Stačí mi kurz účtovníctva na prácu v účtovníckej firme?

2. jan 2024

Dobry den. Vie poradit niekto, kto sa vyzna, prosim? Da sa zamestnat v uctovnickej firme len s kurzom uctovnictva, bez VS vzdelania v tomto odvetvi? Mam maturitu, ale z ineho odboru, zvazujem, ze by som si spravila kurz uctovnictva, ale neviem, ci by to bolo dostacujuce. Dakujem za rady.

deti95060810
2. jan 2024

určite nie..

mery1602
2. jan 2024

Ja som si robila kurz. Ale mám aj výšku v tejto oblasti. Budúci zamestnávateľ bude očakávať, že niečo už máte vedieť. Ak nemáte ani výšku, tak kurz je malo. Viem to teraz porovnať. Kurz je asi 1% z toho, čo všetko treba vedieť a neustále sa vzdelávať v tomto obore. Ja mám šťastie, že pracujem v jednej takejto firme, ale šéfka je ochotná ma zaučat. A to pracujem z domu. Myslím si, že bez školy by o mňa ale ani nezakopla.

la_dolce_vita
2. jan 2024

Ak nemas ekonomicke vzdelanie, co ti da sirsi rozhlad v tomto odbore, tak kurz nestaci podla mna. Mozno pomocnu uctovnicku, ale prax byva podmienkou a je to logicke.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simca06022011
2. jan 2024

Ak ta zamestnaju, ukazu, zaucia, tak staci... ale inak na samostatnu pracu nie. Aj uctovne firmy zamestavaju zaciatocnikov, napr na rutinne prace a postupne ich naucia osatne veci. Len treba mat na to stastie...

anonymous87
2. jan 2024

Jedine zo zaciatku ako pomocny uctovnik

ysseba
2. jan 2024

Žien s VŠ v danom obore je ako maku. Tak si predstav, že si zamestnávateľ ty. Ty by si si vybrala niekoho s iba kurzom, keď za dverami ti čaká ďalších 10 žien s ekonomickou VŠ a praxou s účtovníctvom? No ale mám kamarátku - do účtovníckej firmy sa hlásila ako personalistka, zobrali ju, chvíľu ju robila. Potom jej ponúkli miesto mzdovej účtovníčky. Ale má to fest ťažké, stále dačo študuje a kolegyňa sa jej venuje na 110%. Hovorila, že robí ako stroj - to čo ju naučili, tu klikni, toto zadaj sem. Ale že súvislosti si spája len veľmi ťažko, že prečo je to tak, ako robí. Ale pomaly jej to ide. Treba mať asi kus poriadneho šťastia, vôbec sa nespoliehaj na to, že spravím si kurz a weeej, budem účtovať ako niekto, kto to 5 rokov študuje.

medda_beda
2. jan 2024

Nie, nestačí.Na to treba mať prax.
Moja príbuzná nemá ekonomickú školu a ani vysokú, ale má 20 rokov praxe ako mzdár a účtovník takže vie čo robí.Má logické myslenie.
A xy krát pomáha vysokoškoláčkam keď si nevedia dať rady.A stále si treba študovať nové a nové zákony.

domka222
2. jan 2024

Ak si sa pred tým tomu nevenovala,tak so samotným kurzom by som sa do toho nepúšťala

simca06022011
2. jan 2024

ja len k tomu vs.. VS v danom obore nie je, ekonomicke skoly, dokonca ani so zameranim ucto/audit nestacia na prax. A to som z "odboru" a mam aj danu VS, robenu ale dodatocne. Tie znalosti z tade na robenie uctovnictva v praxi absolutne nepostacuju a nevidim rozdiel medzi sikovnym clovekom bez vs, ktory to chce robit a vystudovanou ing... cize zase nerobme z tych vs skol (a duplom nasich slovenksych.. kde vystuduje hocikto) nejake halo. Na UMBcke fakulte financii sme mai uctovnictvo mozno tak 2 semestre, odbor uctovnictvo auditorstvo... k tomu "uctovnictvu" :DDD ucto 1, ucto 2.. a potom hura na druhom stupni jeden krat sa mi zda.. kreslili sme Tcka... :D

isis234
2. jan 2024

Nie. Minimálne strednú odbornú školu ekonomickú- všeobecná ekonomika. Kurz,, ak by si nevedela DPH, daňové priznanie.
Alebo viacročnú prax v odbore, ako písali vyššie

muchotrafka298
2. jan 2024

Kurz staci vtedy, ak pojdes do prace, kde bude xy “hotovych” uctovnicok s praxou, ktore Ta budu zaucat a ukazu Ti co a ako. Plus tam mas dozivotne vzdelavanie, menia sa neustale zakony, co musis sledovat.

janettdamian
2. jan 2024

Ja ti napíšem moju osobnú skúsenosť, ale je to už 30 rokov. Mala som SŠ nie OA. Urobila som si kurz. (asi 2 mesiace už neviem). Potom ma cez úrad práce poslali rovno do firmy ako účtovníčku. Mala som kolegyňu (asi 70r.), ktorá ma zaučila základy, ako sa nahadzuje do programu (2mesiace). A od vtedy som makala sama ako fredka, všetko som sa naučila sama. Prešla som si dvoma účtovníckymi firmami a už 20 rokov mám vlastnú firmu. Ale myslím si, že na to musí mať človek proste "gény" , musíš mať logické myslenie, nonstop študovať, byť psychicky mega odolná. Ja som aj popri deťoch nonstop robila, žiadne som na na MD, RD. Ja keby mám do mojej firmy prijať človeka, tak by musel spĺňať tie kvality ako mám ja. Na tituloch mi nezáleží.

daniela2202
2. jan 2024

Poznám dievčatá, ktoré majú ekonomickú a bohužiaľ to nedajú 😂

slavomira236
2. jan 2024

Ja som chpdila ma hotelovu skademiu uz davno mam 45 a mali sme uvtovnictvo
Vtrdys to bsvilo.ali sme super ucitelku. Uctovali sme ostosest. Vtedy este na palier. No potom po skole som s tym uz nerobila tak som vsetko zabudlA. Skoda

subartic
2. jan 2024

@ysseba ak za dverami čaká ďalších 10 žien s VŠ aby sa zamestnali ako účtovníčky v účtovnej firme , tak to teda nie sú práve schopné vysokoškoláčky .
autorka, v mojej firme účtuje aj študentka v maturitnom ročníku a učí sa . Chyby poopravujem , vysvetlím ja alebo kolega a ide sa ďalej . Toto robia u mňa stredoškoláčky .
Vysokoškoláčky s praxou už uzatvárajú firmy , robia účtovné závierky a predkladajú mi ku kontorle a poslednému spracovaniu výkazov a daňových priznaní .

monikkatt
26. jún 2024

Ahojte dievcata, chcela by som sa zucastnit kurzu uctvovnictva. Mam sice obchodnu akademiu ale uz som dlho po skole a nikdy som uctovnicku nerobila. Myslite ze mi bude na nieco takyto kurz? Ta praca by ma bavila ale potrebujem oprasit vedomosti, ziskat nove... len neviem ci tie peniaze stoja za to.. ci nebudem tam kde som teraz, teda len teoretik bez praxe 🤷‍♀️
Mam pracu a vsetko je ok ale nejako mam pocit ze sa potrebujem v zivote niekde posunut, nieco nove zacat.. Tak ma napadlo ze kurz a nove vzdelanie by bolo fajn

isis234
26. jún 2024

@monikkatt MIDARO robí kurzy účtovníctva, robila ja online. Chvália si ho.
Ak ťa baví účtovníctvo, zvládneš to. Ver. Napíš im. V minulosti aj hľadali prácu školiacim

simca06022011
26. jún 2024

ak budu ochotni ti poskytnut prax, tak ano... vs na to nie je nutna. Velakrat ani vs studentky toho zase az tolko nevedia z toho uctovnictva :DDD v praxi myslim.

monikkatt
26. jún 2024

@isis234 dakujem, pozriem to 🙂