Tehotenstvo a možnosť home office

1. okt 2023

Ahojte, pisem sem aby som si prisla po radu, možno pochopenie. Som tehotna (6.mesiac) pracujem čisto v mužskom kolektíve a keďže mám anémiu a hocikedy sa mi počas dňa točí hlava a býva mi dost zle, chcela som si od sefa vybaviť HO (3x do tyzdna). Praca mi to dovoľuje. Ale povedal mi, že keď mám mat ja HO, majú mat HO všetci a keďže to nebude mozne, nebude to spravodlivé a tým pádom mi HO umožnil len 1x do tyzdna. Do prace cestujem dokopy 2,5h. Čiže je to pre mna už teraz dost narocne. Zaroven mi naznačil že ako tehotna som veľká brzda pre tím a mám porozmýšľať o mojom návrate do prace, keďže vraj to už nebude pre mna vhodne. Hrozne mi to je luto, že takú vec ako HO ktora firmu nič nestojí mi nie je ako tehotnej zene umožnené keďže to nie je spravodlivé voči chalanom. 🙈 máte prosím nejake nápady ako si to “vybojovať”? Nejaký papier od lekara alebo niečo podobne? Na PN nemozem ísť, finančne to neutiahnem.

melanta
1. okt 2023

Nijak si to nevybojuješ. Zamestnávateľ nie je povinný ti umožniť HO. Od lekára papier aký? Že lekár ti nariaďuje HO? To asi ťažko. A keďže môžeš robiť aj HO, tak nemáš prácu, ktorá je tehotným zakázaná. Lekár ťa môže dať PN, ak ti je nevoľno tak, že nie si schopná chodiť do práce. Mne napadá otázka, rečnícka, nečakám odpoveď. Byť PN necelé 2 mesiace nemôžeš, pretože to finančne neutiahnete. Ako utiahnete potom materskú a rodičovskú?

anjelicek26
1. okt 2023

Sef ma pravdu, ked daju HO tebe na tri dni,musia ho dat vsetkym...

autor
1. okt 2023

@melanta keďže som samozivitelka na RD nepojdem len na matersku po pol roku bude s babom moja mama

kitycat
1. okt 2023

A co ti chudaci muzi, ktori otehotniet nemozu...

Bud vdacna za 1x HO a to cestovanie ti vadi az teraz...anemia sa da tiez zvladat, vies ako sa ti ulavi

Ozaj nechapem, ze doteraz ti 2,5h cesty nevadili

zenulkaaa
1. okt 2023

Vydrz este tych par tyzdnov a potom aj tak ides na matersku. Ja som v 8.mesiaci a stale chodim normalne do prace, tiez mam jeden den v tyzdni HO. Tiez cestujem 45 min tam a 45 naspat, mna to neobtazuje, ved len sedim a soferujem.
Tiez trpim anemiou, tiez mam obcas stavy ze mi busi srdce, toci sa hlava, ale zvycajne to nikomu nevesiam na nos, predycham.. a pracujem dalej.
Drz sa 😉

majlo1234
1. okt 2023

A ja zas nerozumiem, ze je v dnesnej dobe home office problem. Ty si uz sice tehotna, cize nemas velku sancu na zmenu, ale ja by som nepristupila na pracu, ktora sa da robit ako home office, ale manazment to neumozni. Este ak by som tam mala dvw a pol hodiny cestovat.

Ked sa neda pohnut so sefom, vydrz v praci, o chvilu ides na matersku, nemas velmi na vyber😕

maranta_leuconeura
1. okt 2023

Ty mas vacsi problem ako HO... povedali ti ze sa uz nemas vracat, lebo praca nebude pre teba vhodna? Tu pises, ze pojdes len na MD a potom chces ist naspat do sucasnej prace? Si si tym ista?

evka_28
1. okt 2023

@kitycat Keby chudaci chlapi mohli otehotniet, isto by bolo viac vyhod pre tehotnych :D To iba zeny vedia trpiet a byt na to hrde, ze ktorej je viac zle a napriek tomu dokaze vsetko zvladat a potom skritizovat ine zeny, ked sa postazuju...
Mas veru zly, netolerantny kolektiv a sefa... Keby boli normalni a empaticki, tak by tehotnej zene vo vyssom stadiu tehotenstva, ktora ma urcite komplikacie sami navrhli HO a pomoc!
Skus mozno u sefa, ci pomoze papier od doktora, ze ja neviem napriklad - vzhladom na zdravotny stav a mozne komplikacie tehotenstva, odporuca kludovy rezim a viac oddychovat a teda odporuca pracu z domu? To bybukazal empatickym kolegom, keby sa stazovali, ze tehotna zena s tazkostami ma o 2 dni HO viac ako zdravi silni muzi 🙂

evka_28
1. okt 2023

@kitycat A este ta poopravim - nehovori sa muzi nemozu otehotniet, lebo mozu, ved si mozeme vyberat pohlavie, takze tehotne osoby s maternicou 🙂

olimuc
1. okt 2023

Na tvojom mieste by som sa skor obavala o buducnost, on ta nevyhodi teraz, ale uz teraz s tebou nerata. Je to blby cas na hladanie prace, ale naznacil Ti, ze si skoncila … zbavi sa ta aj za cenu odstupneho. HO je len dalsi bod k motivacii aby si isla ty sama. Nepohnes tym, HO ak nemas v zmluve a nie je narokovatelny, ak lekar da PN a kludovy rezim, zamestnavatelom to nepohne … on PN neplati

melanta
2. okt 2023

@majlo1234 lenže my nevieme, akú prácu autorka otázky robí. Možno robí niečo, čo technicky doma robiť možné je, ale prakticky je potrebné, aby bola v kancelárii. Nie každá nefyzická práca sa dá robiť doma. A možno 1 deň v týždni sa to dá, ale viac nie, lebo človek je potrebný aj fyzicky v práci. A ak by aj bola možná práca na home office na celý týždeň, prečo by ona mala tú možnosť mať a ostatní nie? Kým je niekto zamestnanec, pracovné miesto má tam, kde sa zamestnávateľ rozhodol.

melanta
2. okt 2023

Autorka, mrzí ma, že ešte sa dieťatko ani nenarodilo a už si sama. Držím palce. Na tvojej situácii to nemení nič. Nepíšeš, akú prácu robíš. Ak t šéf povedal, že s dieťaťom sa asi nebudem môcť vrátiť. Samozrejme, vrátiť sa môžeš, otázne je, či to bude zlúčiteľné s bábätkom, hlavne ak k 8 hodinovému pracovnému úväzku pripočítame 2,5 hodiny cestovania. Ak robíš niečo, čo je na trhu práce žiadané a dá sa robiť formou home officu, rozhliadaj sa po inej práci. Kde tú možnosť budeš mať a kde nebudeš cestovať 2,5 hodiny denne. Zároveň mysli na to, čo v prípade, že nebudeš môcť ísť po skončení materskej do práce. Nevieš, aké dieťatko budeš mať. To nie je demotivácia či strašenie, to je iba poukázanie na fakt, že nie od každého dieťatka sa dá odísť v pol roku. Takže premýšľaj, čo v takej situácii. A vyrieš si výživné, taktiež máš nárok žiadať o polovicu nákladov na výbavu pre dieťatko.

majlo1234
2. okt 2023

@melanta tomu rozumiem. Ale dovod uviedla presne tento, ze aj ostatni by chceli home office potom. Z toho mi vyplyva, ze sa ta praca da robit ako home office.
V kazdom pripade momentalne nema na vyber, zamestnavatel si urcuje podmienky.