Štátne sviatky a dovolenka

1. dec 2023

Ahojte,

cestou autobusom som si vypočul rozhovor , kde bolo povedané, že zamestnávateľ , keď je štátny sviatok si musia zamestnanci písať dovolenku. Je toto vôbec možné, počul som aj , že nie sú tolerované tzv. paragrafy. Zastavuje sa mi rozum nad takými spôsobmi.

lenuska9999
1. dec 2023

Mne sa zastavuje rozum nad ľuďmi, ktorí nechajú so sebou takto zaobchádzať. Vďaka nim si to môže zamestnávateľ dovoliť

majamat
1. dec 2023

tazko povedat,a ko to je.

ja pracujem v nepretrzitej prevadzke a nam sviatky neplatia, ani nemame povinne volno. ked treba, tka musime do prace, samozrejme dostaneme 100% priplatok.
ak mam volno,t ka sice dovolenku nepisem,a le ani azplatene nemam.

ak mam cely tyzden dovolenku, tak mi na niektore dni padne dovolenka a moze kludne aj na sviatok.

autor
1. dec 2023

@majamat to je hrozné, nemám slov

kaktusik007
1. dec 2023

autor, to je proste nepretrzita / trojzmenna prevadzka. Proste ked robis v sviatok, tak proste robis, a ak nemas smenu a vyjde ti volno - tak mas volno, ale samozrejme bez toho aby si ho mal zaplateny... este ti chybaju hodiny do dochadzky, lebo smenovka na mesiac nepusti 🙂

petamich
1. dec 2023

a co presne je na tom hrozne? v nepretrzitej prevadzke je to skratka tak, ved dostanu priplatok za pracu cez vikend/sviatok, maju volno, ked iny v jedno-zmennej prevadzke ma pracovny den, nechapem co sa ti na tom zda hrozne

pinkgirl
1. dec 2023

Veď je to úplne OK. Nepretržité prevádzky predsa musia byť stále zabezpečené zamestnancami - v nemocnici pri pacientoch, vo výrobných podnikoch, na farmách. Kto by dal žrať dobytku, podojil kravy, vymenil infúzie atď? Skrátka nemajú sviatky, majú voľno v dni kedy sú iní v robote.

majamat
1. dec 2023

preco? nepretrzita prevadzak funguje inak, to je normalne zakonnne. ja nepracujem kazdy den, cize na den, ekdy by mi padla sluzba,a le chcem mat cely tyzden dovolenku, ta ten den si ju mmusim vybrat, inak by mi chybali hodiny.