Tehotenstvo a podpísanie pracovnej zmluvy

petulik88
8. apr 2014

Ahojte. Ja som teraz na rodicovskej dovolenke do maja, ale firma v ktorej pracujem sa rusi a ina firma si prebera zamestnancov a ma si zobrat aj mna. Lenze som zistila, ze som tehotna. V maji mam podpisat novu zmluvu, to budem v 4tom mesiaci a terajsi sef chce, aby som tomu novemu zatajila, ze som tehotna a povedala to az po podpisani novej zmluvy. Chcem sa spytat, keby som to urobila, ci mi hrozi z toho nejaky postih, bud pokuta, alebo, ci ma potom mozu prepustit, alebo co ... Dakujem 🙂

hanelka1
8. apr 2014

nie som si uplne ista, ale myslim si, ze s tebou moze rozviazat zmluvu na zaklade toho, ze si mu neoznamila, ze si tehotna. myslim ze niekde v zakone som citala, ze zamestnankyna je povinna oznamit zamestnavatelovi, ze je tehotna. ja som tiez tak pred 4 rokmi mala podpisat zmluvu, ale ja som mala byt v skusobnej dobe 3 mesiace. ale ja som to riaditelke nakoniec povedala, no samozrejme ma potom nevzala-este som nemala podpisanu zmluvu. mna to len mrzelo z toho dovodu, ze ako sa na mna bude divat, ked tam zacnem robit a aj tak si bude musiet hladat niekoho ineho-a to som mala s nou priamo spolupracovat. no neviem, tazko niekomu radit, je to dost vazna zalezitost. este ma napadlo, ze mozno ty budes v ochrannej dobe, kedze jedna firma prebera zavazky druhej-tazko povedat, ale najlepsie by bolo poradit sa na urade prace, soc. veci a rod. ci si v ochrannej dobe. skus sa popytat.

sweetangel20
8. apr 2014

@petulik88 vôbec nie si povinná toto oznamovať a ani on sa ťa to nesmie spýtať. Ale ak tam máte aj skúšobnú dobu, môže ta prepustiť, avšak nie kvôli tehotenstvu. A keď ťa aj prepustí, budeš v ochrannej dobe 8 mesiacov

alenah31
8. apr 2014

@petulik88
Zákonník práce vyslovene neukladá žene povinnosť oznámiť tehotenstvo zamestnávateľovi. Závisí to od rozhodnutia zamestnankyne, či svoje tehotenstvo zamestnávateľovi oznámi a kedy.

Podľa Zákonníka práce sa za "tehotnú zamestnankyňu" považuje iba tá zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie (§ 40 ods. 6 Zákonníka práce). Osobitná ochrana tehotnej ženy teda závisí od toho, či zamestnankyňa informovala o svojom tehotenstve zamestnávateľa alebo nie.

Ak žena neoznámi zamestnávateľovi svoje tehotenstvo, a to spôsobom, ktorý určuje zákon - písomne informovať o svojom stave a predložiť o tom lekárske potvrdenie - nebude jej prislúchať osobitná právna ochrana tehotných žien, ktorá sa týka napríklad úpravy pracovných podmienok, pracovného času, taktiež sa na ňu nebude vzťahovať zákaz výpovede v ochrannej dobe.

V praxi to znamená, že pokiaľ budete podpisovať zmluvy s novým zamestnávateľom zo zákona ti vyplynie 3-mesačná skúšobná doma, počas ktorej môžeš kedykoľvek odísť bez udania dôvodu a zároveň to isté sa umožňuje aj zamestnávateľovi - počas tých troch mesiacov ťa môže prepustiť bez dania dôvodu. Pokiaľ mu napr. deň po podpise zmluvy písomne oznámiš, že si tehotná chráni ťa zákon aj počas skúšobnej doby - aspoň u nás vo firme to striktne dodržiavame. Ak mu neoznámiš tehotenstvo - nemáš nárok na žiadne úľavy.

Mňa by zaujímalo koľko si pracovala v tej firme, v ktorej si bola zamestnaná. Pokiaľ sa totiž firma ruší máš zo zákona nárok na odstupné, ktoré ti zamestnávateľ musí vyplatiť jednorázovo v poslednom výplatnom termíne - pravdepodobne to nechce vyplácať a preto ťa to núti zatajiť - riadne svinstvo!!! Ak máš dokopy odpracované 2 roky ja by som sa nahlásila na ÚP a budeš dostávať dávku v nezamestnanosti, ktorá bude dosť vysoká nakoľko sa ti bude počítať do sumy aj to odstupné. Nebolo by to pre teba lepšie?? Tú dávku budeš poberať 6 mesiacov.

havana_frost
8. apr 2014

@petulik88 Nemusíš to oznamovať, dokonca sa ťa to nesmú pýtať a nesmú kvôli tomu diskriminovať. Nemôžu ani v skúšobnej dobe prepustiť kvôli tehotenstvu (samozrejme to môžu zakryť za niečo iné). Keďže vás si preberá iný zamestnávateľ, novú skúšobnú dobu tam mať nebudete. Ak ide o prechod zamestnávateľov, vôbec by som ani nemala čierne svedomie, však to je normálne že žena počas pracovného pôsobenie aj sem-tam otehotnie. Nejde o podvod, priestupok, ani nič podobné a nehrozí žiadna sankcia. Tehotenstvo a materstvo je štátom (a teda aj Zákonníkom práce) chránené.

petulik88
autor
8. apr 2014

Dakujem vsetkym za odpovede 🙂 . Vo firme som pracovala 2 roky, potom som isla na matersku, takze uz som tam 5 rokov. Prave v tom je ten hacik, ze zamestnavatel nechce preplatit odstupne, preto vybavil vsetkym babam nove zamestnanie s tym, ze kto podpise novu zmluvu , zrieka sa odstupneho - je to niak napisane aj v tej zmluve. Ja prave som nevedela, kolko by asi bola ta davka v nezamestnanosti a on mi tvrdi, ze ak sa teraz zamestnam a adrobim aspon 1 mesiac, tak budem dostavat vyssiu matersku ( neviem ci je to pravda ). V kazdom pripade je to pre mna velmi neprijemne, ak mam niekoho podviest, ja som dost cestny clovek a myslim , ze je to dost blbe, ale neviem co mam robit. Takze z toho co Ste mi vsetky napisali vypliva, ze ak tam bude skusobna doba, tak ma mozu vyhodit z ineho dovodu, hej? To ja uz budem vlastne v 7mom mesiaci, tak to si ma tam isto nenechaju ☹

jabadaba
8. apr 2014

@petulik88 teoreticky, v case podpisu zmluvy ani nemusis vediet, ze si tehotna. Kto Ti dokaze, ze si o tom vedela ci nevedela?

Hm....nie je to otrasne, ze sa zena dostava do takychto situacii? Aby sa bala povedat pravdu lebo by to pre nu malo negativne nasledky. Kde to zijeme.... 😝

jabadaba
8. apr 2014

@petulik88 aha....az teraz citam, ze sa na teba bude vztahovat skusobna doba u noveho zamestnavatela. Ach jo, tak tu je vykutaleny niekto iny a to pan "byvaly" zamestavatel. Tak vybavi pracu u noveho zamestnavatela hej? A ako protihodnotu chce, aby ste sa povzdavali odstupneho. Pekne sikovne. A potom novy zamestnavatel vas vydrbka vramci skusobnej doby a vy ani nepipnete. Lebo pocas nej Ta zamestnavatel moze vyhodit bez udania dovodu a bez odstupneho. Sikovneeeeee....Trvala by som na odstupnom!

petulik88
autor
8. apr 2014

To ma takto nenapadlo. Musim sa spytat bab, ci je tam aj ta skusobna doba, ale ta je asi v kazdej zmluve na neurcito 3 mesiace, ze?

maznacik007
8. apr 2014

aj ja to tak vidim ze ta proste chce tvoj zamestnavatel odrbkat .... prisla by si o odstupne, a o najvyssiu matersku ... staci ak vycerpas jeden den dovolenky ... a za ten cas si mohla mat aj najvyssu podporu nez pojdes na materske ...

a neverim ze to s tym novym nema dohodnute ... ze potom poprepusta ... a usetri na odstupnom a tak ..

petulik88
autor
8. apr 2014

Teraz by som mala z toho odstupneho najvyssiu matersku a aj podporu ? Lenze ked mu poviem, ze trvam na odstupnom, tak mi bud chciet urobit zle a neverim, ze mi da cerpat 1 den dovolenky, skor si myslim, ze zrusi firmu este pokial som na rodicovskej a co urobim potom?

maznacik007
8. apr 2014

@petulik88 napis tu na kona uzivatelke @zalka ona ti vie poradit

petulik88
autor
8. apr 2014

@maznacik007 Dakujem 🙂 napisala som jej

jabadaba
8. apr 2014

@petulik88 to hej, je sucastou kazdej zmluvy na neurcito. Ale ja som bola v tom, ze zamestnanci sa preberaju s doteraz platnymi zmluvami. To jest, ak mas uz skusobnu dobu za sebou, preco do nej opat sklzavat...z tohto hladiska mi to pride divne. Tvoj zamestnavatel pekne odvedie cistu pracicku, nebude ho to stat ziadne odstupne a novy zamestnavatel bude moct tu spinavu pracu odviest v ramci Zakonnika prace. Elegantne riesenie. Over si tu skusobnu dobu. Mne sa to nezda, tu sa niekto chysta s vami riadne vyhupat.

jabadaba
8. apr 2014

@maznacik007 podla mna zicher, ze sa dohodli. Navyse, ak zamestnanca vyleju v skusobnej dobe, nema narok na podporu v nezamestnanosti. Mozno sa mylim, ale takto si to ja pamatam. Niekto ma mozno opravi.

maznacik007
8. apr 2014

@jabadaba narok na podporu bude mat ale vyska bude podla novej zmluvy .. ak by dostali odstupne tak je vyssia ale teda ja nie som expert ...

ale podla mna je to podraz ...

jabadaba
8. apr 2014

@maznacik007 tak predsa, no aspon tak, ale presne, smrdi to podrazom. Nezda sa mi to koser v ziadnom pripade.

petulik88
autor
8. apr 2014

Oh, tak to by bol teda potom riadny pruser. Oni si zamestnancov nepreberaju, len sa ponukli, ze ich zamestnaju - dobry skutok. Zmluvy sa podpisuju nove, takze tam pravdepodobne bude aj ta skusobna doba. Myslim, ze tie , co nie su tehotne si nechaju, to im moze byt jedno, ale ja by som tym padom isto letela a ak by som teda este kvoli tomu prisla o podporu, tak by to bolo fakt riadne svinstvo !!!

monicm
8. apr 2014

@petulik88 z toho,čo si písala mi vychádza len jediné,stoj za odstupným a do pôrodu sa zaeviduj na úpsvar.budeš dostávať podporu a potom aj materskú,nakoľko splníš podmienku 270 dní poistenia v priebehu dvoch rokov.čo sa týka dovolenky,ak ti ju nedovolí vyčerpať,musí ti ju preplatiť.ak nového zamestnávateľa nepoznáš,tak na 99 % by ťa v skúšobnej prepustil,aj keby si mu nepovedala,že si tehotná,v 7.mesiaci by si to už ťažko zatajila.ak chceš, svoj problém podrobne rozpíš na stranu porada.sk,vedia tam úžasne poradiť,poznajú zákony a vedia ti ich aj odcitovať,tak to môžeš mať s väčšou istotou.

anatalia77
8. apr 2014

Takto kamarattka v decembri prechadzala pod "noveho "zamestnavatela/po 7 rokoch/,zmenil sa len nazov.No a cuuduj sa svete,mala skusobku a 31.3 vecer jej v sichte oznamili,ze konci!!!!.