Tetovanie - forma podnikania

4. jún 2024

Ahojte, tetovanie sa vykonava na zivnost alebo s.r.o.?
Je povinne dat danovy doklad?

thirstymonk
5. jún 2024

Asi si najprv nastuduj rozdiely medzi zivnostou a sro, ked chces podnikat. Mozes robit tetovanie aj v druzstve, aj ako slobodny umelec, aj v akciovej spolocnosti. Je to podnikanie a zivnost/sro su len dve formy, moznosti podnikania.

autor
5. jún 2024

@thirstymonk je povinne dat danovy doklad?

thirstymonk
5. jún 2024

No samozrejme, ako pri každom podnikani. A to je ešte najmenší problém...

Ja som IT, bez prevadzkarne, takže to mam uplne že simple. Paušalne vydavky, žiadne učtovnictvo, nič...

Teoreticka predstava tetovača:
1. Musíš mať priestory. Schválené hygienou a neviem čim všetkým. Musíš tam mať napr. teplú vodu nad 40°C, určitú svetlú výšku miestnosti. Skontrolujú ti vybavenie, či máš certifikované mašinky, či máš nerezové a hygienicky uložené ihly, či máš atrament, ktorý spĺňa normy EU (ten čo ich nesplňa, už dnes tak ľahko v EU ani nekupiš).
2. Neviem, či tetovanie je voľná živnosť, ale skôr asi nebude, keďže ide o zásah do tela, takže musíš mať vzdelanie v danom odbore, čo asi neexistuje, alebo absolvovaný kurz a z neho certifikát, že danú činnosť môžeš vykonávať. TO isté majú barberky, manikerky, kozmetičky, pedikerky...
3. Musíš mať založenú formu podnikania. Akúkoľvek. Od slobodného umelca až po akciovú spoločnosť (teoreticky). Prakticky najčastejšie sú tieto služby pod živnosťou.
4. Musíš mať prevádzkareň (to sú tie priestory z bodu 1). A to buď vo svojom vlastníctve, alebo v nájme, ale s tým, že majiteľ priestoru ti musí dať súhlas, že súhlasí s výkonom podnikania vo svojich priestoroch
5. Musíš viesť učtovnictvo. PRijmy, vydaje, sklad,.... Prijmy sú platby od klientov, výdaje sú na nájom, elektriku, na nákup ihiel, atramentov a všetkého materiálu, ktorý ti treba k práci
6. Daňové doklady sú samozrejmosťou. Ak plánuješ prijímať hotovosť, potom musíš mať aj registračnú pokladnicu, pripojenú na net (alebo ju aspoň každých 48 hodín na net pripájať), po každom výkone zadáš do pokladnice, vytlačíš. Zákazník ti dá keš. Ak planuješ len platby kartou/faktúra a pod. tak odpadá povinnosť registračnej pokladnice.
7. Hocikedy ti tam môže prísť nejaký geňo na tajnú kontrolu s tým, že sa bude tváriť ako klient a potom ti ukáže preukaz a podžube ťa napr. že si mu bloček nedala do ruky, ale si ho položila na stôl, alebo že ti na pokladnici meškajú hodinky o 30 sekúnd a tak. Okrem toho, že ho vo svojom čase zadarmo potetuješ, ešte ti zaiste dá aj za niečo pokutu. Tak to proste je, treba s tým rátať.
8. Ak máš otváracie hodiny, v čase otváracích hodín tam proste musíš byť, aj keď nemáš zákazníka. Hocikedy sa tam môže zjaviť ten geňo a keď tam počas otvaracich hodín nebudeš, tak prúser. Preto si väčšina týchto služieb už dáva otváracie hodiny "Na objednávku"

V skratke asi toľko... Osobne by som do toho nešiel... takto sa podniká na slovensku proste.

autor
5. jún 2024

@thirstymonk nie toho "gena" chcem k jednej krave poslat

puertorico
5. jún 2024

je povinné dať daňový doklad ale veľa ľudí to nerobí, poznám takých . pošli na ňu inšpektorát práce, ak si rozhodnutá . ja som si objednávala tiež vlasy z jednej stránky, každý mi ju odporúčal, ešte aj moja kaderníčka, na instagrame mala skoro 3500 sledovateľov, vraj pravé ľudské vlasy, prišli , bez faktúry, nesadla mi farba a ona, že ich nemôžem vrátiť naspäť, alebo keď ich vrátim, ona mi dá len 40% z pôvodnej ceny. tak mám vlasy za 150€ odložené v skrini . tiež som mala také nervy , ale nechcem nikomu robiť zle, karma si ju dobehne.

autor
5. jún 2024

@puertorico tiez rozmyslam ze mozno pockam na tu karmu

puertorico
5. jún 2024

A teba to urazilo že ti nedala blok , alebo ti spravila zle tetovanie a ešte ti nedala blok alwbo faktúru ?

thirstymonk
5. jún 2024

Jaj, tak to povedz rovno, že si zakeračka. JA že reku si chceš sama otvoriť tetovaci salon :D

luccija
5. jún 2024

Čo to je za otázku?veď za každú službu kde platíš musíš dostať blok.Napriklad masérka mi posiela blok na mail nemusí priamo do ruky