Stres z práce

4. júl 2024

Hned po skole som nastupila do prace, z ktorej som po tyzdni v skusobnej dobe odisla, kedze napln prace bola ina ako sa prezentovalo. Kratko na to som si nasla dalsiu, v ktorej som teraz mesiac a mam chut odist. Kazdy den som v strese, mam pocit ze som bola do tej prace po tyzdni hodena a len tapam v tom ze co a ako. Vysvetlenia strohe, iba ustne, skoro ziadne materialy ktore by mi pomohli. Realne mi veci vysvetluje jeden clovek, ktory ma prace vyse hlavy a nevie si najst na mna cas, zabuda ze som sa nieco pytala, takze sa casto stava ze hodinu len cakam kym mi nieco poradi. Mam pocit, ze sa nikde neposuvam, lebo sa stale ukazuju nove a nove veci, o ktorych mi nikto nepovedal, praca mi stoji lebo dlho trva kym mi to vysvetlia. Jednoducho chaos, z ktoreho mam akurat tak stres, lebo so sebou nie som spokojna, ani neviem ci svoju pracu vobec robim dobre lebo mam minimalny feedback. Ani ziadna pochvala, ani kritika. Rodina mi hovori, ze mam vydrzat a casom sa to zmeni, plus komentare ze predoslu pracu som vzdala po tyzdni, ze vsak si zvyknem. Mate niekto podobne skusenosti alebo co by ste robili na mojom mieste?

marcellka32
4. júl 2024

Hlavne sa ozvať, človek ktorý ťa školí musí mať vyhradený istý čas pre teba+materiály, s ktorými vieš pracovať/zaúčať sa ...ak to tak nie je, ísť za nadriadeným a riešiť to

nela01
4. júl 2024

Ahoj určite ako vyššie píše marcellka32 ísť za nadriadeným ako sa veci majú nech pridelia niekoho kto ťa poriadne zaučí že v tom máš chaos.Je to o komunikácií.Neviem síce ako si tam dlho ale ber to tak že v každej práci uvidíš niečo čo sa ti nebude páčiť treba to odkomunikovať tam nie tu.To čo píšeš tu treba povedať na mieste.Nebáť sa.Veľa šťastia ešte len začínaš hlavu hore 😊

olimuc
4. júl 2024

Rodina Ti hovori spravne - vydrzat - realita je, ze v 90% sa ucis za pochodu a je na tvojej “kreativite” ako sa s tym vyrovnas … pochvala? Tak na tu budes cakat dlho ak ju niekedy vobec dostanes, vacsina zamestnavatelov ocakava 120% vykon ako samozrejmost … takze tak. ak by si nieco robila velmi zle kritiku schytas velmi rychlo. Komunikuj priamo s nadriadenym ohladne zaucenia a pri ustnom vysvetlovani si pis poznamky. V kazdej praci bude nieco, pokial nebudes pracovat len sama na seba … hlavu hore … len zacinas

autor
4. júl 2024

S manazerom som hovorila tento tyzden, pytal sa len tak zbezne ze ako to ide. Samozrejme som spomenula ze je vela specifickych pripadov ktore si vyzaduju rozne procesy, ze je toho vela noveho stale. Povedal ze to je jasne, ze vsak casom sa do toho dostanem. Na nejake manualy ci prirucky som sa pytala este prvý tyzden a dostala som parstranovy dokument, v ktorom sa popisuje len ten uplne najbeznejsi proces. Robim si poznamky od zaciatku, len tych specifickych pripadov je velmi vela.
Zial ma nema kto iny nejako zaucat, lebo ide o pracu kde kazdy zo zvysnych kolegov robi nieco ine.
Ja mam na seba velke naroky, chcem si svoju pracu robit dobre, ale pride mi ze nemam nad tym ziadnu kontrolu, aspon zatial. A frustruje, stresuje ma to, lebo neviem co a ako robit, ja realne ani neviem aku zodpovednost tu mam.

mamina7070
4. júl 2024

zodpovednost po styroch tyzdnoch nemas ziadnu
uc sa za pohodu nestresujnsa pytaj sa a zapisuj si hladaj si info aj na nete kdekolvek a pozoruj ak mas otazky spis si ich a posli tomu co ta zauca

lienka.7
4. júl 2024

@autorka na zaucenie mas v podstate 3 mesiace, co je skúšobná doba. Nepáči sa ti v praci? Môžeš odísť.
Z tvojho príspevku mam vsak pocit, že tebe sa nebude páčiť nikde nič. Asi by bolo vhodné sa nad sebou trosku zamyslieť a ubrať z "narokov"

marcellka32
4. júl 2024

O akú pozíciu ide? Ak je to taká pozícia, kde máš za deň pár procesov, ktoré sa máš naučiť, tak nikto nebude sedieť pri tebe 3 týždne, každý musí stíhať aj svoju prácu, čiže vysvetliť a dať ti vyskúšať niečo podľa poznámok, potom spolu skontrolovať....
Ak máš ale pocit, že si hodená do vody a plavaj s nimi, tak sa treba ozvať, to základné školenie máš mať, ostatné sa učíš za pochodu.....ak ti nepasuje tento systém, treba ísť ďalej
Rada si prečítam názor @melanta

autor
4. júl 2024

@marcellka32 pracujem s datami, v podstate ano, ide o "par procesov", len kazdy druhy je tam nejaka vynimka, ktora si zas vyzaduje uplne iny postup. Do toho sa zas nechcem tlacit aktivne, lebo nechcem nieco pokazit ked neviem ako na to. Tak som odkazana na cakanie na kolegu, co je fakt niekedy aj hodina. Pritom ja ani nemam nejake extra naroky na pracu, ja chceme proste len mat pocit ze viem co robim a teda si to napr viem aj obhajit keby sa nieco vyskytlo. Napriklad ze mozem odkazat na nejaky dokument alebo prirucku ze co som preco tak spravila. Takto len improvizujem a mechanicky sa ucim co kedy robit.

marcellka32
4. júl 2024

Ak ide o pár manuálnych procesov, ktoré sa dajú vykonávať pomocou poznámok/manuálu, tak je potrebné aby ti to dali a raz vysvetlili...aj keď je pri každom iný postup, ktorý sa bude už potom opakovať zrejme

mirkam3
4. júl 2024

Ahoj. Ja som za svoju karieru zaucala xy ludi a taktiez som preberala cele oddelenie zo zahranicia a dotknuti kolegovci ma teda fakt nevitali s ochotou, podrobnymi instrukciami a cervenym kobercom. Ale zvladla som to, len sa to muselo trocha utriast.

U teba vidim (novacikovsku) netrpezlivost. Si tam mesiac aj s cestou, chce to cas kym navnimas realitu. Ano, niekedy je to tak, ze kolegovia maju (z pohladu novacika) relativne malo casu na vysvetlovanie a treba si pockat, oni maju okrem zaucania aj svoju normalnu pracu, ktora nepocka, takze ta musia vtesnat "niekam pomedzi". Uvedom si, že keby tam mali niekoho available nonstop pre teba, tak ta ani nevezmu a tu robotu moze robit on sam.

Na tvojom mieste by som pokracovala v pytani sa (aj na ten feedback), robila by som si dobre strukturovane poznamky, nech sa v problematike nestracas, a hlavne sa zbytocne nestresovala. Neprehanaj to s narokmi na seba samu, nie si riaditel zemegule predpokladam, si junior cerstvo po skole, (bez urážky) rýchlo nahraditeľný. Bud trpezliva a ochotna ucit sa. Inac nad tebou vsetci (vratane teba samej) zlamu rychlo palicu. Posuvat sa budes, no urcite nie po mesiaci. Treba byt realista. Zalezi co/kde robis - su zamestnania kde niektore veci, ktore by si chcela mat 'pod kontrolou" uz po mesiaci, nebudes mat pod kontrolou mozno nikdy, ak žiješ v dynamickom prostredí..

Ak sa budes zakazdym vzdavat po 2,3,4 tyzdnoch, nenaberies realne skusenosti. Ze je toho vela a vidis v procesoch vela vynimiek? Ved to je snad dobre, nie? Nechces robit dookola robotu ako cvicena opicka, ber to ako prilezitost, nie ako problem.

melanta
4. júl 2024

Súhlasím s @mirkam3 cítim z tvojich slov netrpezlivosť. Až extrémnu. A tiež pracovnú nezrelosť a zrejme aj nepripravenosť. Čo je sčasti prirodzené, ak si čerstvo po škole.

V prvej práci si skončila po týždni. Ozaj bolo všetko úplne inak ako malo byť? Mohol byť tvoj pohľad skreslený tým, že proste ťa nikto nepripravil na to, že v práci nebude všetko vždy nalinajkované a že dokonca aj tam, kde sú presné postupy, sa niekedy ide inak, pretože to situácia vyžaduje.

Takže v prvej práci koniec po týždni, v druhej o tom uvažuješ po mesiaci. Je prirodzené, ak mladý človek po škole nevie, čo chce robiť, čomu sa chce v živote venovať. Takže je v poriadku, ak vyskúša pár rôznych zamestnaní, aby sa našiel. Meniť prácu z dôvodov ako popisuješ ty, ti nepomôže.

Pomôže ti nádych - výdych a potom uvedomiť si, že mimo korporátov nie je bežné, že vo firmách majú na všetko manuál a taktiež nie je bežné, že vždy budú mať kolegovia na teba čas. Takže ak je priestor, pýtaj sa, zaujímaj sa, ak nie je, poraď si sama. Si dospelá, často budeš v živote v situáciách, že si budeš musieť pomôcť sama. Neoperuješ ľudí, takže nikoho nezabiješ ak sa pomýliš. A ako sa hovorí, ak nejde o život, ide o *****.

Druhá rada je - zabudni na to, že vždy musí byť všetko urobené na 100%. Vieš kto nerobí nikdy chyby? Ten, kto nič nerobí. V reálnom svete dospelých to funguje tak, že chyby sa stanú, že aj perfekcionisti niečo neurobíme perfektne. Je rozdiel niečo neurobiť na 100% pretože je človek lenivý a rozdiel keď sa človek iba učí. Čo dokáže človeku veľmi zväzovať ruky je pocit nenahraditeľnosti. Čiže "klídek".

Takže hlavu hore. Zapracuj na svojej trpezlivosti, uvedomení že často sa v živote budeš musieť sama vynájsť a tiež na svojom perfekcionizme. Aby sa nestalo, že zrazu zistíš, že prešiel rok, vystriedala si 10 zamestnaní, ale nikam ťa to neposunulo. Skúšobnú dobu máš 3 mesiace. Aj v posledný pracovný deň môžeš prísť a skončiť. Tak sa skús zamyslieť, či by ťa tá práca bavila, ak by všetko fičalo podľa teba - ak áno, daj tomu čas.

mk1111111111
4. júl 2024

Asi nie si vhodna na takuto pracu, pises, ze zaklad sa opakuje, zvysok musis byt krrativna. Kazdy ma svoju pracu, pises, ze tiez vzdy inu, tak nemaju cas, stale Ti pomahat. Zapoj rozum a skusaj sama. Ak Ti to nepojde, vhod o dum dal

dancingqueen321
9. júl 2024

Ja som toto mala v jednej praci, zmena nenastala ani v posledny mesiac skusobnej, tak som odisla. Ale mna oje*ali, lebo som sa este pred nastupom dokladne pytala, kto bude zaucat a veci okolo toho. Po nastupe situacia uplne ina nez tvrdili pred nastupom, dokonca som sa od kolegyne dozvedala informacie, z ktorych vychadzalo, ze zamerne ma uviedli do omylu… z nejakeho dovodu. Konfrontovala som sefa, ze tvrdil to a to, ze situacia ina nez prezentovana pred nastupom a trvala som na tom, aby to riesil. Dala som tomu cas v skusobnej, on sral na to, tak aj ja som sa vysrala na nich. A odvtedy sa na kazdom pohovore pytam, aky maju plan co sa tyka onboardingu, zaskolovaci proces, preberania agendy a vsetko okolo toho. Reakcie typu “nerozumiem otazke”, alebo “ako to myslite” mi naznacuju, ze ocakavaju noveho zamestnanca stylom dnes podpises papiere, zajtra sadas a robis, a vysledky odprezentujes pozajtra. Takym by som sa uz vyhla; hlavne ak by som menila uplne pracu, alebo brala vyssiu senioritu.