Tehotná - ostať alebo neostať zamestnaná?

jjanica
21. dec 2010

Ahojte, mám dotaz k ukončeniu pracovného pomeru na dobu neurčitú (rušenie predajne vo februári 2011), som v 14tt a termín mám jún 2011. Zamestnávatel mi dal na výber:

Prvý návrh je, že ma nechajú vo firme,stále budem u nich zamestnaná (ale budem doma) a budú mi platiť mzdu až do poberania materskej.
Myslím si, že keď sa vrátim po 3 rokoch, tak nebudú mať asi miesto pre mňa a dajú mi výpoveď,čiže budem zamestnaná u nich už viac ako 5 rokov, tak by mi potom prináležalo 3mes.odstupné.

Druhý návrh je, že sa dohodneme na ukončení prac.pomeru a bude mi vyplatená "odmena" jednorázovo asi 4 mzdy. Čiže budem nezamestnaná od 1.2. a pôjdem na úrad práce a môžem tri mesiace dostávať podporu (v máji mi začne materská).

Nie je v druhom návrhu nejaký chyták? Budem si musiet potom platiť sama zdravotné poistenie (možno aj iné) počas materskej alebo rodičovskej ?
Čo je podla Vás výhodnejšie ? 🙂

mamutka
22. dec 2010

@jjanica ja by som brala prvu moznost, co ty vies ako sa to pomeni za par rokov - mozno budu mat pre teba miesto, lebo pojde niekto iny na matersku, alebo rozsiria prevadzku....
pri tej druhej moznosti mi to pride, ze nebudes mat proste nic....dostanes 4 mzdy a staraj sa a zistuj co musis sama riesit/odvadzat....(nevyznam sa v zakonoch a povinnych odvodoch, ale sediackym rozumov - chytila by som sa prvej ponuky, ved pri ruseni predajne/tvojej pozicie - ta mohli vyhodit len tak, nie ti daco ponukat )

renab
22. dec 2010

@jjanica Ja by som brala prvý návrh. Ak zostaneš nezamestnaná až po materskej,príp.rodičovskej dovolenke, budeš mať nárok na podporu v nezamestnanosti, ak sa hneď nezamestnáš inde.
Pri druhom návrhu by som zvážila, ako by to bolo s vypočítaním materskej, či by si ju nemala vyššiu s ohľadom na vyplatenú "odmenu" a tiež by som brala do úvahy, či budem mať možnosť zamestnať sa inde po rodičovskej dovolenke. Odvody, ak by si bola evidovaná na úrade práce pred materskou, by za teba platil štát.

maznacik007
22. dec 2010

no ja by som brala skor druhu moznost... a to najma preto

dostanes vyplatenu 4 krat nahradu mzdy

plus mozes ist na podporu do nastupu na matersku.. co je u teba v maji takze mozes zobrat podporu za dva mesiace plus mozes zobrat polovicu podpory za zvysne obdobie / treba sa dohodnut so zamestnavatelom ohladom VZ aby si mala maximalu podporu...
a dostanes matersku... / ja by som odisla aj teraz v decembri este... podla mna je to vyhodnejsie/

a riesit teraz co bude o viac ako tri a pol roka... no tie zakony sa menia... kazdy rok a ci a na aku podporu by si mala narok potom ... a ze ti budu drzat miesto... co urobis ak ti to miesto ponuknu v inom meste kraji....

gapa
22. dec 2010

Predpokladám tvoj PP vznikol v r..2009, možno skôr.
Ak ukončíš PP v r.2010, tak a ti bude rátať materské z VZ v roku 2009 (resp. od začiatku PP do 31.12.2009, ak PP vznikol v r.2009). Ak ti skončí PP v r.2011 alebo ti bude trvať PP k nástupu na MD, tak z VZ v r.2010 (t.j. výška odmeny vyplatenej v poslednej výplate pri ukončení PP neovplyvní výšku materského, jedine, že by odmena bola v r.2010 a PP bol ukončení až v r.2011. Ale asi ani tak to výrazne nezvýši materské, lebo sa navýši len 1mesiac do výšky VZ 1116,75eur).

Nárok na podporu máš len v prípade, že si v posledných troch rokoch pred zaevidovaním na UP bola aspon 2roky (2y365dní) poistená v nezamestnanosti a nepoberala podporu už z tohto obdobia poistenia.
Ak nárok na podporu máš, a do nástupu na MD ju budeš čerpať apson 3mesiace, tak ako píše maznáčík,môžeš potom požiadať o vyplatenie polovice zo zostatku. Ak by si poberala podporu kratšie obdobie, tak takáto možnosť nie je.

Ak ti skončí PP, tak odo dna po ukončení PP už nie si poistená NEMOCENSKY (ale plynie ti 6 alebo 8mesačná ochranná lehota, podla toho či skončí PP do 30.12.2010 alebo neskôr), nie si poistná V NEZAMESTNANOSTI ale ani DôCHODKOVO až do narodenia dieťaťa. Potom si musíš dať sama prihlášku na SP do 45dní od pôrodu a budeš DôCH. poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov odo dna pôrodu (ak ti bude PP trvať, tak túto prihlášku si tiež musíš sama dať, ale teraz platí že najneskôr prvý den čerpania RD). Iné poistenie do SP štát za mamičku neplatí. Samozrejme zdravotne budeš štátom poistná bud ako poberatel materského, rodičovského príspevku, ako uchádzač o zamestnanie. Predpokladám, treba to nahlásiť potom na svoju ZP, to si zisti priamo u nich.

Takže treba rátať s tým, že ak ukončíš PP, budeš mať medzeru v dôch.poistní a že bez dobrovolného platenia poistného nebudeš mať nárok na dalšiu podporu. Tiež by si nemala po ukočení tehotenstva a poberania materského na dalšie príp. materské (ak by si chcela dalšie dieťa) bez nového nem.poistenia.

Ak by si PP skončila, tak si trošku môžeš navýšiť materské. Dostaneš odmenu, z ktorej ale budú odvedené všetky odvody (ak to nevyplatia ako odstupné). Ak v r.2011, tak tam aj z odstupného sa platia tuším odvody (ale to som nepozerala v novele, ako to ozaj bude). Mne sa nejako nezdá. Bud vaša mzdárka nie je nejako zbehlá alebo je sociálne cítiaca (čo teda predpokladám?? aj ked?). Lebo v skutočnosti, ak máš v tvojej prac.zmluve uvedené ako miesto výkonu práce pobočka Xyz v meste X, na ulici Y čislo popisné z a ruší sa celá pobočka Xyz, tj. v mieste tvojho výkonu práce už nebude žiadne prac.miesto, tak ti ozaj mohli dať výpoved z dôvodu rušenia prevádzky aj ked si tehotná, bez toho, že by ti dali možnosti.

Je pravda, že zákony sa velmi menia a s tým nárokom na podporu je to už tretia verzia od r.2009, čo mne sa skončil PP, takže v tom je ťažko mať potom nejakú istotu, kedže je to dlhodobejší horizont. Tak podobne to však môže byť aj s nárokom na odstupné a výpovednú dobu, čo je teraz spolu (2mesačná výp. doba + 2mes odstupné), to napr. do 9/2007 tak nebolo. Potom by to u teba bolo možno 3+3, ak by nič nezmenili, čo ale príliž neverím. Ale predpokladám minimalne 3 to bude.

Takže tu máš fakty. Musíš zvážiť, čo je pre teba podstatné a čo až tak nie. Obe varianty majú svoje pre a proti.

jjanica
autor
22. dec 2010

Dakujem za odpovede . . . gapa, pekne si to rozpísala.

Ešte pre doplnenie, PP trvá od roku 2007 a ukončiť mi ho môžu už iba v roku 2011 (v roku 2010 to nestíhajú). Čiže MD mi táto odmena nenavýší. Navyše si platím DNP pre max. VZ už 14 týždňov (snad to dostanem, lebo taktiež som v 14 tt.)

Nárok na podporu od 1.2.2011 budem mať a taktiež spĺňam to vyplatenie polovice zo zostatku podpory (po 3mesiacoch).

Rada by som po RD dostávala podporu a zvýšila si ju cez DPvN. Takže ak ukončím PP, nebude za mňa nikto platiť poistenie V NEZAMESTNANOSTI ?
V tom prípade je zrejme lepšie, ak budem pokračovať v PP, navyše po RD dostanem odstupné 3mes. a aj podporu, ktorá môže byť cez DPvN vyše 1000€, zatial čo teraz tá podpora bude slabá.

Čo myslíš GAPA ?
Ešte nerozumiem tomu, že ak budem pokračovať v PP, čo bude za mňa platiť zamestnávateľ do SP (počas materskej a RD) ??? Čiže čo za zamestnanú mamičku platí zamestnávateľ a čo štát ?

DAKUJEM velmi PEKNE

gapa
22. dec 2010

@jjanica
nárok na materské z DNP ak ti trvá PP budeš mať len vprípade, že porodíš najskôr na 271vý den DNP.

Počas MD a RD za teba zamestnávatel tiež neplatí žiadne odvody do SP, lebo nemusí. Ale počas MD trvajú všetky poistnia (nemocneské, v nezam., dôchodkové). Od nástupu na RD sa prerušujú všetky tieto poistenia. Ale v prípade, že by si išla na dalšiu materskú, tak aj doba prerušenia nem.poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania RD sa ráta akoby ti NP zamestnanca trvalo (ak trvá aj prac.pomer). Tak isto je to teraz (do 31.1.2010 to tak nebolo) aj s poistením v nezam. Ak ti PP trvá, tak vlastne akoby trvá aj poist. v nezam. počas čerpania RD (a vlastne prerušenia poistenia v SP). To však bude záležať, aký bude zákon v čase ziadania o podporu/príp. nástupu na dalšiu MD, môže sa niečo aj zmeniť.

Počas MD trvá poistenie dôchodkové, aj ked sa nič neodvádza, ale štát odvádza, myslím od 1.1.2009 už aj za mamičky, čo im trvá povinné poistenie zamestnanca (szčo) a poberajú materské aj počas poberania materského, ak PP trvá. (ak by netrval PP, tak štát začína platiť až od pôrodu, ak si podáš do 45dní od pôrodu prihlášku).
Do II. piliera odvádza SP za obdobie počas poberania materského len v prípade, že do 30dní od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o prinaní materského doručíš na SP "oznámenie o účasti na dôch.sporení, časť A" (ale len ak PP trvá!!). Ak chceš odvody do II.piliera aj počas RD, tak treba pripojiť k prihláške na SP (RLFO) aj "oznámenie o účasti na dôch.sporení časť B". Ale neviem, či náhodou v týchto papierovačkách nejaké zmeny (zjednodušenie) nechystajú, aj ked som nič nezaevidovala zatial.
Tj. do druhého piliera budeš mať odvody od nástupu na MD do pôrodu len v prípade, že ti PP bude trvať. Inak až od pôrodu.

kaktusik007
22. dec 2010

@jjanica ja by som vzala prvu moznost, prave preto, aby mi poistenia trvali... som skvelym prikladom toho, ze aj ked dve deti s vekovym odstupom mensim ako tri roky neplanujes, pritrafia sa 😀 😀 😀