Ste za to, aby mali učiteľky v škôlke vysokoškolské vzdelanie?

15. feb 2023

Ste za to, aby museli mat ucitelky v MS vysokolske vzdielanie?Preco ano a preco nie?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
15. feb 2023

@elizabet173 Ak by si sledovala spravy, tak vies o aktualnosti tejto temy. Hejterka jedna.

lindous
15. feb 2023

@elizabet173 Predchvíľou sa o tom rozprávalo v správach, preto zrejme táto téma.. inak súhlasím úplne s tým čo si napísala 🙂

judit47
15. feb 2023

Ja som zato aby kazdy clovek pred udelenim obcianskeho preukazu absolvoval zakladny logicky test plus citanie s porozumenim vyhli by sme sa tak vela neprijemnostiam v zivote my ostatni.

A k otazke nie nemusia mat VS.

zuzikak
15. feb 2023

ano nakolko nie je to skolka ale kazdy o tom rozprava ako o predprimarnom vzdelavani. Dolezite je vedenie dietata hlavne v predskolskom veku, kedy sa ucitelky snazia pomahat detom k zvykaniu si na skolske povinnosti a pracuju s nimi aj na rozvoji jemnej motoriky. Co sa tyka nizsich rocnikov, tu velku ulohu zohrava adaptacia do socialnej skupiny mimo travenia casu s rodicom. Tu je pre dieta pani ucitelka velmi dolezita lebo nahradza mamu, na ktoru si musi dieta zvykat. Nie len byt mila, mojkava ale zaroven by mala mat aj vzdelanie z psychologie aby sa dieta v bezpeci a klude adaptovalo a urcity system, ktorym funguje skolka. Tak isto pocas vsetkych rokov dohliada na spravanie sa deti navzajom a tu musi korigovat skupinku aby sa deti naucili slusnej vzajomnej interakcii. Ano rozumiem, ze uciteliek je malicko a ked sa nastavia vysoke kriteria, tych uciteliek bude este menej. Dolezity je vztah k detom ale na druhej strane ak nema vzdelanie, je to len na skodu. Je velka skoda, ze sa na tuto pracovnu poziciu hlasi malo studentov - chyba motivacia.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mogaa
15. feb 2023

úprimne, veľmi pochybujem že baba s VŠ pôjde pracovať do škôlky za mizerný plat a k tomu počúvať večne nespokojné mamičky ktoré by urobili všetko lepšie🙂

euka210
15. feb 2023

Nie, preco by mali mat VS? Je to o pristupe k detom...poznam i starsie i mlade take, co sa idu detom rozdat a i take, ze nie velmi dobre su.

bimbambom
15. feb 2023

@mogaa ja 😂😂😂😂😂😂

syslik81
15. feb 2023

staci ak absolvuje polrocny kurz na MK -tu sa vzdela kazda viac ako na VS

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dianka555
15. feb 2023

Áno, koľko ľudí má vysokú školu a robia vo výrobe. 3 roky hore dole a keby nechceli určite by sa našla náhrada, Ukrajina má dosť učiteliek.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tini27
15. feb 2023

Nie, podla mojho nazoru nemusia. A to si vzdelanie vazim a sama vs mam, aj vsetci u nas v rodine. No realita je taka, ze ten ucitelsky plat v ms nie je ozaj ziadna vyhra. To bud musi clovek naozaj chciet robit, lebo na to ma “srdce”- a tam je podla mna uplne irelevantne, ci je to vysokoskolsky, ci stredoskolsky vzdelany clovek. Alebo je druha skupina- ti co to robia, lebo nic lepsie nebolo… chodila som na gymnazium, na pedagogicku sa hlasila 1 spoluziacka, ktora to skutocne chcela robit a potom dalsich 5, ktore ledva preliezali rocniky a tam isli, lebo “kazdeho vezmu a je to lahke”… ked si clovek predstavi, ze taki ludia potom ucia nase deti, je to na plac a ten vs diplom na tom nic nezmeni.
Dobreho ucitela proste vs nevychova, bud na to od zaciatku ma a bude skvely aj so ss, alebo mu nepomoze ani doktorat.

dianka555
15. feb 2023

@elizabet173 naučí sa počas štúdia na vysokej škole, počas 3 ročného štúdia. Keď môžu robiť vo výrobe a v obchode, môžu robiť aj v škôlke.

olivnik
15. feb 2023

No tak , vyjadrili ste sa ako laici a teraz ja ako vysokoskolsky vzdelana ucitelka mš.. ano . Som jednoznacne za to, aby ucitelky v mš mali vs titul. Je to ucitelka ako aj na zs, ss. Je to nesmierne nárocna praca - nielen psychicky, ale aj didakticky. To , ze mame absolutne ubohy plat , ktory rovnako zavisi od vzdelania a je taky isty ako ucitel na zš je uplne nieco ine. A nazor , ze "chcem pre svoje dieta najma empaticku ucitelku a nemusi mat vs" je scestny.. tak to mozete mat aj na prvom stupni. A garantujem vam, ze bez vs kde sa ucia didaktiku, metodiku a pod. by ucitelka, co nieco take nema absolvovane by len tapala a vy ako rodicia tiez. Ja to vidim v praxi. Je mnoho sikovnych uciteliek bez vs.. ale napriek tomu som presvedcena, ze aj tato pozicia by mala mať podmienu - absolvent vs daneho odboru. MS je vzdelavacia institucia rovnako ako zš ci sš. Vysoka škola totiž nedava len "papier" a titul, ale aj iny - sirsi rozhľad a schopnosti. Samosrejme, ak je skola kvalitna a nie nejaky pochybny institut, co rozdava tituly. To by som zrusila ako prve.

dianka555
15. feb 2023

@olivnik tiež som za, sú to len 3 roky, externé štúdium pre tie ktoré už robia učiteľky. Nič zlé na tom nevidím.

olivnik
15. feb 2023

@dianka555 nie celkom, bc - predskolska a elementarna pedagogika a potom mgr - predskolska pedagogika.. takze 5.
Este ku komentom , ze nemusi mat vs - a ucitelia na zs musia mat? na sš? tak naco? ved staci, aby boli empatickí a mili 🙂 titul im osobnost nezlepsi... preco tento nazor plati na ucitelky mš a na ostatnych nie? Nie je to preto lebo si mnohi myslia, že je to tak jednoduche "opatrovat" male deti, že staci obycajna stredna? Ved ako sa uviedlo vyssie, aj tak kazda druha mamicka ma kopu reci, ze by to zvladla lepsie 🙂

lindous
15. feb 2023

@olivnik pýtam sa lebo naozaj netuším - čo sa potom učí na strednej pedagogickej? Ak je vzdelanie z nej nedostatočné, tak načo vôbec je? Chápem, že také zo dvojročné pomaturitné štúdium asi nebude bohvie čo a tam by asi určite bol priestor na diskusiu, ale normálne 4 ročné denné stredoškolské štúdium myslím 😊

dianka555
15. feb 2023

@olivnik tak si urobia vysoké školy, dúfam že to prejde a schvália to.

olivnik
15. feb 2023

@lindous
@dianka555 tu je velmi pekne napisana odpoved na tuto celu diskusnu otazku.

oli18
15. feb 2023

@zuzikak Najprv by si mali niektoré mamičky naštudovať, ale predmety sa vyučujú na Pedagogickej a sociálnej akadémií, možno by boli s učiteľkami svojich deti v MŠ spokojnejšie. Dúfam, že tu nejaká napíše. Okrem iného sa tam psychológia vyučuje celé 4 roky a je maturitným predmetom.

olivnik
15. feb 2023

@lindous no takto - existuje stredna skola veterinarna, ktora nerobi z absolventov veterinarov len nejakych osetrovatelov zvierat napr. v zoo , je stredna skola ekonomicka , ktora z teba neurobi ekonoma - potrebujes na to aj vs, je stredna skola farmaceuticka , ale farmaceut nebudes :D atd....

betulinka1
15. feb 2023

Nie. Ucitelka v skolke ma mat mat hlavne dobre srdiecko a milovať deti. Vobec nie je dolezite, ci ma strednú alebo vysoku skolu. Myslim si, ze stredoškoláčka da detom to iste, ak ma zdravy sedliacky rozum a miluje deti. Niektorym ucitelkak nepomôžu ani dve vysoke skoly.

lilope
15. feb 2023

Namiesto svojho názoru budem reprodukovať názor mojej mamy, ktorá učila v MŠ vyše 45 rokov. Nie, vysoká škola nie je pre učiteľku MŠ potrebná. Navyše, ak príde učiteľka z vysokej školy s titulom a neabsolvovala predtým SŠ pedagogickú, ale hociakú inú, tak takáto učiteľka nič z praxe neovláda. Pár hodín absolvovaných ako povimná príprava počas štúdia VŠ je nepostačujúca. Výhodou učiteľky s VŠ vzdelaním je vyššia platová trieda, teda i o dosť vyšší plat v porovnaní s učiteľkou so SŠ, pričom napriek xy ročnej praxi ju nikdy nedobehne. Nevýhodou je, že niektoré MŠ si ju platovo nemôžu dovoliť, teda z úst riaditeľky vyplynulo, že môže zamestnať len učiteľku so SŠ, lebo tú s vyšším vzdelaním nevie zaplatiť. Resumé: VŠ vzdelanie v tomto prípade nie je zárukou kvalitnejšieho vzdelávania pre deti, priam paradoxne je to opačne.

olivnik
15. feb 2023

@dianka555
@lindous pardon, nepreposlalo mi ten link https://dennikn.sk/blog/1134594/ked-vzdelanie-r... - tu je teda odpoved na celu diskusiu

29simona29
15. feb 2023

@olivnik jednoznačne súhlasím!

lindous
15. feb 2023

@olivnik no jasné, tomuto úplne rozumiem, super porovnanie .. Tiež mám VŠ v odbore, ktorý sa dá študovať aj na SŠ a absolventi majú rozličné kompetencie.. Ale nejaké má aj ten absolvent SŠ.. Preto sa zamýšľam, že čo by teda mohol robiť absolvent učiteľstva MŠ z pedagogickej akadémie a keď nie učiť v MŠ alebo to je potom nezmyselný odbor 😅 vďaka, pozriem aj link, zaujalo ma to, lebo aj keď som nakoniec skončila inde, rozmýšľala som veľmi intenzívne aj nad týmto zameraním 😊

maialeo
15. feb 2023

Mne je teda lautr jedno aké má vzdelanie ak mám pocit, že moje dieťa absolvuje v škôlke to, čo má podľa osnov.
Deti chodili aj do štátnych aj do súkromnej a teda tá súkromná s učiteľkami VŠ bola čistá tragédia.

olivnik
15. feb 2023

@lindous napr pedagogický asistent. Alebo vychovávateľ, vychovávateľ v CVČ. Tam by to úplne stačilo. Skd nie je vzdelávacia inštitúcia napr, ale len klub kde deti zmysluplne majú tráviť voľný čas. Tam by sa určite stredná pg uplatnila. Ale na pozíciu učiteľky na akomkoľvek stupni vzdelania by to malo byt s vš vzdelaním.... Alebo taky lekár.. Lekár musí mať vysokú školu.. Ale je mnoho ľudí, ktorí radšej idú za ľudovym liecitelom bez vš.. Môže byť dobrý človek, môže sa vyznať v bylinkách ci fungovaní ľudského tela.. Ale len do istej mieri.. A lekára to z neho neurobí.