Totálna zmena pracovnej pozície po rodičovskej

totalneznicena
12. dec 2014

Babo raďte!
Po 3 rokoch nastupujem. Moja pozícia bola obsadená, čiže na ňu už nemôžem ísť. Ponúkli mi inú prac. pozíciu. Totálne iná práca. Vyžadujú po mne angličtinu aj napriek tomu, že na predchádzajúcej som ju nepotrebovala. Plat ostáva rovnaký.
IBA totálna zmena nastala v pracovnej dobe. Mala by som pracovať na smeny, týždňovky. Jeden týždeň je to 7:30-16:00 a druhý týždeň 11:30-19:00. S tým, že na predchádzajúcej pozícií som mala v zmluve jedinú klauzulu a to, že nástup do práce od 7:00-9:00 a odpracovať si 8,5 hodiny. Žiadne smeny ani nič podobné.
To akože naozaj majú na toto právo a takto mi rapídne zmeniť pracovnú dobu???
Na Inšpektorát práce som písala ale odpíšu najskôr až o pol roka, ako býva ich zvykom, tak sa radím tu..
Ďakujem za každý príspevok

lucy125
12. dec 2014

Hej,na toto maju pravo,držat miesto ti musia iba pol roka.Ak nastupiš po 3 rokoch,musia ťa zamestnat ale nemusia ti vratit pracovnu poziciu,takže bud budeš suhlasit s tym čo ti davaju alebo dostaneš vypoved ☹

maslenka47
12. dec 2014

@totalneznicena Chapem, ze si nastvana, ale skus sa vzit do pozicie zamestnavatela a tej osoby, co tvoju byvalu pracu uz vyse 3 roky robi za teba. To je sakramentsky dlha doba, nikto na teba nebude tak dlho cakat. Prakticky si s tym mohla pocitat, ked si sa rozhodla po materskej zostat aj na rodicovskej.

A ze potrebujes anglictinu, to uz je dneska akoze nejaka specialna vlastnost? :o Mne to pride akoze tu potrebujes v biznise uz hadam vsade...

bosoriak
12. dec 2014

Ahoj, podla zakona ta musi prijat na poziciu, ktoru mas v pracovnej zmluve, nie je to tak, ako pise lucy125. Aj keby si bola na rodicovskej dovolenke 15 rokov, stale plati, ze mas pracovnu zmluvu a mas narok na poziciu, ktora je v nej uvedena so vsetkymi podmienkami.

ALE - zamestnavatel ma pravo povedat, ze ta na povodnu poziciu prijat nemoze, moze ta prijat na nejaku inu. To je tvoj pripad. V takomto pripade musis podpisat dohodu o zmene pracovnej zmluvy. Ty s takouto zmenou samozrejme nemusis suhlasit, ale v takom pripade sa mozes stat pre zamestnavatela nadbytocnou a moze ti dat vypoved (s odstupnym samozrejme).

bosoriak
12. dec 2014

@totalneznicena Takze nie, nemaju pravo ti svojvolne zmenit pracovnu dobu. Kym nemaju od teba suhlas, tak nemozu. Kazdopadne ak sa nedohodnete, plati co som napisala vyssie.

lucy125
12. dec 2014

@bosoriak ale ak jej miesto obsadili,na čo maju pravo,tak ju spat vziat musia ale na inu poziciu,hej musi s tým suhlasit ale ak suhlasit nebude,vieš čo ju čaka?? na mna v robote čakaju,za mna maju nahradu čo je na dobu určitu a je len na zastupovanie materskej.

lucy125
12. dec 2014

@bosoriak takto ako ty som to ja napisala,len trošku inak,tak čitaj,nie že nemam pravdu.

bosoriak
12. dec 2014

@lucy125 Nikde v zakone sa nepise, ze je povinny jej drzat miesto pol roka a po pol roku ponuknut inu poziciu, len to som myslela tym, ze nemas pravdu, netreba sa hned jezit 🙂. Zamestnavatel je povinny prijat zamestnankynu po RD na rovnaku poziciu, ako ma v pracovnej zmluve bez ohladu na to, ako dlho bola na materskej resp. rodicovskej dovolenke. Ak to nie je mozne, vtedy sa moze pokusit so zamestnancom dohodnut na zmene pracovnej zmluvy, ale s tym musia suhlasit obaja. No ale kedze vieme, ako to chodi, tak to vela krat konci vypovedou pre nadbytocnost.

lucy125
12. dec 2014

@bosoriak ja sa neježim,ale pol roka je lehota,kedy ked sa vratiš,ti MUSIA dat spat voju pracovnu poziciu.Ked sa po pol roku nevratiš,tak ta spat vziat musia,nie však na tvoju poziciu ale možu ti ponuknut inu.Ja robim v štatnej službe a tak to mame vysvetlene ako to funguje.

mondulka
12. dec 2014

@bosoriak ahoj chcem sa spýtať keď nebudem súhlasiť s tým čo mi oni ponúkajú zmenu prac pozície lebo moja je obsadená aj keď plat ostane,ale zmena by bola z kvalitárky na operátorku vo výrobe vraj,tak tým pádom zo zákona mi oni musia dať výpoveď?Nemôžu ma tlačiť že ju musím dať ja?Keď nesúhlasím s tým čo mi oni núkajú?Ďakujem za info

junova
12. dec 2014

@bosoriak
@lucy125 Presne ako píše lucy. Aj ja robím v štátnej správe a tiež mi bolo vysvetlené, že na to isté miesto ma musia prijať ak sa vrátim po pol roku, čiže po materskej. Keďže som sa vrátila po 3 rokoch, preradili ma na iné miesto prisluchajuce môjmu vzdelaniu. Predtým som robila v kancli a po rodičovskej som robila v teréne.

lucy125
12. dec 2014

@junova som rada,že ma niekto pochopil 🙂

lorela
12. dec 2014

@lucy125
@junova
Môžem sa mýliť, ale podľa mojich vedomostí je naozaj zamestnávateľ povinný prijať ženu po materskej a rodičovskej dovolenke na rovnaké pracovné miesto, aké zastávala pred materskou. Jedine v prípade, kedy bola táto pozícia zrušená môže ju preradiť na inú pozíciu.
Zamestnankyňa môže a nemusí súhlasiť s ponúknutou pozíciou - no v prípade nesúhlasu často dochádza nie k dohovoru obidvoch strán ale k odchodu zo zamestnania.
Zamestnávateľ, ktorý sa chce zbaviť zamestnanca môže urobiť taký krok, že zruší pozíciu - ako náhradu ponúkne niečo absolútne nevyhovujúce - zamestnanec dá výpoveď a on (teraz neviem určite, asi po 2 mesiacoch) môže opäť zrušenú pozíciu obnoviť a prijať nového zamestnanca.

elizita
12. dec 2014

@totalneznicena no, nemusi ta vziat presne na tu istu poziciu, ale ma ti ponuknut poziciu primeranu tej predoslej... rovnaky plat aj rovnaka potreba kvalifikacie a schopnosti... pripadne aj na poziciu nizsiu, ale s rovnakym platom... plus mozes pozadovat upravu pracovneho casu, v tvojom pripade napr. robit len rannu zmenu.. o tom polroku som este nepocula a ani baby neuviedli zdroj - zakon ci vyhlasku... mozno je to speci pre verejnu spravu... ak sa so zamestnavatelom nehodohodnes (pisomne) na vhodnejsej pozicii alebo uprave pracovneho casu, tak aspon skus vytlct z nich dobre odstupne nad ramec zakona 🙂

junova
12. dec 2014

@lorela Nie, mne bolo vysvetlené, že keď sa vrátiš po pol roku, musia ti dat presne také isté miesto na akom si robila. Keď sa vrátiš po 3 rokoch môžu ťa preradit na iné, ale musí prislúchat tvojmu vzdelaniu. Ja ked som sa vrátila po prvej materskej, moje miesto existovalo a ženská, ktorá ma mala zastupovať počas materskej, mimochodom protekcna a k tomu dochodkyna robila veselo ďalej a mňa preradili na iné miesto. Keby som nesúhlasila, mam výpoveď.

liz_lemon
12. dec 2014

@lucy125
nie je ziadna polrocna lehota, zamestnavatel je povinny drzat miesto celu dobu pocas MD a RD, aj keby to bolo 20 rokov
ZP § 157 odsek 2
Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.
@junova

junova
12. dec 2014

@lorela Keď robíš napríklad predavačku, nemajú ťa kde preradit. Ale ja mam vysokú, čiže nemohli ma preradit na upratovacku alebo kuchárku, ale museli mi dať miesto, ktoré prislúcha môjmu vzdelaniu. Ale mňa zmena nenaplnala. Predtým som robila administratívu, účtovníctvo, chodila som na políciu vypovedať, na súdne pojednávania a potom po mne chceli, aby som vyplnala voľný čas mentálne postihnutým, krmila ich, vzdelávala, pomáhala kúpať a dávala im lieky. A dochodkyna, čo sedela na mojej stoličke sa mi smiala do očí. Tak som otehotnela a uz sa tam nevratím. Budem si hľadať iné miesto.

bosoriak
12. dec 2014

@lucy125
@junova
Je jedna vec, ako vam to vysvetlili a druha vec, co hovori presne zakon. Vid prispevok od @liz_lemon. "Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. " O tejto prvej vete sa bavime a ta je jednoznacna. Nikde nie je spomenuta lehota pol roka.

Ano, ak pre zenu uz taku poziciu nema, je povinny jej ponuknut inu, prisluchajucu pracovnej zmluve (toto sa ale moze stat kazdemu zamestnancovi, ze mu zamestnavatel moze ciastocne zmenit pracovne zaradenie za urcitych podmienok). Ak taku pracu ponuknut nevie, vtedy sa moze spisovat dohoda o zmene pracovnej zmluvy a ak zamestnankyna nesuhlasi, vtedy moze dostat vypoved pre nadbytocnost.

junova
12. dec 2014

@liz_lemon Keď babe, ktorá ma zastupovala dali rovno pracovnu dobu na dobu neurčitú o čom som ja nevedela a keď ja som sa vrátila po 3 rokoch do práce, preložili ma na iné miesto, mali na to právo? Baba bola riaditeľova známa, poza môj chrbát jej sľúbil, že keď sa vrátim, ona tam ďalej zostane. Okrem toho, keď som sa vrátila, dosiahla dôchodkový vek. Mne personalistka povedala, že na pôvodné miesto som mala nárok len pol roka.

junova
12. dec 2014

@bosoriak Moja pracovná pozícia bola a aj tak ma preradil. Asi skocim za právnikom. U mňa tým pádom išlo o podvod, keďže žen,u ktorá mala robiť miesto mňa len na zastupovanie počas materskej zamestnali na dobu určitú a mňa po skončení materskej preradili.

maslenka47
12. dec 2014

@lucy125 @bosoriak @lorela @liz_lemon
Nuz, kedze nevieme, co ma @totalneznicena napisane v zmluve a ci a ako tam ma specifikovanu pracovnu dobu, tazko sa k tomu vyjadrovat. Ak nova pozicia zodpoveda jej zmluve, nevidim dovod, preco by to zamestnavatel nemohol spravit. A ak s tym nesuhlasi, v tom pripade zrejme naozaj bude musiet dat vypoved ona, alebo tu pracu robit, alebo nerobit a pockat kym ju vyhodia.

terina25
12. dec 2014

@totalneznicena mozes si dat v praci ziadost o upravu prac.casu kt.musis vediet zdovodnit.podla zak.prace mas na to narok.
a este jedna vec-ta kt.ta zastupovala mala mat prac.zmluvu na dobu urcitu cize kym sa nevratis po rd.a jej mala zmluva skoncit tvojim navratom do prace.ak ju chceli nechat tak mohli jej ponuknut pracu inu.pteradit ta mozu ak sa prac.miesto zrusilo co v tvojom pripade nie kedze tam nechali tu co ta zastupovala pocas rd.
skus si pozriet zak.prace.najdes to tam.nechcem ta zavadzat.urcite si ho prestuduj

cannella
12. dec 2014

@lucy125
@junova
Baby, ale vy pletiete hrusky s jablkami. Neplette statnu spravu s normalnym Zakonnikom prace. Moj manzel je tiez statny zamestnanec a ma upravene niektore prava a povinnosti, ale toto, co pisete nema nic spolocne s pisatelkou prispevku, samozrejme, pokial nepracuje ako statny zamestnanec!
V Zakonniku prace je jasne uvedene:
Zabezpečenie zamestnanca pri dočasnej pracovnej neschopnosti,
v starobe a zamestnávanie po návrate do práce

§ 157
(1) Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení materskej dovolenky
alebo ak sa zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa §
166 ods. 1, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak
zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný
zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnávateľ je povinný
zaradiť zamestnankyňu a zamestnanca za podmienok, ktoré pre nich nebudú menej
priaznivé ako podmienky, ktoré mali v čase, keď nastúpili na materskú dovolenku
alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1, a zamestnankyňa a zamestnanec
majú právo na prospech z každého zlepšenia pracovných podmienok, na ktoré by mali
právo, ak by nenastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa §
166 ods. 1.
(2) Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení
rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na
pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je
možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej
zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej
dovolenky podľa § 166 ods. 2 na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im
vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto
práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej
zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.

Takze ziadny pol rok a ani podobne veci. Tu je link na Zakonnik prace http://www.employment.gov.sk/files/slovensky/uv...

cannella
12. dec 2014

No a este doplnim, ze len materska je skoro 8 mesiacov, ked sa k tomu prida rodicovska, tak predsa nemoze z toho vyjst 6 mesiacov pre navrat na povodne miesto

bosoriak
12. dec 2014

@junova Ano.
Inak by sa vela ludi cudovalo, v akej miere zamestnavatelia porusuju zakonnik prace. Moj muz robil v nadnarodnej spolocnosti, kde by si jeden povedal ze snad maju na pravnika a tiez ze si nemozu dovolit so svojou reputaciou zakonnik porusit... A veru by im to aj preslo, keby si par ludi nechalo skakat po hlave a ten zakonnik im doslova a dopismena neodcitovali.
Neprijemne je, ze akonahle sa zamestnanec dostane do taketoho sporu so zamestnavatelom, je malo pravdepodobne, ze tam ten zamestnanec ostane pracovat. Zamestnavatel je totiz stale ten, kto taha za dlhsi koniec co sa zneprijemnovania pracovneho procesu tyka.

junova
12. dec 2014

@cannella Myslí sa to do ukončenia materskej dovolenky. Tá začína mesiac pred pôrodom a konci keď má dieťa 7 mesiacov.

elizita
12. dec 2014

@junova na dobu urcitu sa moze momentalne dat zmluva len na max.2 roky takze ak nechceli zase riesit novu nahradu za teba tak tetulke museli dat zmluvu na neurcito. Po spravnosti by ju mali preradit a tebe vratit tvoje miesto.

katarinamarkova
12. dec 2014

@totalneznicena povodne miesto a poziciu ti musia drzat pocas materskej.....pocas rodicovskej ti drzia uz len miesto, mozu ta preradit na inu poziciu.
mozes suhlasit - mozes nesuhlasit......
ked nesuhlasis a bohuzial nemaju ci nechcu ti ponuknut povodne miesto, neostava ti nic ine ako vypoved.

bosoriak
12. dec 2014

@mondulka Nie, zamestnavatel nie je povinny dat ti vypoved. On je povinny ta prijat na rovnaku poziciu ako pred rodicovskou dovolenkou. Ak taku poziciu nema alebo je uz obsadena, vtedy sa s tebou moze pokusit dohodnut na zmene pracovnej zmluvy. (stale plati tvoja stara pracovna zmluva) Ak ty nebudes s takou zmenou suhlasit, vtedy sa mozes stat pre zamestnavatela nadbytocnou a moze ti dat vypoved. V ziadnom pripade nie si povinna davat vypoved ty, tvoja povinnost je nastupit v zmysle platnej pracovnej zmluvy. Ze tam sedi niekto iny? To nie je tvoj problem, ty si plnis povnnosti plynuce z pracovnej zmluvy.

bosoriak
12. dec 2014

@katarinamarkova Vyssie odcitovali zakonnik prace: "Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení materskej dovolenky
alebo ak sa zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa §
166 ods. 1, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko."

Takze zamestnavatel je povinny prijat zamestnankynu po navrate z rodicovskej dovolenky naspat na to iste miesto. Neplati ze len pocas materskej, aj keby bola na RD 15 rokov, aj tak ju ma povinnost prijat na to miesto, ktore ma uvedene v pracovnej zmluve. Dalsie ustanovenia zakonnika prace potom rozoberaju, co sa stane, ak taku moznost nema - pokusi sa so zamestnankynou dohodnut na zmene pracovnej zmluvy (s tym musia suhlasit obaja, teda aj ona). Ak sa nedohodnu, ona nema vobec ziadnu povinnost davat vypoved. Zena proste musi plnit svoj pravny zavazok ktory vyplyva z platnej pracovnej zmluvy. Zamestnavatel jej ale MOZE v takom pripade dat vypoved pre nadbytocnost, ale so vsetkymi benefitmi, ktore z takej vypovede plynu (vypovedna lehota + odstupne).

cannella
12. dec 2014

@junova V ZP je napisane jasne: ze je povinny ju zobrat po ukonceni RODICOVSKEJ DOVOLENKY na povodne miesto. ZP nemoze a nie je formulovany tak, ze je nieco myslene, tam je to jasne uvedene! Robila som personalistiku, tak viem, co hovorim