Ahojte... Potrebovala by som poradit, ak ma niekto skusenost s podobnou situaciou... Som v 5t tehotenstva a 1.7. mam ist do noveho zamestania... Mam vsak ist predtym na vstupne lekarske vysetrenie... Mozu zistit, ze som tehotna? Povedali by ste to zamestnavatelovi, ze ste tehotna? Dakujem za vsetkz reakcie.
Ahoj,bezne pri vstupnych vysetreniach nevysetruju hcg z krvi, co by ukazalo tehotenstvo. Ale o mesiac ti mozno aj brusko uz bude vidiet...Ja by som to urcite povedala zamestnavatelovi. a bola si uz u gynekologa? Nech ti to najprv on potvrdi...
ja by som to nepovedala v novej robote, lebo do konca 12tt je ešte daleko a do vtedy sa veru môže všeličo stať a v dnešnej dobe je dosť pravdepodobne, že ťa ani neprijmu do zamestnania keby im do predu povieš že si tehotná. Náhodou prídeš o babatko (určite ti to neprajem, ale stať sa može hocico) nebudeš mať ani babatko a ani prácu.
@tinka_14 no, pokial sa nejedna o pracu, ktora by ohrozovala tvoje tehotenstvo, tak by som lekarke nepovedala nic a ak by nahodou robila aj hcg, tak ju poziadala o zamlcanie. Ona by mala iba napisat, ci si schopna vykonavat danu pracu. dalsia vec je, ze zaciatkom jula sice budes na zaciatku tretieho mesiaca a nemusi to byt na tebe vidiet, dalsie 3 mesiace - pocas skusobnej doby to uz bude neprehliadnutelne a pravdepodobne s tebou rozviazu pracovny pomer. Ako by som sa zachovala ja?
Asi by som bola ticho a bola zamestnana aspon tych par mesiacov.
@tinka_14 ahoj, skus sa spytat aj tu 😉
https://www.modrykonik.sk/forum/zamestnanie/nastup-do-novej-prace-a-planovane-tehotenstvo/
https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/mozem-zamestnavatelovi-zatajit-tehotenstvo/
https://www.modrykonik.sk/forum/zamestnanie/nastup-do-novej-prace-a-zistenie-tehotenstva-co-robit/
podla mna ti tam je aj zbytocne nastupovat ked aj tak ta urcite prepustia, teda ak zistia ze si tehotna urcite si ta tam nenechaju, daju ti zmluvu na dobu urcitu a potom ti ju nemusia predlzit, ale neviem ci to už nie je je nejak inak po novom,tak si skus najskor zistit ci sa ti to oplati tam nastupit, lebo skor ci neskor im to budes musiet povedat, ked budes chodit na prehliadky a pytat si volno,alebo ti moze byvat aj zle.tak radsej s pravdou von, moj nazor 😉
nemusis to povedat, ja som nastupovala do prace tiez uz tehotna-no nevedela som o tom este..o nieco neskor-asi o mesiac som to oznamila v praci ale dala som sa na PN a potom hned na matersku-na PN mozes zotrvat pocas skusobnej doby, lebo to ta nesmu vyhodit a potom je uz len na tebe, ci zostanes PN do porodu, alebo zase nastupis do prace a kedze budes po skusobnej dobe ako tehotnu ta nesmu prepustit.. 😉
@malinovka333 ved si ju nemusia nechavat, ale ak je nezamestnana, tak aj par mesiacov normalny prijem jej moze pomôcť.. Zamestnavatelia sa teda velmi pro zamestnanecky nespravaju, preco by sa mali baby okamzite priznavat s niecim co nie je nutne? Ona zo zakona nemôže byť kvôli tehotenstvu diskriminovana, preto by som to nespominala.
U nas nastupila tiez jedna kočka tehotna....Uspešne to tajila skoro do 6 mesiaca. Ostatnym tvrdila, ze to zistila az v 4. mesiaci 🙂.
@pepsyna počas PN ak si v skúšobnej dobe Ťa môžu prepustiť kedykoľvek, nevzťahuje sa na Teba žiadna ochranná lehota... ja som takto letela z roboty
Nastúpila som v marci 2009, už som bola v cca 6tt, nevedela som o tom, zistila som to však pár dní na to, asi po mesiaci som to oznámila nadriadenému, nakoľko som mala zdravotné problémy a skončila som na dlhodobej PN, vlastne až do nástupu na MD, asi tri dni pre začatím MD ma prepustili z práce.
Ono je to tak, že zamestnávateľ sa môže rozhodnúť Ti predĺžiť skúšobnú dobu, ak bola prekážka v práci na Tvojej strane, teda bola si dlhodobo PN a podobne a v skúšobnej dobe Ťa môže prepustiť kedykoľvek a bez udania dôvodu, to veľmi radi využívajú....
@beruska.zuzanka aha tak ja mam asi vynimocneho zamestnavatela 😅 nemali s tym ziadny problem, este sme si spolu robili srandu, ze uz som piata zena na tej pozicii, co po mesiaci prace otehotnela a isla marodit 😀 ale to bude asi tym, ze ja pracujem v statnom zariadeni 🙂
@pepsyna áno, to bude presne tým... toto bola súkromná firma a tie sa s nikým nebabrú.... 🙄
@tinka_14 neviem, ake vysetrenia a pracu ides robit, ale na vstupnom vysetreni sa zvycajne meria, vazi, robi ocna prehliadka a nepamatam, zeby robili nejake odbery, krv urcite nie a keby aj moc, tak vlastne tehu je sukromna vec, to by tam napisat nemali, ak by to nahodou zistili - a zas robia sa rovnake vysetrenia chlapom a zenam a predsa chlapom tehu nezistuju 🙂)
Ahoj, 🙂 Ja som šla do novej práce v 3. mesiaci. Radšej som to povedala, a dopadlo to výborne. Makala som dobre ešte asi 3-4 mesiace, potom to šlo s výkonnosťou - aj s dochádzkou - už rapídne dole🙂 Pri vstupe to nemusíš hovoriť, potom je už ale lepšie to povedať, asi ešte v skúšobnej dobe🙂 Aj to už bude vidieť, aj sa musíš dohodnúť, že čo ďalej ... určite nepristaň na zrušenie pracovného pomeru dohodou ku dňu odchodu na materskú alebo podobne... veď to je normálna situácia, že žena má dieťa, aj že žena pracuje, aj že u zamestnávateľa pracujú ženy, či - že ženy s deťmi pracujú🙂 Zamestnávateľ musí nájsť spôsob, ako sa s takýmito situáciami vyrovnávať🙂 No ale keby si mala robiť náročnú, nevhodnú prácu - to sa nechaj vypísať, určite. Vlastne ti to môže byť a aj bude potom už fuk, čo na to zamestnávateľ, teraz sa zamestnaj a potom sa snaž čo najlepšie pre seba to "uhrať" - to znamená - zostať v pracovnom pomere aj počas materskej a rodičovskej dovolenky, keď sa dá🙂 Dovtedy - hlavne v prvých mesiacoch - presvedč zamestnávateľa, že si v práci dobrá, že si to užívaš a že o pár rokov, keď sa vrátiš, to tam naplno roztočíš🙂 Ach jáj, to ti poviem, ja - workoholička, ako som si na sebe všímala, že čím ďalej, tým menej ma pracovné problémy zaujímajú chi chi🙂)
aj ja som dopadla zle.. nastupila som do zam. 1.3., to som bola v 5tt potom to zistil najvacsi riaditel lebo som bola v nem. kedze som krvacala a hned som letela, v skusobnej dobe ta mozu vyhodit kedy chcu ☹(( teraz cerpem PN zo zamestnania + z DNP
u mna to prislo vsetko naraz... v pondelok mi oznamili, ze som dostala robotu kam som velmi chcela ist, v utorok som dala vypoved a v stredu som zistila, ze som tehotna.... vypved stiahnut nemozem, lebo zamestnavatel nebude suhlasit a velmi chcem ist do tej novej roboty.... v ziadnom pripade nechcem zostat ako nezamestnana tehulka ☹ to by bolo zle... ide o pracu prevazne administrativnu a termin na MD mam 24.12 takze do konca roka by som mohla potiahnut a ukazat im, ze si chcem tu pracu nechat... dokonca plan je taky, ze ja budem na MD a potom na rodicovsku pojde moj manzel, kedze budem mat vyssi prijem.... dufam, ze moj buduci zamestnavatel to pochopi a bude ustretovy....
@zuuzika ahoj... ano dnes som bola na ultrazvuku a dal mi dokonca papier este do starej prace, lebo tam hrozia nadcasy... urcite to chcem potom v praci povedat, len sa bojim tych vstupnych vysetreni, aby ma vobec zobrali - je administ. praca tak to by mala byt len klasicka preventivka....
@tinka_14 - vypoved mas pravo stiahnut, ak si v case podavania uz bola tehotna.
@sisaha
Mala by to byt praca v administrative, takze nic fyzicky narocne... Viem, ze do konca skusobnej uz budem mat urcite brusko, ale potom ked uz si nieco v praci ukazala sa mozno da porozpravat so zamestnavatelom, aby ma nechal aspon do nastupu na MD... mam mat zmluvu na rok, takze potom mu staci jednoducho nepredlzit zmluvu
@tinka_14 ja som to mala podobne , pracovala som brigadne , vo februari som zistila , ze som tehotna , stale som pracovala brigadne , nakoniec som isla na TPP , to som dostala zmluvu v 5.4. a k 2.4. som dostala tehotensku knizku , bala som sa , kezde som bola v skusobnej jak to prijme najvyssi manager , potom som sa dozvedela , ze mi vysli v 15 tt zle AFP testy , prisla som do prace cela urevana , nedokazala som zastavit plac , nato hned jak ma najvyssi manager zbadal , hned sa so mnou isiel rozpravat , konecne to zo mna vypadlo , povedala som mu , ze som mu to chcela oznamit v dohladnej dobe a nechcela som to aby to vyznelo ako spekulacia , ze som v skusobnej dobe a ze ma moze prepustit , nato reagoval uplne super , ze taketo veci absolutne neriesi a ze sa mam ukludnit , testy urcite vysli falosne a ze maly bude v poriadku a este sa ma pytal , dokedy budem robit , co som ostala velmi milo prekvapena a pracujem doteraz a pokym budem moct
takze , ak je vyssia moc v pohode a ma pochopenie , podla mna to bude v pohode , drzim palce !!!
@tinka_14 ja som mala tiez pred casom prestupit, ale ja som to vyriesila tak, ze som stiahla prestup a novemu zamestnavatelovi som povedala, ze zo zdravotnych dovodov nenastupim do novej roboty. tak sa to mne zdalo v tom case fer.
riaditel mi volal, ze mozem nastupit aj teho, ale som si pokecala s potencialnymi kolegovcami a tym by som bola na obtiaz, kedze sa jednalo o smennu pracu a nocne smeny ako teho by som nemohla robit.
@tinka_14 moja vstupna prehliadka bola pred 14 rokmi taka, že mi odmerala tlak, čítala som písmenka z tabule so zakrytymi očami na striedačku a tusim som ocikala papierik - ci je na nom aj okienko, zistujuce hcg - neviem.. no tehotenstvo s administrativnou pracou nesuvisi a ak by na to doktorka prisla, tak by som ju poziadala o zatajenie. Predsa len, si kratko tehotna a nemuselo sa na to prist, resp. otehotniet si mohla aj o tyzden neskôr.. 😉
@tinka_14 veru je to tak a vo vačšine firiem je to realita a neboj v 3 mesiaci sa da bruško bez problemov maskovať 😀 😀 😀 😀 😀 a u niektorých prvorodičiek bruško zvykne vyskočiť ovela neskor, napr. na mne by si v 12tt nepovedala, že som tehotna, síce mala som bruško, ale nikoho nenapadlo že je to tehotenske 😀 😀 😀 😀 mysleli si že som len proste pribrala😀
@maca_p
no u mna by bolo asi horsie zostat v tejto starej praci... cestujem denne vlakom 60km, pracujem neplatene nadcasy - co by so sice ako tehu nemohla, ale to cestovanie neskor si neviem dost dobre predstavit.... novu pracu mam na 10min. od domu s fix. pracovnou dobou... takze je to pre mna urcite vyhodnejsie... preto mi tak zalezi na tom aby ma tam zobrali
@tinka_14 - skus byt fer... ono to moze byt brane ako podraz, keby im to nepovies, ale to je moj nazor, povedat i to oficialne nemusis, ani po prehliadke.
@tinka_14 U nás v robote sme dostávali podpísať také čestné prehlásenie, že som si neni vedomá toho, že by som tehotná bola. /nikto nevie, že už to vieš...xixi/ Inak nás len vážili, merali, pozreli či vidíme a to je asi tak všetko... Nejedna baba v našej firme nastúpila tehotná /bola som tam 10rokov/ - keď prešla záučná doba 3mesiace, tak išla na personálne s tehotenskou knižkou a mohli ju.... 😉 😉 😉 😉 mať radi 😎 😎 😎 - pozri, nastúp, nikomu sa s tým nechváľ, nos už teraz tričká také nie do pása, ale tak aby Ti siahali aspoň po zadok - budú si myslieť že je to Tvoj štýľ 😉 😉 - no a vydrž do konca záučnej doby - potom Ťa už neprepustia, nemôžu... Veľa šťastia.. Aspoň si privirobíš do pôrodu, čo nie je naškodu 😉 😉 😉 . Veľa zdravia a nestresuj sa 😉 😉
moj mm zistil ze je jeho zamestnankyna tehotna....a ona mu to nepovedala.....tak ju hned prepustil, lebo nad tym uvazoval uz nejaky ten mesiac...takze ju predbehol.....keby mu to dala pisomne hned, mohla byt stale zamestnana, lebo potom by ju uz vyhodit nemohol....
@anjelicek26 hmmm neviem, či tým že bude fér ale pomôže a hlavne v tejto dobe - ak ide do sukromnej firmy tak ju na 99,9 % nezamestnajú
ale ona bude v skúšobnej dobe, jedine čo nemôžu udať na výpovedi je to že je tehotna, a ked ju tam nebudu chcieť koli tomu že je tehotna, tak ju tam ani neprijmu a ak by som to povedala počas skušobnej doby tak oni si veeelmi rýchlo a ľahko najdu dôvod prečo ju prepustiť v skušobnej dobe!!!! v našej firme vedeli vydzubávať aj sludmi čo mali zmluvy na dobu neurčituuuu a nie to s tehulkou v škusobnej dobe.
hlavne by ma zaujimalo ci pri klasickom odbere krvi/ mocu zistia tehotenstvo alebo nato su specialne vysetrenia...