Ahojte, uvažujem nad založením stánku s občerstvením, mojim cieľom sú domáce koláčiky, káva, posedenie pre maminky s deťmi. V obci niečo také nemáme, len obyčajnú krčmu. Mám pozemok aj samotný objekt, ktorý by slúžil ako stánok. Otázka je ako na to. Je mi jasná živnosť, povolenie od úradu verejného zdravotníctva, súhlas obce. Neviem ale kde začať. Keby som zistila, že sa tomu darí, viem žiadať o podporu eurofondov napr na vytvorenie zimnej terasy? Ktokoľvek má skúsenosť prosím podeľte sa. Mám skutočne chuť vytvoriť si prácu, ktorá mi bude robiť radosť a opustiť svoje psychicky náročné povinnosti na stavebných projektoch.
u nás skrachovali všetky takéto detské kaviarne, lebo mamky aj prídu, ale max. si dajú 1 koláčik a sedia tam aj tri hodiny
Chces to mat len ako hobby alebo sposob obzivy?
Musis splnit aj hygienicke veci, co treba mat a mozno tomu stavba nebude vyhovovat a prevadzku Ti hygiena neschvali. Co sa tyka eurofondov, su firmy, ktore sa tomu venuju, takze to by si oslovila ich. Oni vedia pomoct s projektov, ziadostou a tymito vecami, samozrejme za poplatok.
Idea je to pekna, ale bohuzial v sucasnej dobe to nie je vhodny sposob podnikania. Lebo ludia na toto peniaze mat nebudu, ani vo velkom meste, nieto niekde na dedine. A pridu ti tam zeny s detmi a budu sediet na jednej kave 5 hodin a trzbu budes mat skoro ziadnu.
Podla mna super napad , ak nič take nemate v obci a ak to budeš mať fajn mozno budu chodit aj z okolia ludia
Tak v prvom rade by som začala vybavovat všetky papiere to dlho trvá , ptm sleduj akcie na nakup vybavenia a tie eurofondy by som sa obratili na firmu ktora sa tomu venuje popripade sa spytat na mu ci maju skusenost , vela štastia 🙂
Je to obec resp mestská čas mesta ktorá je skôr ako dedina a je tu veľmi veľká zástavba rodinných domov s mladými ľuďmi. Najskôr samozrejme nepočítam s tým, že by to bola hlavná moja zárobková činnosť
A nemusí to byť vyslovene detské, ale nejakú šmýkačku a podobne si tam viem predstaviť. Plus je tu dosť dlhá cyklotrasa a nikde nič na občerstvenie. Najviac ma láka pečenie domácich koláčov, napr cheesecake keďže to ma aj baví a viem to. Osobne som nastavená tak, že žiadne extrémne ceny len preto že som jediná, nechcem nasadiť.
na cyklotrase si veľ ľudí dá skôr nápoj na osvieženie ako sladký koláč... ešte by si mohla piecť pre nejaké kaviarne v okolí alebo pre malé potraviny... detská kaviareň ti nevynesie dosť
Tiež by som skôr nejakú kaviareň, napríklad tie domáce limonády sú super na osvieženie aj pre mamičky aj pre cyklistov a je to také iné, minerálku alebo colu si dá človek aj doma. To všade kde to majú ide vo veľkom. Zákusok maximálne 1-2 druhy po pár kusov, je to dosť drahé a zase v lete ani tak človeku jesť nechutí. Ak chceš piecť, skôr skús objednávky, napríklad aj v dedine, kľudne aj v tej kaviarni daj ponukový letáčik, ľudia by si napríklad nejakých 10-15 kusov objednali na víkend ak čakajú návštevu.
tak ono zalezi - u nas v BA detske kaviarne, s oplotenym (idealne) arealom, pripadne s detskymi aktivitami ficia 🤷♀️ ale ano pravda je, ze si das kavu, limonadu, kolacik a si tam aj 3 hodiny, lebo vsak chces byt s dietatom aspon doobedie alebo poobedie vonku a kazdy den to nerobis
takze ak sa ti podari zasiahnut co najsirsiu klientelu, pripadne upecies cheesecake na objednavku...mohlo by to fungovat ale asi to bude na zaciatku narocne
Ak chceš robiť a vyrábať vlastne kolace musíš mat prevádzku, to znamená ze žiadny malý stánok ti nestačí. Osobitne miestnosť na vajcia, osobitne miestnosť na potraviny, chladničky, miesto na prezlecenie a podobne. Plus musíš byť vyucena v odbore, alebo mat zodpovedného vedúceho. Môj muž to riešil tak zbežne viem ..plus WC pre imobilných, WC pre zákazníkov a podobne
Ty nemozes predavat len tak doma spravene kolace, lebo su chutne. Tam uz Ti treba zivnost, prevadzku, vzdelanie. Lebo to chces predavat “cudzim ludom”. Taktiez ich nemozes bez blocku predavat dalej a ked nemas vzdelanie a priestory, tak na vyrobnu zabudni. Lebo to je idealisticka predstava, ze doma upecies v kuchyni cheesecake lebo vsetkym chuti a obratom ho predas vedla v miestnosti vo svojej prevadzke.
Áno máte pravdu. Živnosť by bola najmenej, ale to vzdelanie a ďalšie nároky sú už ťažké. Zaujímalo by ma ale ako predávajú torty napríklad také baby čo majú len FB alebo IG profil a robia na zákazku. Tie asi nemajú nič z toho a je to v poriadku
@foxyfox oni to robia na cierno. Nedavaju danove doklady ani nic. Predavaju to len po znamych.
@foxyfox Niektoré majú prevádzkáreň. Iné len akože dávajú fotky aké sú šikovné a pre vlastnú spotrebu akože a ak ich niekto osloví, cez správu sa dohodnú, že urobia. Do veľmi malej sumy sa príjem nezdaňuje ani netreba živnosť. Len nemôžeš mať potom na stránke cenník, pochváliť sa, že v piatok si piekla na 3 svadby 5 tort a 500 kusov zákuskov. Nech ťa niekto nenahlási.
A bude tam dostarocna klientela na zisk?
Ja si belmi neviem predstavit, ze by som kazdy den sla takto si sadnut
Aj ked by som chcela 😊