Prosím Vás, nájde sa tu nejaká osoba, ktorá absolvovala výberové konanie na prácu na finančnej správe? Ak áno, tak o akú skúšku ide zo slovenčiny? Poprípade, aké máte skúsenosti s výberovým konaním?
@ronny182 ale je to test, alebo diktát? A ty ako hodnotis pracu na FS? Si spokojna? Ty mas aku poziciu, spravca dane, kontrolor, alebo nieco ine?
A co sa tyka pohovoru, skusaju aj zakony?
Ked si bola na pohovore, bolo Vas tam vela ludi? Ci je to naozaj tak, ze miesto je uz obsadene a vyberove konanie je len “proforma”?
@kuravesele pravdupovediac, ver mi že tie miesta su už obsadene 😉 Kamoška bola V Košiciach, bolo tam plno ľudí ale ona už vedela že ju na 90% zoberu,len musela spraviť ten test...možno inde je to ináč..
@xxxalzbetkaxxx všade je to tak, muselo by byť šťastie ak by tam nikto ešte nebol 🙂
@kuravesele počet prihlásených do VK vo vyhlásení ukazuje a každý deň to aktualizujú takže si to vieš pozrieť tam 🙂
@xxxalzbetkaxxx a kamoska robila pred tym co? Mala znalost zakonov? Pytam sa pre to, lebo ja som robila ucto.
@kuravesele kdeže , nemala znalosť zákonov, mala "inú známosť" ako to ide bohužial všade..
@kuravesele ved ide na školenie, tam sa všetko naučí..
@kuravesele veľa záleží na ktorý úrad sa hlásiš. Ja môžem hovoriť len za náš úrad a viem, že miesta nie sú dopredu obsadené, naša vedúca mala veľký problém nájsť dobrého človeka (ja robím na kontrole)... Možno na malých úradoch je niečo dopredu dohodnuté, ale to si nedovolím súdiť, u nás to funguje normálne = reálne výberové konanie pozostávajúce z testu a pohovoru. Test sa skladal zo zákonov (o správe daní, daň z príjmov, DPH, účtovníctvo, ústava, o finančnej správe) a potom pohovor,také bežné "prečo chcete pracovať vo FS, čo si robila predtým, kde sa vidíš o 10 rokov", také bežné somariny, ale je to dosť individuálne podľa toho, kto na tom výberku sedí. Ja som vo FS spokojná, sme dobrý kolektív a baví ma to. Na oddelení máme novoprijatú babu, tak sa jej zajtra spýtam, čo tam mali a môžem ti dať ešte vedieť.
@ronny182 to by bolo super, keby si sa opytala, co tam mali. Na vypisanom vyberovom konani je napisane iba, ze ovladanie statneho jazyka a pohovor. Tak nvm ci tam bude aj test zo zakonov.
@kuravesele test je iba zo slovenčiny (gramatiky), vyberáš z 3 možností, z 10 otázok musíš mať 8 dobre. Bývajú chytáky, neurobia vždy všetci. Ak prejdeš, postúpiš na ústnu časť. Na ústnej bývajú osobnostné otázky a aj odborné zo zákonov. Naposledy sa nám na 1 miesto hlásilo 15 ľudí (správa DÚBA), takže je aj z čoho vyberať. Nie je to vopred dohodnuté. Poradím - skôr sa dá dostať na dočasnú ako na prípravnú štátnu službu. Na prípravnú sa totiž hlásia zamestnanci, ktorí už na DÚ robia aj 2-3 roky, len boli v dočasnej ŠS na zastupovanie a chcú stále miesto (to je prípravná ŠS). Odborne sú väčšinou pripravení ďaleko lepšie ako niekto zvonku.
Viete sem napisat aj priklad toho diktatu, ako to vyzera? O ake vety ide? Ja sa chcem hlasit na kontrolora - zastup pocas MS a RD.
@kuravesele nie je to diktát, je to test, vyberáš jednu možnosť z troch. Na y, i, veľké malé písmená v názvoch, predložky, číslovky, vybrať čo je gramaticky správne. Pozri si testy zo slovenčiny cez google.
@lienockak chcela som napisat test, len som to pisala v rychlosti 😂
A ohladom odbornych vedomosti sa vela pytali?
@kuravesele ahoj, ja som bola pred pár dňami na pohovor na kontrolóra. Bol test zo slovenciny, odpovede abc. Ja som ho dala lavou zadnou, nemáš sa čoho báť. Hned sa pisal aj odborný test, ten už bol teda ťažší, ale myslim, že pri troche snahy a čítania sa to dalo zvládnuť 🙂
Držím palce
@sonicc vies napisat aspon jednu vetu a moznosti, ako to vyzeralo? Dakujem
@kuravesele každá komisia sa pýta niečo iné, obyčajne to vyplynie zo situácie, z predloženého životopisu, takže je to veľmi individuálne. Ak chceš ísť na miesto kontrolórky, musíš vedieť hlavne účtovať.
@kuravesele je to presne ako ti písali dievčatá nižšie s tým testom. To isté mi povedala aj tá naša nová kolegyňa
Som bol už na 2 výberových konaniach na základnú pozíciu. A radšej tam zoberú 21 ročného chalana co ma strednú školu a otvára dvere na letisku. Ako človeka co ma vyššie odborné vzdelanie, vysokú školu a prax v administratíve. Smutné.
@ronny182 Dobry den. Ja by som sa chcela informovat ohladom testu zo zakonov ze co tam asi bude. Chcela by som ist na vyberko tak aby som vedela co asi. Na funkciu spravca (zakon dan z prijmov, sprava dane). Dakujem velmi pekne pomohlo by mi to.
@miriama019 zdravím, čo chcú na vyberkach pre správcov vôbec netuším, ale pokiaľ to bude podobne ako na kontrolu, tak sa treba pripraviť na test zo slovenčiny a podľa posledného infa čo mám, tak sa zákony neskúšali.
Ahojte, pripájam sa k tejto téme. Chcela by som sa opýtať, absolvovali ste previerku fyzickej zdatnosti? Premýšľam nad zaslaním žiadosti do VK a podmienkou je psychologické vyšetrenie a fyzické testy, máte niektorá skúsenosť?
Ďakujem 🙂
Ahojte, tiež sa pripájam k téme, som pozvaná na VK kontrolór, bude test zo SJ a odborný test. Je možné tento odborný test zvládnuť bez predchádzajúcich skúseností? Dakujem
@spisakova prosím ťa, máš nejaké info, že určite bude ten odborný test? Ja som pozvaný na pozíciu colného kontrolóra a chcel by som si pozrieť niečo k tejto oblasti, ak by si mala nejaké info. Ďakujem.
@kuravesele Ahoj, ja robím na FS a tie testy zo slevenčiny sú úplne jednoduché, nie je sa čoho báť... Viacmenej to nie je ani tak test, ako skôr preverenie základov gramatiky. Muselo sa to zaviesť, lebo strašne veľa nových ľudí nevedelo aké "i, y" kam patrí a to bola hanba ako svet, keď písali listy 😬... Keby ťa niečo z prostredia FS zaujímalo, napíš 😉