Štát odvody za pracujúce mamičky platiť nebude!

moon1979
27. sep 2010

... No a mame tu dalsiu podpasovku dievčatá ...
článok uvedený na portáli najmama.sk

Ministerstvo ustúpilo od pôvodného zámeru, aj keď sú dôchodkovo poistené na základe vlastných príjmov zo zárobkovej činnosti. Štát nakoniec nebude platiť poistné na dôchodkové poistenie za osoby na rodičovskej dovolenke do šiestich rokov veku dieťaťa a za opatrovateľov aj vtedy, keď títo poistenci majú príjem ako zamestnanci alebo samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO).

Ministerstvo práce a sociálnych vecí totiž ustúpilo od svojho pôvodného zámeru, aby tieto osoby zostali poistencami štátu aj v prípade, že sú dôchodkovo poistené na základe vlastných príjmov zo zárobkovej činnosti.

"Vzhľadom na to, že sa navrhlo, aby povinné dôchodkové poistenie nezakladala práca vykonávaná na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, nebolo potrebné meniť podmienky, za ktorých osoba starajúca sa o dieťa patrí do okruhu poistencov štátu," uviedla Andrea Devánová z ministerstva. Poistné na dôchodkové poistenie za osoby, ktoré vykonávajú osobnú asistenciu človeku s ťažkým zdravotným postihnutím najmenej 140 hodín mesačne, však bude štát platiť aj naďalej. Ministerstvo práce a sociálnych vecí totiž vypustilo z návrhu novely zákona o sociálnom poistení ustanovenie, podľa ktorého by tieto osoby od júla 2012 už neboli zaradení medzi poistencov štátu.

moon1979
autor
27. sep 2010

... ked sa dari tak sa dari ... co nas caka buduci tyzden? Zrusenie DNP a vyhody s nim spojene???

jerryjanka
27. sep 2010

čo si ludia zvolili to majú - čo ine sa dalo čakať od pravicovej vlády 😖

teodorka
27. sep 2010

kurnik uz davno som sa nebala januara tak ako teraz 😝 😀

moon1979
autor
27. sep 2010

... bude este veselo ... hovorit, ze co sme si zvolili to mame nie je az take pravdive, pretoze pokial viem vyhral SMER, no to, ze neposkladal vladu - to je druha vec ... 😠

jerryjanka
27. sep 2010

no neposkladal lebo ludia volili SAS a ine dobré strany - tak nemal s kým.
ja som nevolila ani jednu z pravicových strán pretože sme to tu mali 8 rokov a viem čo vtedy zvádzali - bolo jasné že to urobia znova.

maximiliana
28. sep 2010

Inak ja nechapem... vsak ked ste zarobkovo cinne, platia sa odvody z toho... plati to bud zamestnavatel, alebo si to platite ako SZCO sami... tak preco by v takomto pripade mal platit stat?

moon1979
autor
28. sep 2010

@maximiliana pocas RD to za teba plati stat ... zamestnavatel ta pri prechode z MD na RD odhlasuje v SP z dochodkoveho poistenia a musis sa prihlasit sama aby za teba stat platil dochodkove poistenie ...

didiana333
28. sep 2010

@moon1979 takže to sa bude teraz platiť z RP (190eur)??? Každá mamička za seba??????

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maximiliana
29. sep 2010

Ale tam sa predsa jasne hovori, ze to nebudu platit v pripade, keď títo poistenci majú príjem ako zamestnanci alebo samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO). Pokial si na klasickom RD, nemas predsa prijem ako zamestnanec... a ked uz pracujes, plati to za teba aj tak zamestnavatel...

mariro
29. sep 2010

@maximiliana - tiez si myslim a nevidim v tom nejaky problem,ved ak budem zamestnana, tak bude za mna platit zamestnavatel vsetky odvody.A ked nepojdem do prace a budem na RD tak plati stat.
Alebo som to zle pochopila???

kaktusik007
1. okt 2010

@fidka79 bela bugar 😀
@maximiliana
@mariro tak ale treba robit halo z nicoho, nie??? 😀 😀 😀

kaktusik007
1. okt 2010

@maximiliana
@mariro inak... mi to pripomina... ze aky politik, taky jeho volic 😀 😀 😀 😀 ale uz nerypem 😀 😝

mariro
1. okt 2010

@kaktusik007 - presne tak , no uvidime co sa zmoze s nasimi protestami 😉