Učenie na strednej škole - plusy a mínusy

rutyruth
18. feb 2023

Je tu prosím nejaká učiteľka, prípadne bývalá učiteľka na strednej škole? Potrebovala by som objektívne zhodnotiť všetky plusy a mínusy. Zistiť čo to obnáša. Láka ma učenie no som dosť introvert, nemám rada timovu prácu tak zvažujem či sa do toho pustiť....

emm_i
18. feb 2023

Som učiteľka na ZŠ. Myslím si, že pre introvertov nie je vhodná práca učiteľa. S deťmi/mladými to nie je len o učení. Mladí potrebujú vypočuť, poradiť, zhovárať sa aj na iné témy a hlavne, ak si triedny učiteľ, budeš musieť komunikovať nielen so žiakmi, ale aj s rodičmi. Je to o každodennej komunikácii so živými bytosťami, čiže zvládať aj ich dobré nálady, ale aj ich živelnosť, trápenia...
Myslím si, že učiteľstvo je hlavne pre extrovertov, resp. pre ľudí, ktorí sú viac extrovertní než introvertní. Predstav si vystupovať každý deň pred 100 ľuďmi (povedzme učíš 5 tried po 20). Zvládneš to? Ak máš trému, ľudia ťa vyčerpávajú, nezvládneš tento denno-denný nápor, tak školstvo nebude to pravé pre teba... 🙂 Inak práca je to krásna.

rutyruth
autor
18. feb 2023

@emm_i Je to presne ako píšeš. No verím aj v to že by to bola výzva. A myslím že by to snáď praxou bolo stále lepšie. Baví ma aj psychológia čiže po tejto stránke by nemal byť problém...ďakujem za info 😉

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simsalabim
18. feb 2023

@emm_i moja sestra je introvert a ucenie milovala. Hovorila, ze ako herecka, vklzla do svojej roly a bola uzasna zabavna ucitelka. Po vyucovani bola opat ticha, uzavreta…. Studenti ju zboznovali a zrejme ani netusili, aka ticha placha osobka to v skutocnosti je. Ale uz neuci, odisla kvoli platu.

onedaynick
19. feb 2023

@emm_i ja som introvert, a ucenie milujem🙂 da sa to, tam som komunikativna, otvorena, asertivna.

bimbambom
19. feb 2023

@rutyruth záleží ma akej strednej škole 🙂

rutyruth
autor
19. feb 2023

@onedaynick tak super. Som rada že to ide

rutyruth
autor
19. feb 2023

@bilberryday je to možne

rutyruth
autor
19. feb 2023

@simsalabim no veru ten plat nie je bohviečo 😣

samiki
19. feb 2023

@emm_i ahoj, chcela by som sa ťa spýtať ako je to s platom učiteľky cez letné prázdniny a vlastne ktorékoľvek prázdniny. To že si učitelia cez prázdniny berú voľno to viem ale keď su prázdniny 2 mesiace ako to je s platom máš plat alebo nie... ?

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simsalabim
19. feb 2023

@samiki ved cez prazdniny cerpaju dovolenku, takze logicky plat maju.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz