Tehotenstvo a pracovná zmluva na dobu určitú

kikaja83827w78
1. okt 2024

Ahojte, prave prežívam mierne zrútenie mám pocit. S manželom si po dlhom snažení, konečne prechádzame IVF, v Pondelok som mala vklad embrya a tak dúfame v to najlepšie.
Popri čítaní rôznych vecí tu, som s hrôzou zistila že zamestnávateľ mi nemusí predĺžiť pracovnú zmluvu ktorá mi končí v Marci. Ak nám teraz transfer vyšiel, tehotná budem do cca nejakého Mája-Júna 2025, nerátala som to presne.
Čo ak ma teda takto z práce ,,vykopnú,, čo budem robiť? Na čo mám nárok? Prosím poraďte, som druhý deň po transfery embrya a idem si oči vyplakať. Hľadala som na nete, ale žiadne aktuálne informácie som nenašla.
Je neskutočné že toto zákon dopustí. Ešte robím extrémne nepravidelne, v čom mi zamestnávateľ klamal, mala som robiť krátky-dlhý, ale robím 10.5 hod. smeny od nevidím, do nevidím a teraz nevládzem. Nie ešte tehotná, chcela som nejak potom vymyslieť PN, ale teraz neviem či vôbec pracu budem mať. Trocha som si vyliala srdce. Prepáčte a vopred ďakujem 🕊

bluka2
1. okt 2024

Co tak si proste najst novu pracu, ak ti nepredlzia zmluvu potom? Jasne, ze nemusi predlzit, ale mne napriklad predlzili hned ako som oznamila, ze som tehotna, aby som sa mala kam vratit. Rozumiem, ze nie vsetci to robia...
PS: skor otehotnies, ak budes bez stresu

really8
1. okt 2024

Teraz to neries. Uvidis ako dopadne vklad. Mysli na to a nie na pracu. Samozrejme ti drzim palce aby vsetko vyslo ale mozno sa trapis pre vec ktora sa ani nestane.
Mimochodom to ti nedoplo ked ste planovali ivf?

vladi4444
1. okt 2024

Ahoj, pokiaľ máš odpracovaných 270 dní za posledné dva roky, tak budeš mať nárok na materskú dovolenku, aj vyšší rodičovský. Môžeš ísť na PN, ešte do 7 dní od ukončenia pracovného pomeru až do nástupu na MD. Resp budeš poberateľ materskej dávky, následne rodičovskej. Pre teba je nevýhoda to, že ak nebudeš zamestnaná, nezbiera sa ti dovolenka, nemáš nárok na retazovu materskú v prípade druhého tehotenstva by si si teda nanovo zbierala dní nemocenského poistenia. Ja som sa medzi dvomi deťmi znovu zamestnala. Neboj sa, ak máš odpracované tak všetko je v poriadku.
Edit: tiež by som sa radsej sústredila na psychickú pohodu.

januska12323
1. okt 2024

V prvom rade sa daj do pohody. Ak sa tehotenstvo podarí budeš mať kopec času riešiť prácu.

kikaja83827w78
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
eleanor2510
1. okt 2024

@kikaja83827w78 predlzit zmluvu nie je povinnost ani vtedy, ked zena nie je tehotna, takze nie celkom chapem, ze si o tom nevedela, resp. si na to nemyslela. Preco by malo byt neskutočné, ze to zakon dopusti? Je to uplne normálne, obidve strany maju možnosť predlzit alebo nepredlzit zmluvu. Rovnako ako pri vsetkych zmluvach, ktore su na dobu urcitu. Len treba na to mysliet vopred a nie robit paniku.

kikaja83827w78
autor
1. okt 2024

@really8 dakujem za zelania, snazim sa ukludnit a mysliet na ine. K tvojej milej otazke: ako som pisala netusila som ze existuje takato moznost ze sa ta zamestnavatel vie pocas tehotenstva nejak zbavit. Pokial viem, vsetci neovladame kazdu jednu vec na svete, preto su tieto fora 🙂

kikaja83827w78
autor
1. okt 2024

@eleanor2510 pytala som si rady a moznosti ktore existuju pre taku situaciu, vyzera ze ziadne nemas, okrem tvojho dovtipu a vrelych postrehov. Ci mas pocit ze si mi teraz nejak pomohla? Alebo pomohlo tebe ked si to napisala? Vrela dik

sense
1. okt 2024

@kikaja83827w78 pozri zbytočne predbiehať. Zmluvu by ti teoreticky nemusel predĺžiť ani keby si tehotná nebola.
Ak sa podarí (držím palce) tak pokiaľ máš odrobenych 270dni pôjdeš na materskú z ochrannej lehoty, a budeš mať nárok na materskú aj vyšší rodičak...
Ono materskú aj tak nevypláca zamestnavatel

kikaja83827w78
autor
1. okt 2024

@vladi4444 jej ďakujem ti krasne za skvele spravy, to je naozaj upokojujúce citat. Kto v takom pripade hradi materskú? Štát? Tebe sa to takto stalo, či proste vieš že to takto funguje? Este raz ti krasne dakujem za dôležité informácie, uz budem v klude. Krásny deň ❤️

kikaja83827w78
autor
1. okt 2024

@sense dakujem krasne za drzanie palcov, viem ze nemusim predbiehat, ale som typ cloveka co si vsetko rad zabezpeci a planuje a toto ma teraz uplne odpalilo. Zila som v tom ze matersku plati tiez zamestnavatel, tak, v tom pripade by nemusel mat problem s predlzenim zmluvy ak to prenho nepredstavuje az take problemy. Dakujem ti krasne za rady ❤️ tieto socialne veci a zákonníky su pre mna spanielska dedina

luliu
1. okt 2024

@kikaja83827w78 štát platí MD vždy, snáď si nemyslíš, že ti ju posiela zamestnávateľ

kikaja83827w78
autor
1. okt 2024

@januska12323 zistime to o dva tyzdne a potom to uz len udrzat, verim ze to uz pojde. Dakujem krasne ❤️

mimimoje
1. okt 2024

Materskú predsa platí sociálna poisťovňa, nie zamestnávateĺ. V prvom rade si zisti, či vôbec máš nárok na MD, je tam niekoľko podmienok. Po skončení prac.pomeru (neviem presne čo myslíš tým, že "ako to môže zákon dopustiť") máš niekoľko možností - zamestnať sa, ísť na PN, ak na to budeš mať diagnózu (myslím, že každý normálny gynekológ ťa na PN vypíše), možno ti zamestnávateľ aj zmluvu prdĺži a zbytočne predbiehaš a potom nastúpiť na MD. Nestresuj sa, ak si za posledné roky normálne pracovala a odvádzala odvody, tak budeš mať nárok na materkú dovolenku.

kikaja83827w78
autor
1. okt 2024

@bluka2 dakujem za radu, ale potom budem v cca siestom mesiaci, co je uz aj vidiet a neviem si predstavit zamestnavatela ktory s radostou prijme tehotnu zenu, ktora tam bude mesiac-dva ak vobec, je to mozne, ale dost nepravdepodobne bohuzial.

kikaja83827w78
autor
1. okt 2024

@mimimoje pracujem od 18tich rokov nepretrzite, takze verim ze splna všetko co sa da splnat. No naozaj ta materska od statu ma prekvapuje, bola som v tom ze to plati zamestnavatel a az rodicovske plati štát. To je výborná sprava

mimimoje
1. okt 2024

@kikaja83827w78 potom sa vôbec netráp tým, čo bude v marci, ten mesiac-dva pred nástupom na MD si dáš PN, na MD sa dá nastúpiť 8 týždňov pred plánovaným dňom pôrodu, takže to nie je tak dlhé obdobie, čo potrebuješ nejak vykryť.

kikaja83827w78
autor
1. okt 2024

@luliu myslela som to presne tak ano, materska od zamestnávateľa a rodicovska od štátu. Potom ma prekvapuje preco zamestnávatelia maju taky strasny problem s tehotnými 😄

really8
1. okt 2024

@kikaja83827w78 on sa ta nezbavi, on ti len nepredlzi zmluvu. To je rozdiel. Ty to zle chapes. Kazdopadne teraz na to nemysli. Sustred vsetku svoju silu a pozitivnu energiu na to ze teraz sa urcite v tebe deje maly zazrak.

kikaja83827w78
autor
1. okt 2024

@really8 si zlata ❤️ dakujem, mam hrozne rozhádzané emócie

kikaja83827w78
autor
1. okt 2024

@mimimoje máš pravdu, dakujem krasne ❤️

dudos
1. okt 2024

Na čo toto teraz riešiš? K ničomu to nevedie. Áno, zamestnávateľ ti nemusí predĺžiť pracovnú zmluvu, ale aj môže. Mne nétedĺžil. No bola som na rizikovom, do nástupu na MD som bola PN.
Ak je predpokladaný termín pôrodu v máji a pracovnú zmluvu máš do marca, tak po ukončení pracovného pomeru pôjdeš na UPSVaR, ak máš nárok na čerpanie dávky v nezamestnanosti tak ju budeš čerpať, neboj, nikam ťa v tom štádiu tehotenstva na pohovor posielať nebudú. Tiež vlastná skúsenosť z druhého tehotenstva. Ak by si nárok na dávku nemala, tak budú za teba odvádzať aspoň odvody do SP. A po pár týždňoch aj tak nastúpiš na MD.

nevenka
1. okt 2024

Mne dali papa, aj sestru prepustili. Neriesi, uziva si dieta, ktore mozno bude jedinacik, horko-tazko ho vobec mali. Manzel sa stara, ona si vycerpala podporu aspon. Ja som nemala ani tehotenske, ani matersku, ani podporu.
Koniec sveta to nie je, horsie by bolo, keby Vam vklad nevysiel, som myslela, ze take nieco napises...

mimimoje
1. okt 2024

@kikaja83827w78 no aj na možnosť podpory v nezamestnanosti somzabudla - na tú máš nárok do dvoch rokov po skončení prac.pomeru - tak ak ju nevyčerpáš pred MD, tak si ju vyčerpaj včas, nie až po skončení RD (po troch rokoch už nebudeš mať nárok).

michaela329
1. okt 2024

@kikaja83827w78 nikto Ťa nevykopne, jednoducho Ti skončí zmluva - o tom sú zmluvy na dobu určitú. Na to si mala myslieť pred transferom. A však ak budeš mať odrobené 270 dní, máš normálne nárok na materské a rodičovské, no a potom si nájdeš novú prácu 🤷Aj tak s dieťaťom je tá pracovná doba nereálna. Oddychuj, daj sa na PN ak treba a veci ries, keď prídu.

eleanor2510
1. okt 2024

@kikaja83827w78 ak som sa ta dotkla, tak sa ospravedlňujem, ale aby som to vysvetlila: vytocila ma tvoja veta "je neskutocne, ze toto zakon dopusti". Nikde na svete nemaju matky tolko ustupkov ako na Slovensku, tri roky doma s jedným dietatom, pokojne aj 16 rokov v kuse na retazovych rodičovských, ako tu pred par dnami pisala jedna, zamestnavatel musi drzat miesto, pocas MD nabieha dovolenka, neobmedzene OCR (ako sa tu pisalo tiez nedavno, napr. v Rakúsku 10 dni na cely rok), pandemicke OCR, predlzene rodičovské a kadeco. Aby nebol mylny dojem, preboha, nikomu nic nezavidim a som si plne vedoma, ze matky, alebo vseobecne rodicia to maju tazke, a doprajem im vsetko, na co maju narok, ale ma proste dokaze vytocit, ked sa este niekto stazuje na zakon. Ano, na Slovensku je vela veci nefungujucich, na ktore sa da stazovat, teda pravdepodobne vacsina, ale konkretne zakonnik prace chrani viac zamestnanca ako zamestnavatela.

tiika
1. okt 2024

Pokial budeš tehotná, vzťahuje sa na teba predĺžená ochranná doba. Skús si niečo o tom naštudovať.

vladi4444
1. okt 2024

@kikaja83827w78 aj aj :D zákon o sociálnom poistení. Materskú vypláca socialna poisťovňa (počas trvania pracovného pomeru sa za teba zaplatí nemocenské do sociálky, na základe toho sa ti potom platí aj PN aj materské), pokiaľ spĺňaš podmienky, je to jedno, či si alebo niesi vtedy zamestnaná, sociálna poisťovňa ti dávku vypláca. Čo sa výšky týka, závisí od denného vymeriavacieho základu a rozhodujúceho obdobia. Ale každopádne, nárok mať budeš, aj keď zmluvu nepredlzia. Držím palce.

olimuc
1. okt 2024

Ak by si naozaj otehotnela a nemala predlzenu zmluvu, vyber si podporu najneskor do 2 rokov od skoncenia PP, pretoze neskor nebudes mat narok na nic. Po RP mozes hodit za ten cas na manzela … a nie nemusis vediet vsetko, je dobre, ze sa pytas dopredu … pretoze nevedomost neospravedlnuje. Vela stastia a no stres. Jedine na co by si nemala narok je retazova … vsetko ostatne si vies zariadit. Zamestnanie mozes zmenit este aj teraz a mozno vychytas dobu neurcitu