Starám sa o dieťa do 6 rokov. Môžem byť na neplatenom volne?

emja
9. feb 2009

Prosim o radu:
ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov mozem byt u zamestnavatela na neplatenom volne /ak by mi ho samoztrejme poskytol/ alebo by som musela po skonceni RD ukoncit pracovny pomer? V aprili mi konci RD a chcem este zostat doma, len naozaj neviem, ci je oficialna moznost poziadat zamestnavatela o neplatene volno /alebo existuje aj ina forma pracovno-pravneho stavu?/ z dovodu starostlivosti o zdrave dieta do 6 rokov?

DAkujem. emja

gapa
9. feb 2009

emja,
podla mna jedine bud ti poskytne neplatené volno (nemusí však súhlasiť, lebo musí za teba odvádzať zdrav.poistenie z min.mzdy, ak by si však nemala žiadne príjmy, tak sa v ročnom zúčtovaní ZP toto poistenie vráti, lebo za teba platí ZP štát ako za osobu osobne celodenne a riadne sa starajúcu o dieťa do 6rokov) alebo ak nebude súhlasiť, tak ozaj ti iné neostáva, ak nechceš nastúpiť do práce ako požiadať o ukončenie PP.

emja
autor
16. feb 2009

Je rozdiel medzi neplatenym volnom a pracovnym volnom bez naroku na mzdu? V zakonniku prace sa vlastne pojem neplatene volno neuvadza, nasla som tam len pracovne volno bez naroku na mzdu.
Dakujem.

gapa
16. feb 2009

emja,
myslím, že ide o NV podla § 141 ods.3 Zákonníka práce - iné náhradné volno bez náhrady mzdy z iných vážnych osobných/rodinných dôvodov.