Tehotenstvo a pracovné zmluvy

elli333
15. aug 2011

Ahojte dievčatá. Súrne potrebujem poradiť.Som v piatom mesiaci tehotenstva a som na pnke, zamestnaneckú zmluvu som mala na dobu určitú a to do 16.8.2011. Viete mi niektorá poradiť čo všetko si teraz do pôrodu budem musieť platiť sama, či môžem ostať na pnke alebo tá automaticky zaniká? A či budem mať nárok na materskú? 270 dní mám odpracovaných. Dakujem veľmi pekne za odpovede

kristinka123
15. aug 2011

@elli333 ahoj, ja som mala zmluvu tiez na dobu urcitu do 1. 10. a rodit som mala az v marci. Kedze som nemala pnku a na urad prace sa mi nechcelo, pretoze by som musela obiehat firmy kvoli peciatke, platila som si sama zdravotne poistenie. Tiez som mala odrobenych tych 270 dni a matersku som v pohode zvysenu dostala.
Myslim, ze je na to aj ochranna lehota 6 mesiacov, takze by si sa mala v pohode zmestit.
Inac sa to robi tak, ze sa zahlasis na urad prace, ktory za teba bude platit zdravotne a ked si na pnke obiehat firmy nebudes musiet. Platit by si nemala nic. Iba ak by si sa do tych 6 mesiacov nezmestila, bolo by dobre si platit aj socialnu. Teda aspon tak mi to vysvetlovali ked som si to vybavovala ja. Dufam, ze som to napisala zrozumitelne 😉 no bolo to skoro pred 2-ma rokmi, takze sa mohlo nieco zmenit.

elise
15. aug 2011

@elli333 ak ti neoznámili že končíš na dobu určitu písomne tak ti zmluva trvá (vzniká doba neurčitá) , pn môžeš zostať až do pôrodu. po ukončení pracovného pomeru (ak ti to oznámili písomne) ti plynie ochranná doba 9 mesiacov.

alexandra
15. aug 2011

@elise
@elli333
Uplynutím doby dohodnutej v pracovnej zmluve sa pracovný pomer skončí, a to aj v prípade, ak je zamestnanec napr. práceneschopný, ak je žena-zamestnanec tehotná alebo je na materskej dovolenke (v prípade, že zamestnávateľ chce pracovný pomer ukončiť výpoveďou, práve vyššie uvedené skupiny zamestnancov sú v ochrannej lehote). To je porovnateľné s ukončením pracovného pomeru dohodou, pri ktorom sa dohodne termín ukončenia pracovného pomeru oboma stranami a týmto termínom sa pracovný pomer končí, aj v tomto prípade ochranná lehota neplatí.

Takze naopak. Nie ak Ti neoznamili pisomne ze koncis, ale ak by Ti den po ukonceni doby urcitej normalne dovolili dalej vykonavat Tvoju pracu, tak sa predlzuje na doby neurcitu. V Tvojom pripade pracovny pomer skoncil.

elise
15. aug 2011

@alexandra ochranná lehota je pri tehotnej žene v zákonníku práce aj v malej novele (platnej 1.3.2011)aj teraz vo veľkej. (platnej od 1.9.2011) pre tehotnú ženu je 9 mesiacov tým sa jej materská bude rátať od posledného zamestnávateľa.