Chcela by som sa opýtať vás skúsenejších, možno budete vedieť poradiť. Po škole mám možnosť pracovať ako lektor jazykov vo JŠ avšak na živnosť. Som mladá a bez záväzkov a je to práca, po ktorej naozaj túžim a vždy som si to priala. No ak by som raz chcela rodinu a deti, budem mať nárok na MD aj RD z toho, čo budem odvádzať? Myslím to tak, že či nie je lepšie byť zamestnaný na TPP ako živnosť. Vy asi budete skôr vedieť čo sa viac oplatí so budúcna 🙂
Pokiaľ budeš platiť odvody aj do SP a spĺňať všetky podmienky nároku na dávku, samozrejme budeš mať nárok. Musíš si dať pozor, či ti vzniká povinnosť platiť sociálne odvody,ak nie, treba sa poistiť dobrovoľne, či už kvôli dávkam, ale aj dôchodku...
Ale TPP máš lepší už len kvôli dovolenke, paragrafom napr a teda máloktorí živnostník má také odvody (ak vôbec odvádza), aby výška dávok dosahovalo to,čo majú priemerné zamestnanci.
@martul jasne, keď bude mat príjem 2000€, a z nich naozaj aj odvedie čo má, tak potom možno, ale takých živnostníkov veľa nie je, väčšina si to tlači dole, a stále platí, že pnky a dovolenka je lepšia u zamestnanca. A napr. Pri hypo? Keď sme sa pýtali, či nebude vadiť, že bude živnostník manžel, tak že radšej nech má tpp, lebo by nemusela vyjsť taká vysoká hypo akoby sme chceli, alebo vôbec žiadna 🤷♀️
Vždy je lepšie TTP ako živnosť, máš nárok na dovolenku, pnku a pod. . To ze závislá práca na živnosť je de fakto obchádzanie zákona ani nehovorím.
@nestastna21 živnostník nemá PN?....
@martul to nie je irelevantné,to je fakt. Drvivá väčšina SZČO ide z minimálnych odvodov,ak si vôbec odvody platia. Je naozaj minimálne % SZČO, ktorí platia vyššie odvody. Toto všetko má vplyv na dávky,dôchodok, hypotéku... Netvarme sa,že to tak nie, každý živnostník si chce príjmy a následne dane, odvody,... čo najviac znížiť a máloktory sa vôbec prihlási na dobrovoľné poistenie pokiaľ mu nevznikne povinná účasť
Vždy je lepšie tpp, aj kvôli pnke, aj kvôli prípadnej hypo.