Stravné v práci (učiteľ)

5. jan 2023

Ahojte, obraciam sa na Vás s prosbou, pretože už neviem, kde zisťovať.
Pracujem ako učiteľka v MŠ. Kvôli mojej alergií na ABKM (opuchy tváre, hrdla, zahlienenie atď.) Potvrdenou alergologičkou sa NEMÔŽEM stravovať v školskej jedálni. Chcela by som sa spýtať, či v takomto prípade mám právo na to, aby mi miesto preplácania časti obedov (ako to robia kolegyniam) posielali peniaze resp. som dostávala stravné lístky. Žiadosť som riaditeľke dodala spolu s vyhlásením od alergologičky ale od septembra do decembra som dostala "navyše" len 60€ a ani to neviem, či je za tie obedy alebo čo to vlastne bolo.
Viete mi nejako prosím poradiť, či na to mám právo, či sa to niekde píše, alebo nie?
Jedná sa o to, že či to školstvo nemá nejako inak ako fabriky a podobné, keďže školstvo má dosť vecí úplne inak.
Ďakujem za všetky odpovede.

kacena4
5. jan 2023

oficko zamestavatel sk to zabezpeci stravovanie vo vlastnej jedalni nemusi ti dat nahrady, ak vsak mas potvrdenu alergiu od odbornika, u nas v skole davaju gastrace kazdy mesiac. toto si vydiskutuj so sefkou a ekonomkou. preco ti nedavaju a nech ti to vyatgumentuju. sama pises ze ti nejake peniaze poslali, sak sa spytaj co su to za peniaze

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luccija
5. jan 2023

Veď Ti poslali 60 eur to sedí

mateson
5. jan 2023

@luccija nesedí

benit
5. jan 2023

Ano, robi to okolo 60e. Aj ja tak mam. Nechodi mi to vo vyplate, lebo sa to nezdanuje

zmrzlinka2021
5. jan 2023

Stravne dostavas k vyplate

palicka
5. jan 2023

@luccija nesedí! Pokial máš odborníkom potvrdení alergiu, máš nárok na stravný lístok alebo príspevok zamestnávateľa. Papierové lístky od januára skončili, teda buď stravovacia karta alebo príspevok priamo na účet. Môžeš si vybrať. Minimálny je od januára (55% z ceny stravného pri pracovnej ceste) tuším 2,82 cca… ak zamestnávateľ prispieva ostatným aj zo SF na stravu v jedálni, máš nárok aj na to. Čiže Dana suma x dni. Tých 60 zodpovedalo tak jednému mesiacu

kalifka
6. jan 2023

@palicka stravné lístky papierové neskončili, lebo je tam ešte výnimka ak nemáš v okolí stravovaciu jednotku. Mi máme stále papierové, lebo tu v okolí nič nie je.

letfenixa
6. jan 2023

@autorka dostáva sa príspevok na stravu.

fiffinkaa
6. jan 2023

Aby vám tie obedy neprepadavali, tak si ich dajte zabaliť domov a ponúknite členovi domácnosti.

autor
6. jan 2023

@fiffinkaa s tým bol problém, vedúca kuchyne ma zhúkala ako psa, že čo si to dovoľujem brať domov, to mám jesť v práci a ona mi to baliť už nebude, nech si nemyslím, že ona bude skákať ako ja pískam. Pritom som ju len poprosila, či by bola ochotná mi nabrať polievku rovno do obedára, aby nemusela misku špiniť. A naše obedy ani pes nechce žrať 🤣 takže je mi to zbytočne brať domov.

modrykonik33
6. jan 2023

Pre učiteľku v MŠ by malo byť najmenej si preštudovať zákony 🙈 je smutné, že to od septembra neriešiš

autor
7. jan 2023

@modrykonik33 ďakujem za múdry komentár 🙂 v práci ma odbili už v septembri, že nemajú čas to so mnou teraz riešiť a keď som to riešila znova som dostala argument že tie peniaze dostanem k vyplate. Čo sa nestalo. Zákony mi bohužiaľ neodpovedali na to, čo som sa pýtala.. preštudované ich mám. Chcela som reálne skúsenosti od ľudí, ktorí sa s týmto stretli 🙂

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
8. jan 2023

@mb2021 od septembra do decembra je 60€ dostatok? Lebo ja si to nemyslím a neviem, či je to stravné. Doposielali to neskôr skoro o 2 týždne po výplate. Keďže bol (neviem koľkeho) zavolať do práce čo to je som nemohla.

vreckovka2
8. jan 2023

Dostavala som peniaze spolu s vyplatou. Normalne som to mala aj vo vyplatnej paske uvedene.

palicka
8. jan 2023

@mb2021 ale ona písala, že 60€ bolo za 4 mesiace, co teda nie je určite v poriadku. Zamestnávateľ nesplnil minimálnu sumu, ktorú mu určuje zákon

ukulela
8. jan 2023

Pozri si vyplatne pasky od sept do dec. U nas stravne chodi tiez cca 2 tyzdne po vyplate. tych 60 vyzera za dec. Sept az nov ti mohli strhavat za obedy v jedalni.