Trhanie dovolenky zamestnávateľom

emminkalenka
22. okt 2022

Dobrý deň,
Až mi s otázkou bude vedieť niekto pomôcť budem vďačná. Môže mi zamestnávateľ strhávať z dovolenky bez môjho vedomia? Nieje náhodou tak, že ja musím v každom prípade podpísať papier o dovolenke ?
Ide o to, že tento rok som si podľa všetkého vyčerpala paragrafy na seba aj na deti. Lenže k lekárovi keď treba, s deťmi ísť musím. Prednedávnom mi pomedzi reč zamestnávateľka povedala, že mi tie dni, resp. hodiny, ktoré chybám bude trhať z dovolenky, že to všetko sčíta a strhne. Má na to právo?
Ďakujem za odpoveď

zmrzlinka2021
22. okt 2022

@emminkalenka a z čoho iného chces strhnúť tie hodiny?

lilianka28
22. okt 2022

@emminkalenka a čo iné chceš? Absenciu či neplatené voľno+platiť si odvody?

anesim
22. okt 2022

@emminkalenka tak s detmi pojde k dr muz, aj on ma 7 dni, a ked nie, tak jedine si brat dovolenku

koniarova
22. okt 2022

Nechápem.

bibina32
22. okt 2022

@emminkalenka áno môže, buď ti tam dá dovolenku alebo si to môžeš nadrobiť.

draik
22. okt 2022

Nemusíte čerpať dovolenku, ale zároveň nebudete mať za dané obdobie uhradenú mzdu. Nepôjde však o absenciu, keďže ide o ospravedlniteľnú neprítomnosť v zamestnaní (pracovné voľno bez náhrady mzdy).

viestta
22. okt 2022

Bud budeš chodiť na úkor dovolenky, bud to nadpracujes alebo budeš mat ospravedlnenie neplatené voľno a zaplatíš si odvody. Alebo si dáš vystaviť na dany deň OCR ak ide o členov rodiny alebo PN ak ide o teba. Nič ine zákony neumožňujú.
A čerpanie dovenky ti môže zamestnávateľ nariadiť, takže nemusis žiaden dovenkovy lístok vypisovať. Tentoraz úplne zbytočné prskas, zamestnávateľ nič neporušil, skôr je ústretový, pretože ty nevieš aké máš povinnosti a prava

emminkalenka
autor
22. okt 2022

@viestta ďakujem za odpoveď. Ešte som sa s takouto situáciou nestretla, preto som sa opýtala. Len som chcela vedieť či to je možné.

samkolea
22. okt 2022

Bud to je 7peciatok na deti tj asi 50hodin od zamestnavatela alebo si zobrat nahradne volno ktore spociva v nadrobenych hodinach, nadcasy.

zuzubb007
22. okt 2022

Jasne ked vycerpas 7 dni zo zakona, tak hadam nechces byt doma platena a nic nerobit, je to samozrejme, ze potom sa cerpa dovolenka

draik
22. okt 2022

@viestta
Len drobnosť - v tomto prípade nemožno nariadiť čerpanie dovolenky a už vôbec nie spätne.

mogaa
22. okt 2022

@emminkalenka no keďže si si minula priepustky a nechceš na dobu čo ideš k lekárovi dovolenku, môže ti to rátať ako absenciu....aj to je riešenie.....

viestta
22. okt 2022

@draik iste. Ale keď mi dôjde zamestnanec s papierom od doktora a nemá už paragrafy co s nim? Keby bol zamestnanec rozumný, tak požiada o dovolenku vopred a nemusíme sa mi dvaja naťahovať o slovíčka.

draik
22. okt 2022

@viestta
Postupuje sa presne podľa ZP - pracovné voľno bez náhrady mzdy. Nič neobvyklé.

viestta
22. okt 2022

@draik joj, ale život je o niečom inom ako iba a len dikcii zákona. Áno, zákony treba dodržiavať, ale čo nie je zakázané to je povolené. A ústretovosť nie je zakázaná.

martinapn
22. okt 2022

@emminkalenka Máš nárok na 56 hodín návšteva lekára a 56 hodín sprievod k lekárovi.Toto všetko si si už vyčerpala?

draik
22. okt 2022

@viestta
Keby ste aspoň čítali s pochopením, na čo som reagoval. Inak povedané na Vašu otázku a predtým na Vaše mýlku.

viestta
22. okt 2022

@draik neviem co mi vykas, ale dobre pan doktor, mate pravo na svoj právny názor. Ja sa ne vec dívam z praktického a ľudského hľadiska. Je pre zamestnanca aj zamestnávateľa výhodnejšie, ak sa dohodnú, že sa bude čerpať dovolenka. A všetko bude v poriadku aj podľa zákona. Stačí sa dohodnúť.