor ako pojdem na pohovor, mat aspon predstavu, aby som vedela do coho idem

lukrec
autor
6. apr 2019

Dakujem za odpovede

fokuska
6. apr 2019

@lukrec Uz si niekedy ucila?

lukrec
autor
6. apr 2019

@fokuska ano, ale vzdy na plny. No vraciam sa po MD a deti si casto chore... tak to asi idem takto riesit. Prestahovalu sme sa, teda nova skola

deedol
6. apr 2019

tiez som tak robila, tak skusim odpisat.

Výhody? - pomerne vela volneho casu, menej priprav, menej opravovania atd. mozes pritom mat napr. este jednu robotu na doma (a aj budes musiet, ak chces z toho vyzit)
Nevyhody? - neviem, mne to vyhovovalo. ale nie kazdy riaditel je ochotny zamestnavat na ciastocny uvazok, takze ak to mas ako podmienku, mozes byt oproti inym uchadzacom znevyhodnena. musis chodit na porady ako normalny ucitel, ziadne ze oducim a idem domov (to by bolo mozne, keby si bola na dohodu - kolegyna to tak mala)
Poplatky pre úrady treba doplacat? - konkretizuj, neviem, co myslis. ak myslis socialku a zdravotku, tak nie, tie sa pocitaju z prijmu. dan detto.
Plat: aky je cca? - ja som ucila cca 12 az 18 hodin tyzdenne (kazdy rok inak) (plny uvazok na strednej bol 22h) a hybalo sa to od cca 300€ do nejakych 380€, ak si dobre pamatam.
Mozu mi dat rozvrh do 2 dni? - zavisi od predmetu. napr. ja som ucila anglinu, decka ju mavaju 3-4x tyzdenne, tak to neslo. kolegyna ucila estetiku a vytvarku a v pohode mala rozvrh dva dni. zavisi to vsak aj od ochoty toho, kto ten rozvrh robi, lebo to nie je uplne jednoduche, vyjst v ustrety takymto poziadavkam.
Narok na dovolenku? Ako sa riesia prazdniny a leto? - narok na dovolenku mas rovnaky ako ostatni (45 dni), ale musis si ju aj brat ako ostatni. napr. su jarne prazdniny 5 dni, ty ucis len 2 dni tyzdenne, ale v ten tyzden si beries dovolenku normalne 5 dni. prazdniny a leto ciastocne pokryje dovolenka, ciastocne nahradne volno, a ked uz nemas ani jedno (ako sa stalo aj mne), tak proste sedis cez leto v skole a robis si pripravy alebo co.
Ine povinnosti- dozor, jedalen? - u nas to bolo tak, ze aj ucitelia na ciastocny uvazok mali dozory aj na chodbach, aj v jedalni. proste si ucitel ako kazdy iny. aj triednictvo ti mozu dat 🙂
Prava a povinnosti? - konkretizuj, lebo zatial viem napisat len to, ze rovnake ako vsetci ostatni.

emilocka
6. apr 2019

Ja učím na polovičný. Výhoda - čas, dá sa dohodnúť pred začiatkom roka ako chceš rozvrh, mne vyšli v ústrety, nedoplácaš nič, odvody idú z hrubej mzdy, ja potiahnem ešte rok na plovičný, som spokojná. Samozrejme nižší plat.

lukrec
autor
6. apr 2019

@deedol dakujem, presne toto som potrebovala...

fokuska
6. apr 2019

@lukrec Preto som sa pytala, ze ked si uz ucila, tak vies ako to chodi, tie otazky sa mi zdali byt ako od niekoho kto nikdy neucil, ale mozno si sa nezaujimala ked si bola na plny.

hettinka
6. apr 2019

@lukrec ja som na začiatku robila v v škole na pol úväzku.
- keďže ma potrebovali, prispôsobili sa mi s rozvrhom na 3 dni. na druhej škole, kde som takto pracovala, som učila po 3-4 hodinky za deň, tam som mala 3/4 úväzok. Cez voľné hodiny som mohla odísť.
- plat aj dovolenka boli prepočítané na daný úväzok, takže som zarábala asi polku tabuľkového platu, nič som nedoplácala úradom. Okrem toho som mala ešte prácu na pár hodín na dohodu.
- cez prázdniny si berieš dovolenku len na dni, ktoré by si reálne učila, alebo si dáš paragraf (7+7 dní, akoby si mala plnú úväzok, nekráti sa to), alebo aj náhradné voľno (získaš za školské akcie, alebo zastupovanie)
- od dozorov som bola oslobodená, rovnako na porady som šla, ak som v daný deň bola v škole, inak nie

A na záver, všetko je o dohode, na rôznych školách to riešia rôzne, aj v závislosti, ako nutne učiteľa potrebujú a vedia zohnať.