Nehnevajte sa,že sa to tu pýtam,ale už zhánam informácie kade tade.... hladám niekoho kto sa venoval predaju čerstvých langošov.... plánujem si otvorit stánok s lángošami a okrem povolení a potvrdení by ma najviac zaujímalo hlavne to, čo všetko potrebujem mat v stánku aké stroje a tak..... čo sa týka papierovačiek to už viem no počula som,že potrebujem na to aj určité stroje hlavne na cesto vraj ručne sa to nesmie... je tu niekto kto by mi vedel poradit? Vopred dakujem za všetky rady 🙂
ja osobne co chodim po kupaliskach, festivaloch som v zivote nevidela, ze by v stanku mali nejaky stroj, rozrobili cesto na tu langosovu placku a bolo, neviem ako im to cesto chodilo, ale pochybujem ze im prislo z neviem odkial vymakane v stroji , skus sa pozriet na to , aky zakon pise, ze musia byt stroje.... toto som este nepocula, ved domaca praca sa ceni najlepsie...
Ved aj ja si to myslím.... len dnes som to od známej započula,že cesto sa nesmie vypracovat ručne vraj strojom,ale ked ten langos idem tvarovat a dávat na olej aj tak sa toho cesta musím dotknut tak mi to príde take divne preto som sa chcela poradit 🙂
@ingridkal a známa má info odkial?
@ingridkal stroj ti cesto len pomieša.....suroviny tam musíš ručne nasypať....cesto musíš zo stroja vybrať zas len ručne, žiadny stroj ti ho odtiaľ nevyberie, ručne ho musíš dopracovať, porozdeľovať, dopracovať......
robiť cesto na langoše iba strojovo - no neviem - ja osobne si perdstavujem super mega robota, čo suroviny zoberie zo skladu, odváži, nasype, premieša, vysype, domiesi na stole, rozporcuje, vytvaruje lagoše, hodí do oleja.
ak robíš denne xy krát 100 langošov, tak je jasné super mať stroj čo ti to premieša 🙂 ale že by musel? fakt mi to príde divné.....ale netvrdím.
Ona brigádovala v jednom stánku a vedla nich robili langoše a vraj oni to tam mali a že ked sa pýtala tak povedali,že to musia mat stroj na cesto.... ide mi o to,že ten stroj je dost drahý a cesto viem vypracovat takže nechce sa mi do toho investovat.... ale samozrejme prídemi čoskoro aj hygienička tak uvidím čo mi povie...
@ingridkal 🙂 daj potom vedieť, som zvedavá 🙂
@ingridkal tí čo jej to povedali, boli tiež len brigádnici?
@katarinamarkova to veru neviem ....
@ingridkal fakt ťa nechcem nejako zaviezť ohľadom toho stroja......len mi to skutočne príde divné.....veď ono, vieš teraz čo občas frčia také tie zemiakové lupienky na špajdli.....- ošúpem zemiak, nakrojím, opečiem predám......cigánska pečienka - odkrojím mäso, hodím opiecť predám.....punč - hodím do hrnca čo potrebujem, zohrejem, predám......
prečo práve na langoše by mal človek potrebovať špeci stroj......tu nehovorím že nie je fajn mať niečo čo ti uľahčí prácu, osobne by som nad ním aj uvazovala.....ale že by musel byť?
Ved aj mne to je divné... ako samozrejme pokial by mi to išlo,že by som vedela,že tych langosov predám vela tak ano určite by som stroj na miesenie cesta kupila,ale na začiatok nie kedže neviem ako mi to pojde.... kupila som bufet mám svoje čiže možem v nom vymýšlat kolko ja chcem ak mi nepojde toto skusim tamto.... lenže chcela som sa sustredit na tie langoše lebo nikto to tu nemá... bývam v malom meste na juhu slovenska šturovo a je to na stanici vlakovej a do centa je to ešte kus čiže nieje to v lokalite kde by bola veeelka premávka a ani vela ludí,ale za vyskušanie to stojí... a práve preto som ostala prekvapená ked mi to kamoškina dcéra vravela dievča má sice len 20r,ale brigáduje na kupalisku a tam jej to z vedlajšieho stánku povedali,že museli mat udajne stroj na to,že z hyg.dovodov nemožu robit cesto rukou,ale tiež mi to je divne kedže samotný langoš už rukou tvaruješ pripravuješ..... tieš v tom nevidím logiku... a neviem sa to nikde dočítat ani dopátrat..no dnes som si spomenula na kamošku čo jej bratranec má pojazdné bufety s langošami tak jej zavolám aby sa ho spýtala..... a v pondelok budem volat s hygieničkou máme si dohodnut termín kedy príde tak aj jej sa spýtam....
No včera som sa rozprávala s hygieničkou videla aj moj bufet-stánok a povedala mi,že stroj na miesenie cesta by som musela mat iba vtedy ak by som nemala na to pracovnu plochu... takže nakolko mám dostatočne velké pracovné plochy tak nemusím mat stroj na cesto.... tak sa teším 🙂 už len dovybavovat na všetky papierovačky a čím skor otvorit 🙂
@ingridkal nech sa dari
@ingridkal ja mám len otázku:
kde je napísané, že cesto sa nesmie pripravovať ručne? miliarda vecí, čo ti predajú na jedenie v stánkoch - bagety, hot-dog, obyčajný nakrájaný šalát......v reštike - už len príklad blbé palacinky - snažím sa predstaviť ako cesto miesia strojovo 🙂........
ono aj keď to cesto pripravíš strojovo, musíš ho potom ručne spracovať na ten langoš čo hodíš do oleja -to sa už môže?
.....len tak zo zvedavosti.......
ďakujem