Dobry den,som szco, zena vek 45rokov a dna 30.6.mi zaniklo povinne nemocenske poistenie a povinne dochodkove poistenie szco. Platila som si aj od r.2016 dobrovolne poistenie v nezamestnanosti.Stojim teraz pred otazkou, ci ma pre mna vyznam si platit dobrovolne poistenie. Buduci rok tak na 80percent(koncom roka)predam nehnutelnost a pojdem zit do zahranicia,kde budem kupovat aj nehnutelnost..Cize navrat na SR sa konat nebude…Ked budem v dochodkovom veku. Je mozne,ze mi bude nejaka cast z SR vyplatena? Z toho co som sa tu namakala? Cize nevidim dovod platit dobrovolne poistenie…Alebo priklad stane sa,ze zgegnem skor ako bude moj doch.vek.Co potom?Kam pojdu tie peniaze?Asi to prepadne pre štát?Asi to moje deti nedostanu?Cize zas nevidim dovod si platit dobrovolne poistenie.Ci?Alebo mozem od 1.7.2024 prerusit zivnost na pol roka a prihlasit sa na urad a dat si vyplatit v nezamestnanosti?Ak mam ok info preplacaju iba prvy pol rok.Nikdy som nepoberala v nezamestnanosti.Kedze som si platila.Ale od 1.7.2024 by som si dobrovolne neplatila(to sa tam asi zohladnovat nebude?)….
Ak máš aktívnu živnosť a príjmy z nej, tak ďalej pracuj.
Ak by boli zdravotné problémy stále sa vieš prihlásiť na dobrovoľné a ísť na PN.
A ak sa chceš odsťahovať tak potom budúci rok by som ukončila živnosť. Šla na podporu a počas nes vybavovala veci súvisiace so sťahovaním.
Š podporou sa nemusíš ponáhľať.
Ak máš min. 15 rokov dôchodkového poistenia, tak budeš mať nárok na dôchodok po dosiahnutí potrebného veku.