Stáže - oblasť HR

dante99
6. sep 2021

Ahojte. Chcem sa opýtať možno hlavne ľudí, ktorí pracujú v oblasti HR. Aktuálne študujem VŠ a mám predstavu, kam by som sa chcel po škole zamestnať, avšak tento obor je veľmi špecifický a všetky ponuky už vyžadujú aspoň rok praxe. Konkrétne ponuky brigád a stáží v tomto obore je žalostne málo, sledujem to už dlhú dobu a keď sa objavia 2 za rok, tak to je už veľa. Moja otázka smeruje tým smerom, či firmy reagujú aj na žiadosti o neplatené stáže aj mimo tých oficiálnych vypísaných? Veľmi by som chcel získať skúsenosti v nejakej takej firme, avšak neviem, či to pomôže, ak budem na ich kontaktné emaily smerovať takú prosbu, aj keď nemajú žiadne otvorené pozície v takej oblasti. Máte s tým niekto skúsenosť, že to ide aj takýmto štýlom alebo firmy nezvyknú na takéto emaily reagovať?

Ďakujem pekne za odpovede.

janai1
6. sep 2021

@dante99 samozrejme, že áno 🙂 priateľ si takto vždy našiel prácu... aj keď nemali inzerát, napísal im a zobrali ho

lindous
6. sep 2021

Síce som z úplne inej oblasti, ale mám s takýmto "dopytovaním sa" po stáži pozitívne skúsenosti 🙂 navyše, za opýtanie nič nedáš a fakt najhoršie čo sa môže stať je, že nezareagujú a to nie je žiadna tragédia

bluka2
6. sep 2021

Jasné, ja som napríklad kedysi napísala na 2 veľvyslanectva, či môžem prísť na stáž a obe odpovede boli pozitívne... určite sa to takto robí

dante99
autor
6. sep 2021

a pomohli vám potom tieto stáže k nájdeniu zamestnania po škole? oceňujú zamestnávatelia takéto stáže v životopise a berú to ako nejaké pracovné skúsenosti?

evkamotka
6. sep 2021

@dante99 ja som sa na vs tiez ozvala len tak, nemali nic vypisane a vzali ma. Nakoniec mi dokonca za to aj nieco malo zaplatili. Pri hladani zamestnania som sa az tak vyslovne nechvalila ze to bola staz, kedze som tam seriozne s ostatnymi pracovala. Prezentovala som to ako brigadu (pracu na dohodu) tzn pracovnu skusenost

zuvelyn
6. sep 2021

Neviem odkiaľ si, ale v Ke hľadajú každú chvíľu brigádnikov na HR oddelenia, väčšinou do výrobných spoločností. Aj ja som tak začínala pred 10rokmi a tetaz som úplne inde.

dante99
autor
6. sep 2021

@zuvelyn ja som asi zle formuloval otázku, nehľadám si stáž v oblasti HR, administrátor mi zmenil nadpis, tak to možno zavádza. skôr som to myslel tak, či ak sú tu nejakí ľudia z HR, tak ak sa im ozve takýto záujemca, tak či to vítajú. Ale ďakujem pekne za odpovede 🙂

lucjja
6. sep 2021

@dante99 ahoj, ja pracujem ako HR manager, aj ked momentalne 3 tyzdne na MD ☺️ ja urcite odporucam, ved ked firma nebude mat priestor pre spolupracu, normalne ti odpisu... ja to vnimam velmi pozitivne, je skoda, ze malo ludi na SK vnima pridanu hodnotu hoci aj neplatenych stazi, ktore su v zahranici casto pravidlom... rovnako to zavazi pre mna v CV ☺️ vytipovala by som si firmy, ktore sa mi pozdavaju na zaklade toho, co robia a oslovila by som ich priamo ☺️ drzim palce! 🤞

zuvelyn
6. sep 2021

@dante99 aha tak, som to len rychlo preletela a domyslela si 🙂 Ja by som skusila ale dost to zalezi nie len od firmy ale aj od recruit teamu ktoremu tieto ziadosti chodia (vacinou teda genericky mail ktore ide mimo kazdeho okrem nich). My napriklad mame v teame malde devuchy ktore si myslia ze su kralovne celej firmy s nulovymi skusenostami aj po "rokoch" vo firme a napriek tomu ze si myslim ze u nas by sa naslo miesto na staz, by takuto ziadost (zial) ani len nepsomenuli nasej HR man. a este by si z takeho premotivovaneho studenta pri obede srandu, zial...

Ja by som cestou LinkdeIn a oslovila priamo HR manazera popripade priamo manazera/veduceho konkretneho oddelenia a nie recruitera.

@lucjja co by si ty ako manazer by si co na to povedala? Skusit na priamo alebo skusat to cez genericke HR maily?

lucjja
6. sep 2021

@zuvelyn velmi dobry point,urcite priamo lepsie ☺️

lucik194
6. sep 2021

ak mozem odporucit, profil na linkedin.com mas? zaciarkni si tam ze hladas staz, pracovnu skusenost..... to dost pomoze..... najdi si v okoli firmy kde by si chcel vykonavat prax, oslov ich napriamo, v sucasnosti vacsina HR ludi ma na linkedin profil

engynka
7. sep 2021

Ja robim v korporate a unnas sme stazistov hladali prostrednictvom stretnuti na skolach (teraz je to stopnute kvoli covid zial). Ale teda u nas statisti boli velmi vazeni, nerobili ziadne jednoduche administrativne prace, praveze boli sucastou zaujimavych projektov, kazdy stvrtrok striedali oddelenie, ci marketing, sales, analyst atd. Firma si ich doslova vychovala. Boli plnohodnotni clenovia teamu. 90% stazistov aj zostalo pracovat po skonceni staze ci na SK alebo v CR ich tiez zostalo dost.
Jediny problem pri ziskani staze v korporate (napr u nas vo firme) vidim v tom, ze vsetky verejne kontakty su bud na nejaku HR asistentku, ktora robi len prve kolo telefonickych pohovorov alebo klasicka infolinka. Student, ktory by sa k nam chcel dostat na priamo nema sancu ziskat nejaky konkretny relevantny kontakt. Tym samozrejme nechcem odradzat a treba skusit aj tak. Linkedin je uz v dnesnej dobe snad samozrejmost. Urcite treba aj sledovat profily firiem na Linkedine.