Tehotenstvo a ťažká práca

klamema
3. feb 2022

Chcem opýtať keď mam ťažkú prácu, oznámim to v robote oficiálne s potvrdením od lekára je možné že ma pošlú na PN keď má nemajú dať na inú pracovnú pozíciu??alebo ako postupovať a načo sa pripraviť???

pininka1
3. feb 2022

@klamema ak nieje vazny dovod nemaju ta preco posielat na pn, aj ked to radi robia. Maju ta preradit na inu poziciu, lekar ti da preradenku. Ak ta nemaju kde dat, si doma a ide ti plat. Nie pn. Mna tiez takto tlacili a pritom som mohla ist hocikam robit, ja som si trvala na svojom a preradili ma nakoniec.

mamina0078
3. feb 2022

Zamestnávateľ by tá nemal poslat na PN (nie je lekár), môže ta dočasne presunúť na inú pracovnú pozíciu alebo ti dať platené voľno. Ja osobne by som na PN od neho nikdy nepristúpila, budeš obmedzovaná s vychádzkami po celý čas, nikde nebudeš môcť ísť mimo stanoveného času.

klamema
autor
3. feb 2022

@pininka1 lebo inú pozíciu vykonávať nemôžem nemám akú tak preto sa pytam

anjelicek26
3. feb 2022

Ved im daj aspon sancu ta presunut inam. Co konkretne robis, ze je to "tazka praca?" Podla toho sa da orientovat... oznam tehotenstvo a uvidis, co urobia. Mozno ta odbremenia od niektorych povinnosti, alebo vymyslia nieco uplne ineho... na PN je to blbe s tymi vychadzkami a teda aj financne si clovek pohorsi...

klamema
autor
3. feb 2022

@anjelicek26 robím opatrovateľku kde mame iba imobilných ... a pri nich strašne dvíham a naťahujem sa sními

anjelicek26
3. feb 2022

@klamema nevedia ta zobrat na administrativu docasne? Ale ano, toto v tehotenstve veru nejde ani nahodou..

leuska1991
3. feb 2022

@klamema treba oznamit hned,ked ta nepreradia tak ist jedine na pn. Taku robotu nemozea vykonavat. Drzim palce. Aj ja som bola na pn,kedze som mala tazku robotu aj zdravotne probleme,tak ma lekar vypisal. A peniazky som dostavala skoro take iste,ako ked som robila.

klamema
autor
3. feb 2022

@anjelicek26 nevedia tam mame každý svoju pracovnú náplň a to ma nepusti

pininka1
3. feb 2022

@klamema tu nejde o pracovnu napln, ty mozes kludne aj v kancli prekladat papiere. Jednoducho ta musia preradit na zaklade preradenky inam, ak nevedia, tak ostavas doma a ide ti plat. Nenechaj sa ukecat na pn, zbytocne budes musiet sediet doma a mat len vychadzky. Ja som kvoli tomu bola na inspektorate prace, viem to presne

katkadud
3. feb 2022

@leuska1991 radšej nerad keď nevieš, nemusí ísť jedine na PN ako si napísala, ak pre ňu nebudú mať inú prácu, ostáva doma s normálnym platom ako písali aj iné baby

klamema
autor
3. feb 2022

@katkadud ok skúsim to nejako vyriešiť mam sa brániť je to zo zákona ale to musí byť v kolektívnej zmluve?

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
klamema
autor
3. feb 2022

@viestta takže ma nemôžu posielať na pn

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mogaa
3. feb 2022

@klamema no miesto opatrovateľky ťa môžu preradiť na upratovačku alebo do kuchyne či práčovne.....

klamema
autor
3. feb 2022

@mogaa v našej práci to není také jednoduché, každý máme svoj počet zamestnancov a ťažko sa niekde preradiť z iného kolektívu do druheho

ailiba
3. feb 2022

@klamema ak máš fyzicky ťažkú prácu, ktorá sa definuje v čase tehotenstva (myslím nočné, 12 hodinovky, dvíhanie ťažkých veci...) tak treba zamestnávateľa aj s tehu knižkou požiadať o preradenie na inú pracovnú pozíciu. Ak ta nemôže preradiť, tak ti dáva platené voľno (nie PN).

lady511
7. máj 2024

@klamema ahoj ako si to nakoniec vyriešila tiež som Opatrovatelka a riešim túto istú situáciu lebo neverím že šéf ma nechá s rovnakým platom ako som mala v robíte doma to je nejaká blbosť ,,,u nás síce sa dá robiť sociálna práca ale na to máme pani s vysokou školou

Ďakujem za odpoved

saraag
7. máj 2024

@lady511 pripojím sa som v rovnakej situacii

saraag
10. jún 2024

@lady511 ahoj ako si dopadla v robote?preradili ta?

lady511
16. jún 2024

@saraag ahoj no ešte tehotná niesom ale určite ma nepreradia čiže pôjdem na pn ak sa zadarí lebo ma nemajú kam preradiť a ty????

saraag
17. jún 2024

@lady511 mňa nepreradili ani nočné mi nezruší zatial ze ved tie sú ľahšie než denka ...no ďakujem pekne keď nočná je ťažká aj pre netehotnu...ani kratší prác čas a ze keď budem niekoho dvíhať mam si volať pomoc.cele zle

lusyyy36
17. jún 2024

@klamema moja kolegyna doslova sedi v pracovni a sklada uteraky. Alebo nerobi nič. Už sa ma jeden manazer pytal kto to je a preco nič nerobi. Tak som mu vysvetlila a nemá s tým nikto Problem

lady511
16. júl 2024

@saraag a v ktorom si tt? Nejdes na pn?

saraag
16. júl 2024

@lady511 potratila som v 10tt

ysseba
16. júl 2024

@klamema Nie, nemôže ťa zamestnávateľ poslať na PN, iba lekár. Keď nebudú mať pre teba inú prácu, tak ako píšu baby, budeš doma a poberať plat. Ak zamestnávateľ nemá vhodné miesto, na ktoré by mohol tehotnú zamestnankyňu preradiť, to sa považuje za prekážku v práci na strane zamestnávateľa (pod týmto pojmom aj googli), v takom prípade si určite daj vystaviť nejaké potvrdenie o tom, že nemá pre teba vhodnú pozíciu. Ale úprimne? Zamestnávateľ to isto nejak porieši, určite ti nebude platiť takmer 9 mesiacov "za nič". Veľmi rýchlo poprehadzuje kolektívy alebo tebe dá dodatok k pracovnej zmluve a fukne ti tam niečo čo bude pre tehotnú vhodné...

lady511
28. júl 2024

@saraag to mi je veľmi ľúto 😢😢