Prosím o radu. Syn VŠ má dohodu o brigádnickej práci v Dantem a zároveň má možnosť ísť pracovať do Kaufland na skrátený pracovný pomer 4h alebo tiež dohodu.Nevyznám sa v tejto oblasti. Prosím, čo je výhodnejšie ohľadom penazí? Mať 2 brigády alebo kombináciu? Ďakujem.
žiak, resp. študent si môže uplatniť v kalendárnom mesiaci u jedného zamestnávateľa odvodovú odpočítateľnú položku vo výške 200 €.
Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/socialne-a-zdravotne-... © Podnikajte.sk
to je co sa tyka odvodov do soc. poistovne, zdravotne poistenie neplati, pretoze ako student je poistenec statu pre zdravotne poistenie.
Co sa tyka dane z prijmov zo zav. cinnosti, moze si uplatnit u zamestnavatela nezdanitelnu ciastku na danovnika, len u jedneho zamestnavatela. Ak si ju neuplatni, moze si ju potom vysporiadat na buduci rok v rocnom danovom priznani.
a je jedno ci ma skrateny prac. pomer alebo dohodu.
prac. pomer je vyhodny skor z pracovnopravnych benefitov...ako napr.
Zamestnanec v pracovnom pomere má tak zabezpečenú minimálnu mzdu, príplatky za prácu nadčas, v noci alebo cez sviatok, zabezpečené stravovanie (stravné lístky) od zamestnávateľa, nárok na prestávku, na platenú dovolenku, na náhradu pri pracovnej neschopnosti, na odstupné, odchodné, bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci, je chránený výpovednou lehotou atď. (§ 41 až § 222 Zákonníka práce).
pri prac pomere na4 hodiny ale nema narok na stravne listky.
cize...ak ma dve a viac prac. pomerov ci brigad.
V tej , kde predpoklada, ze si zarobi mesacne aspon 200 eur a viac...nech si uplatni odvodovu ulavu na studenta 200 eur a nezdanitelnu ciastku na danovnika.
Ďakujem všetkým za rady. Ešte otázka? Ak teda bude mať skrátený pracovný pomer, neprídeme my rodičia o rodinné prídavky a daňový bonus? Ďakujem.
@negymama ahoj môžem sa opýtať ak syn mal počas roka 3 brigády, jednu uz ukončil a tie dve má ešte stále. uplatnenie nezdaniteľnej časti aj úľavu na odvodoch mal najprv na prvej potom to presunul na druhú ( myslel že tam viac zarobí že bude mať viac hodín odpracovaných) druhú brigádu už ukončil tak znova si dal úľavy na tú prvú. Teraz asi mesiac má ďalšiu v poradí už tretiu brigádu, úľavy už nechal na tej prvej už to nechcel znova prekladať nevedel koľko bude mať odrobene.
No nakoniec na tej tretej brigáde to má asi najlepšie.
Ak by si podal daňové budúci rok, bude mu vrátená nejaká dan z tej brigády čo zarobil viac ale nemal tam uplatnenu úľavu. Ja sa v tom nevyznám 😉 ďakujem
@mirka8105 pri dan. priznani sa nezdanitelna rocna ciastka, resp. jej zvysok ktory si neuplatnil vzhladom na nizke prijmy, uplatni zo vsetkych prijmov naraz. priklad na rok 2023 je rocna nezd. ciastka cca 4922,82 eur. Ak za cely rok 2023 nezarobil viac ako tuto sumu, prakticky vsetky uhradene preddavky dane sa mu vratia.
tam sa nerozlisuje z ktorej dohody kolko, k danovemu prilozi vsetky potvrdenia o prijmoch od vsetkych zamestnavatelov. Ine je odvodova ulava, tu si dodatocne nemoze uplatnit. Danove priznanie vysporiadava iba dan z prijmov.
@mirka8105 vies co ze neviem, ci je to apriori povinnost zo zakona. Ja som uctovnicka aj mzdarka a vzdy po skonceni roka, potvrdenia o prijme dam vsetkym - aj brigadnikom aj pracovnikom, ktorym nerobim rocne zuctovanie z nejakych dovodov.
Nedavam to skor ako po konci roka, lebo niekedy zamestnavame jedneho brigadnika aj viac x pocas roka, takze neviem ci bude alebo nebude mat este u nas prijmy. Poslem im to potom na adresu alebo zavolam , nech si po to pridu.
Studentovi, alebo pracovnikovi ktory ma prijmy do vysky nezd. casti sa vzdy oplati urobit si danove. Bezne robim taketo priznania vsetkym znamym studentom po okoli, tento rok uz budem aj vlastnej dcere. Jedine vtedy to nema vyznam, ak neplatil ziaden preddavok na dane a nema mu co financna sprava vratit.
@mirka8105 hlavne treba v kazdom potvrdeni o prijme najst polozku, zrazene preddavky na dan... ak tam je vsade nula, tak podat danove priznanie nema vyznam. Ak ma zrazenu nejaku sumu, tak pri podani dan. priznania ak mal mensie prijmy, sa dan vysporiada a preplatok mu vrati fin. sprava /dan. urad/.
@mastato nie neprídete. Pokiaľ má štatút študenta
@mastato moze mat aj 2 brigady no dane mu vratia len z 1 v tych meiacoch co sa mu brigada prelina