Ahojte, moze tehotna zena pracovat ako predavacka, kt. nonstop stoji na nohach?
Nikdy nikde som tehu predavacku nevidela, no som teraz na takej pozici a rozmyslam, co budem robit s vacsim bruskom....neviem si celkom predstavit, ze v 8 mesiaci budem dvihat krabice s tovarom nad hlavu do regalu, vsakovako sa nahybat, zohybat a stat cely den, ozaj nemam sekundu na to si sadnut, furt daco....
Zazili ste to niektora? Ako to funguje v takychto profesiach? Do kedy moze byt tehu predavacka??
Vdaka za rady.
Keď si tehotná treba to oznámiť zamestnávateľovi. Môžeš byť len na kase a kratšie zmeny
Ja som bola predajca v elektre a teda tiež 12 hodín na nohách,vykladať tovar aj ťažké spotrebiče,veľa drobného tovaru...najprv som len prestala dvíhať ťažké veci,potom prišiel covid ,bolo aj zatvorené,telefonovali sme a riešili objednávky a následne som bola na pokladni a robila som 8smičky iba..za pokladňou som sedela a potom som išla na pn mesiac a pol pred nástupom na MD.
Skús sa dohodnúť na nejakej úprave.
V osmom mesiaci urcite nebudes vlacit krabice s tovarom 🙂
BOZP presne urcuje co mozes a nemozes ako tehotna, teda co sa tyka dvihania bremien zamestnavatel sa tym musi riadit
Do nástupu na materskú som robila vo fabrike za pásom každý deň v stoji 8 hodín na zmeny ,ešte niečo?
@domka222 len to, že si asi nemala na výber.
@babulkomale ako nemala na výber? Prácu som zvládala, tak čo som mala byť doma na PN? Či?
Ak nevladzes stat na nohach,zdvihas tazke veci tak sa daj vypisat a vybavene.
Pre teba plati vynimka v zdvihani bremien (ako pre kazdu inu tehotnu), ale ak sa citis v pohode, tak nie je dovod aby si nepracovala. Ak mas zdravotne problemy, tak ta vypisu na PN, ak mas pracu, ktoru podla Zakonnika prace nesmu vykonavat tehotne, zamestnavatel ta ma preradit na inu pracu, ktoru vykonavat mozes, ak taku nema mas narok na prekazku na strane zamestnavatela a nahradu mzdy. Ale predavacka nie je v zozname prac a rizikovych cinitelov na pracovisku, ktore tehotne zeny vykonavat nesmu.
Nachala som sa preradit na inu pracu ,,lebo 8hodin v supermarkete, s problemom ist na wc ci si sadnut atd..to nie..to tehu skoncilo zial aj tak potratom..to bolo pred 9rokmi..uz mam dve male deti.. vsetko zavisi na tebe, veducom a sposobe prace ktoru vykonavas..znama u nas v jednote na dedine bola v praci az do nastupu na MD,,takze ano su aj tehulky-predavacky 😉
Pracovala som ako predavacka do 8 mesiaca. 12h smeny. A este aj pocas covidu. Posledny tyzden mi kolegyne dali uz na predajnu stolicku a sedela som pri vchode a ratala ludi (bol este obmedzeny pocet na predajnu) :D .. ale bolo to uz narocne stat cely den na nohach ..
Ja som pracovala 12ky až do posledného dňa pred nástupom na MD. Spočiatku v pohode už tie posledné týždne sa mi hlava točila a chodila som si častejšie sadnúť.
Obe tehotenstva som robila celý čas v obchode dokonca aj v sklade, celé dni na nohách odchádzala som posledný možný deň na materskú, akonáhle som zistila že som tehu tak som nenosila ťažké veci a nič nedvíhala nad hlavu, to som buď povedala iným alebo automaticky to ostatní urobili za mňa. Nevidím problém prečo by ako tehotná si nemohla robiť v obchode 🤷 iba ak by si mala rizikové tehotenstvo alebo nejaké vážne zdravotné komplikácie, ale zdravá žena to úplne v pohode zvládne 😊
@domka222 ja som skúsila ( v drogérii) a skončilo to rizikovým tehu a predčasným pôrodom. A to nie som žiadna cukrová kvetinka.... Ale keď som začala krvácať, otvárať sa v 5 mesiaci tak som sa vykašľala na robotu a bola do pôrodu PN.
@autor normálne pracuj a uvidíš čo budeš zvládať aby bolo všetko Ok. Písomné upovedom zamestnávateľa že si tehotná, určite sa dohodnete ako ďalej fungovať
Ahoj, ja som pracovala do 7. mesiaca v obchode na pokladni, 8 hodín stáť na nohách. Oznámila si zamestnávateľovi písomne, že si tehotná? Nevie ťa preradiť a dať ti robiť niečo iné kde by si sa nezohynala a nevykladala krabice?