Ahojte, prosím Vás, je tu niekto, kto sa vyzná v tejto problematike alebo zažil niečo podobné? Mám v hlave rôzne otázky ale na odpoveď sa ani cez google neviem dopracovať.
- Zmluva mi končí 31.8.2022 a neviem, či mi ju predĺžia, lebo náš riaditeľ je aký je.
- Chceme riešiť tehotenstvo (prosím, nepíšte mi, že to môže trvať dlho.... Riešim túto vec za predpokladu, že sa nám to čoskoro podarí)
- ak by som ostala tehotná do konca leta, je predpoklad, že ostanem bez práce. Neviem čo by som potom mala robiť. Na úrad práce sa chodiť evidovať a hľadať si prácu mi pripadá ako nezmysel, ale asi to je nutné. Každopádne, mi napadla možnosť, dať sa ON, ale to som čítala, že PN a termín ukončenia pracovnej zmluvy je bezpredmetný, lebo tam nevzniká právna ochrana.
- odrobené mám 5rokov a za túto dobu som bola 4mes nezamestnaná práve kvôli tejto novej práci, ktorú mám. Viete mi prosím povedať, čo by ma čakalo ak si nenájdem prácu alebo mi nepredlzia zmluvu a ja budem tehotná? Stratím aj nárok na materskú? Ja už ani neviem, či môže byť horšie.
Budem vďačná za info ďakujem.
@millky do konca leta sú 3 mesiace ,tehotenstvo by som skorej teda vôbec neoznamovala 🤷 ja mám tiež na dobu určitú do konca roka ,otehotnela som teraz vo februári a zamestnávateľovi som to oznámila až koncom apríla keď som mala ukončený 12tt . Teraz som bohužiaľ na PN kvôli nejakým ťažkostiam . Mne bolo ale jedno že mám zmluvu na dobu určitú ,o prvé bábätko sme sa snažili 2 roky a teraz sa nám podarilo len tak "náhodou" takže robotu neriešim ,som rada že sa zadarilo bez trápenia 🙂 ty ale keď riešiš takéto veci tak jednoducho počkajte kým ti predĺžia zmluvu a potom sa snažte ,veď to sú len 3 mesiace. Samozrejme ak otehotnies ,oznámis to v práci tak ti zmluvu nepredĺžia to je úplne normálne . Mne ju tak isto nepredĺžia na konci roka ,to budem už na materskej . Vyhodiť ťa nemôžu ale skončením zmluvy konci aj pracovný pomer . Ja si ale myslím že keďže máš odrobene, a budeš v ochrannej lehote tak na materskú asi nárok máš ,ale to sa môžem mýliť 🤔 ak niekto vie viac snáď ma opraví 😁 najjednoduchšie u teba ale bude počkať na zmluvu a potom sa snažiť o bábätko
Ak sa ti dovtedy podari, nic neoznamuj, ved to budes len par tyzdnov tehotna a ochrannu lehotu aj po zaniku mas v pripade tehotenstva 8 mesiacov, takze matersku tak ci tak dostanes ;)
Ak otehotnieš do konca augusta, tak máš vystarané. Ostatnými vecami by som sa zapodievala potom 🙂
Zamestnávateľ potrebuje k oznámeniu tehotenstva aj potvrdenie od dr alebo tehotenskú knižku, takže skôr ako v po prvom trimestri by som ani neriešila zamestnávateľa pokiaľ nemáš ťažkú prácu, ktorá by tehotenstvo ohrozovala.
Pokiaľ by si otehotnela počas trvania PP, máš ochrannú lehotu pre tehotné a pokiaľ splnas podmienku 270 dní NP za posledné dva roky, nárok máš na tehotenské aj materské
A pre Teba ešte viac potešujúca správa - od 1.6. môžeš otehotnieť do 180 dní od ukončenia PP a stále si v ochrannej lehote čo sa tehotenského a materského týka. Čiže ak by s Tebou aj ukončili PP, aktuálne máš 9 mesiacov,aby si otehotnela
Ďakujem Vám veľmi krásne za reakcie, rozhodne si beriem z toho veľa, netušila som o novinke 1.6. takže ďakujem @lilinka88 - ma to potešilo. A ďakujem aj za rady, neoznamovať tehotenstvo zbytočne skoro, kto vie, čo by mi napadlo, keby zistím, že som v tom 😆 nooo a dnes som sa bola opýtať, či si ma plánuje nechať, povedal, že áno. Pracujem v školstve, takže obodbie október-január to bude aj tak masaker kvôli kovidu (ak sa k nemu ešte vrátime vôbec). Sama som zvedavá čo so mnou bude, pretože okrem tohto, zvažujeme aj s presťahovanie sa do iného kraja, takže ešte väčší chaos ma možno čaká. Ale tak.... Uvidíme. Ďakujem Vám všetkým ešte raz. ❤️
@lilinka88 nerozumiem tvojej sprave, tak je ochranna lehota 180 dni ci 9 mesiacov?
@mimicka2013 do 180 dní od ukončenia PP môže otehotnieť,aby mala ochrannú lehotu 8 mesiacov. PP má aktuálne do konca augusta čo sú tri mesiace plus 6 mesiacov počas ktorých by ešte mohla otehotnieť,aby mala nárok na materské v prípade,že by jej nepredĺžili PP
@lilinka88 jasne, 9 mesiacov v jej pripade. Dik 🙂 a plati to aj pre SZCO? Ako momentalne mam aj TPP aj SZCO. No SZCO budem rusit od septembra, to znamena ak by som otehotnela do 180dni od zrusenia SZCO budem mat narok na matersku z NP TPP aj SZCO?
@mimicka2013 pokiaľ si platíš odvody a máš 270 dní NP v posledných dvoch rokoch tak samozrejme
Ak otehotnieš ešte počas trvania práce, budeš v ochrannej lehote a teda budeš mať nárok na tehotenské aj materské. Ak si nenájdeš prácu, tak máš 3 alternatívy. Prihlásiť sa na upsvar, dostaneš ešte aj podporu. Čo sa týka hlásenia a chodenia na pohovory, záleží, na akú pracovníčku natrafíš. Niektoré tehotné nechajú tak, niektoré pošlú na pohovor ešte aj ženu mesiac pred pôrodom. Druhá alternatíva je ostať dobrovoľne nezamestnaná bez evidencie, tam si musíš platiť zdravotku, čo je 79 eur mesačne. Prestaneš platiť, keď nastúpiš na MD. Alebo ako si spomenula PN, ale tá je z môjho pohľadu obmedzujúca, musíš sedieť doma, von len v čase vychádzok. Nehovoriac o tom, že k PN je potrebný dôvod.