To fakt musí chyžná vedieť po anglicky?

28. aug 2024

Normálne som kukala jak puk keď som videla ze v hoteli hitom hľadajú chyznu. Rozklikla som inzerát a tam že chyžná, čiže upratovačka musí vedieť Aj.
Podľa tohoto už ani upratovačku nemôže robiť hocikto 🤦‍♀️

mamamasama
28. aug 2024

V Hilton? Jasne. Ako klient mozes potrebovat nieco extra. Anglictina je medzinarodny jazyk. Ako ti ma cudzinec oznamit, aby si mu napriklad neprezliekala pradlo, alebo nechytala to, alebo tamto. Nemenila pohar.

tropkica
28. aug 2024

Tak ale angličtina je medzinárodný jazyk ako čo čakáš, veď stačí podľa mňa základy, hlavne aby človek rozumel jednoduchým požiadavkam.

timilv
28. aug 2024

@autorka v hoteli kde som robila tiež musela vedieť angličtinu aspoň na komunikatívnej úrovni. Veľakrát sa stalo, že ich hosť stretol na chodbe a rovno s nimi dohodol čo si želá a neželá na izbe spraviť.
A zasa keď sa na to pozriem z druhej strany, tiež keď sme na dovolenke v zahraničí, tak neutekám zakaždým na recepciu, ale keď stretnem chyžnú, tiež jej to po anglicky poviem a ešte sa mi nestalo, že by mi nerozumeli 🙂

katkaseiner
28. aug 2024

ja si tiez myslim ze v drahom hoteli by tie zaklady mali vediet aj chyzne...
v Turecku sa nam stalo ze nevedela okrem svojho jazyka ani tuk.... ale vsetko co sme jej ukazali/vysvetlili krasne pochopila (priniesla priselku pre syna a chceli sme ju medzi manzelsku postel a samostatnu postel kedze boli uplne rovnako vysoke - nemala s tym najmensi problem... verim ze sa da aj bez jazyka, ale ten zaklad je fajn)

autor
28. aug 2024

Tak podla všetkého ja ani upratovačku nemôže robiť 😃🤦‍♀️

natalka13
28. aug 2024

Kolko mas rokov? Mne je divne,ze dnes ludia 30-35r nevedia cudzi jazyk.

ptvw
28. aug 2024

Môžes ale nie v hentej sieti hotelov, neboj nič nie si sama co nevie AJ 🙂

januska12323
28. aug 2024

Nedokážeš sa naučiť pár viet iným jazykom?

ptvw
28. aug 2024

@januska12323 haha podľa mňa dokáže len ci budu rozumieť...mala som izbu kde boli Briti a zakaždým slovom na opravovali tým ich prízvukom ze takto sa to vyslovuje ze asi som to a to myslela ale najprv som to este aj 3x povedala co nerozumeli 🤣

vesimelonimarsista
28. aug 2024

tak nemusis upratovat len v hoteloch, upratovat sa da kade tade aj bez anglictiny...na skolach, vo firmach, v domacnostiach, na uradoch atd.

sissy27
28. aug 2024

no ano, v hoteloch, kde bývajú prevažne cudzinci, je aspoň ten základ angličtiny potrebný. Keď na teba prehovorí nejaký turista, že mu došiel toaleťák a potrebuje nový, tak čo urobíš? Budeš sa tváriť, že tam nie si?
A miesto tých výsmešných smajlíkov by si mohla porozmýšľať, či by ťa niekto z rodiny nevedel naučiť aspoň základy, prípadne nejaký lacnejší online kurz si zaplatiť, aby si mohla hľadať prácu aj v takýchto lepších hoteloch (verím, že je tam plat lepší ako niekde v dedinskej škole).

nikoletta1712
28. aug 2024

@natalka13 Tak ja mám 34 a angličtinu tiež neovládam…A čudné mi to nie je…

natalka13
28. aug 2024

@nikoletta1712 netteba ovladat ale aspon zaklad nejakeho jazyka. V skole si sa neucila? Moj syn ano. Ja som ovela starsia a na strednej sme mali okrem rustiny aj druhy cudzi jazyk.

biba_18
28. aug 2024

poznám jednu s vš titulom, skončila pred 2 rokmi, zháňala prácu, privyrábala si upratovaním. reku ok, spýtam sa u nás, potrebujeme jednu. aký jazyk okrem angličtiny vieš? a ona že nevie ani angličtinu… kks, to mi povedz ČO robila 5 rokov na hračkárskej vš (bezpečnostný menežment) že nebola schopná sa jazyk naučiť?? 🤦‍♀️

biba_18
28. aug 2024

@natalka13 mohla mať nemčinu alebo franinu… napríklad…

biba_18
28. aug 2024

autorka - kdekoľvek sa zamestnáš- odporúčam ti začať učiť sa angličtinu, ak nie na kurze tak aspoň ako samouk, 20-30 minút denne…

natalka13
28. aug 2024

@biba_18 pisem cudzi jazyk.
Kopa zien tu pise, ze nemozu cestovat lebo nevedia jazyk. A su to mlade zeny, ktore mali sancu sa naucit aspon zaklad.

nikoletta1712
28. aug 2024

@natalka13 Áno, viem po nemecky a taliansky…Ale po anglicky vôbec noč…

lucia147852
28. aug 2024

Tak najvyšší čas začať sa učiť. Ja si tiež idem urobiť kurz aby som sa zlepšila na komunikačnej úrovni. Viem nemčinu, ale aj je základ. Čo ti bráni sa aspoň čo to naučiť. Ja som sa v bývalej práci tiež musela naučiť aspoň to čo som potrebovala.

ivanakal
28. aug 2024

A co je na tom cudne. Ved do hotela chodia aj zahranicni klienti. A ked od teba niekto bude nieco chciet, co urobis? Ujdes?

martinka13
28. aug 2024

Mimo SR a možno ČR samozrejme. Čo je na tom zvláštne? Možno nie fluently, ale základ určite áno. Myslím, že v dnešnej dobe to už snáď zvládne každý...

ss1908
28. aug 2024

Ahoj ja som robila pre hilton, sice nie chyznu ale nech ta neodradi znalost anj, chyzne maju minimalny kontakt s hostami a tych par fraz co budes potrebovat sa naucis. Pri pohovore ta nebudu skusat na anj 🙂

tenerifka
28. aug 2024

Ano, v dnesnej dobe je anglictina nutna hocikde v cestovnom ruchu. A samozrejme aj dalsi jazyk, zalezi od krajiny a oblasti. U nas v Spain kedysi chyzne nemuseli ovladat cudzi jazyk(uz sa to nastastie zmenilo a uprednostñuju jaxykov znale) , ale pre mña to bola na recepcii praca navyse riesit aj ten toaletak...
V Spain-Kanarske ostrovy, kam som sa prestahovala, vzdy bola najdolezitejsia nemcina, a vdakabohu za to, ze som ju mohla na gympli studovat. V skole som nebola z tych najlepsich, ale neskor na ostrove po rokoch denno-denneho pouzivania nemciny strcim do vrecka hociktoru z mojich spoluziaciek, ktore sice gramatiku mali nabiflenu, ale zostali trcat na Sk a jazyk uz aktivne nepouzivali. Spanielcinu som sa naucila uplne dokonale, po 25 rokoch v Spain mozem hrdo vyhlasit, ze je to moj druhy materinsky jazyk. A do tretice anglictina-naucila som sa ju za pochodu, v praci, cestovanim, citanim internetovych stranok.... Lebo som chcela, a mam z toho radost, ze sa hocikde na svete dokazem dorozumiet, tolko som uz toho precestovala a tolko toho este mam v plane.
Autorka, vsade na svete vedia chyzne, a upratovaci-muzi (je ich vela najma v arabskych krajinach), anglicky. Je to zaklad existencie na pracovnom trhu v cestovnom ruchu.

lavender94
28. aug 2024

V službách, kde je väčšina klientov zo zahraničia, je logické, že potrebuješ aspoň základy aby si dokázala fungovať. Bude na teba hovoriť klient, že si praje niečo navyše alebo si naopak niečo nepraje alebo čo a ty mu to odkývkaš a vyignoruješ? Jasne, že môžeš robiť upratovačku aj bez jazyka… len akosi nie na miestach, kde prichádzaš denne do kontaktu s ľuďmi, ktorí neovládajú tvoj materinský jazyk

zuzanaete
28. aug 2024

Hilton je hotel uz na vyssej urovni a klienti ocakavaju nejaky standard. Takze urcite je fajn, ak nejaky zaklad ovlada aj chyzna. Nebudu konverzovat o svetovej ekonomike, ale bezne veci k upratovaniu by mala zvladat.

tiika
28. aug 2024

A čo chceš akože, aby urobili? Maju zľaviť zo svojich nárokov a poskytovanej kvality, len preto aby si TY mohla u nich upratovať?

lakebabe
28. aug 2024

V hoteli mi to príde logické, že potrebujú jazyk. Však upratovať môžeš hocikde inde obchody, shopping centra, školy, nemocnice, servisy.
Ale v tom hoteli je veľa cudzincov ako ti povedia co potrebujú doniesť alebo chcú upratať.

mili2016
28. aug 2024

@nikoletta1712 čo je na Tom čudné ja mám 27 a tiež neviem po anglicky, bohužiaľ som ju v škole vôbec nemala ale ruštinu. Momentálne sa ju učím doma s prvakom takže veľa sa na mňa nalepilo 😁

nikoletta1712
28. aug 2024

@mili2016 Mne na tom nie je čudné nič, ale nejakej žienke z fóra to príde čudné…🙂

svetlonos
28. aug 2024

@mili2016
no vieš ale ty máš snahu. Cudne je čudovať sa, že chyžná v Hiltone potrebuje vedieť aj. Niekde v Dohnanoch (mala dedina) to vyžadovať nebudú. Tiez tam nebude Hilton a podobne hotely.
Takže to je divne. Ani ja som v skole aj nemala, len nj. Naučila som sa v Anglicku. A potom kurzy na SK, prax v práci.