Ahojte maminky- nemaminky 🙂 chcela by som sa poradiť ako mám postupovať pri opätovnom nástupe do práce počas rodičovskej dovolenky...Nastala situácia, kedy si nerozumieme s rodičmi manžela a chceme ísť do podnájmu...Preto sa budem musieť vrátiť skôr do práce...Rodičovská dovolenka mi končí 3.7.2014 no ja by som chcela späť už od januára...Je aj nejaký zákon, ktorý umožňuje nástup na upravený pracovný čas? Keďže manžel pracuje v zahraničí a svokrovci už dcérku strážiť nebudú, som len ja kto ju môže vybrať z jaslí /škôlky. Keďže v práci je aj poobedná, ktorá končí o 21:00, neviem ako by som to potom riešila. Poradíte mi prosím ako požiadať o upravený pracovný čas? Ďakujem 🙂
do práce zájsť nemôžem...s mojou hlavnou vedúcou nie je reč...musím to riešiť len cez kanceláriu, ktorá je v Bratislave...
@evita0483 Zamestnankyňa starajúca sa o dieťa mladšie ako 3 roky je oslobodená od smien, tj zamestnávateľ ti nesmie nariadiť prácu na smeny. Po dovŕšení tretieho roku dieťaťa sa žena vracia späť k pôvodnému pracovnému času. Zároveň ale môže požiadať o úpravu pracovného času, ktorú však zamestnávateľ nie je povinný akceptovať - je to na jeho dobrej vôli. To, že manžel pracuje tiež na smeny, resp. je v zahraničí nie je pre zamestnávateľa relevantné.
Pokiaľ ti malú nemá kto strážiť a nemáš ju kde umiestniť - myslím tý škôlku a pod. môžeš to poriešiť opatrovateľkou alebo jaslami - slúži na to príspevok štátu na opatrovnie do výšky 230 eur z ÚPSVaR. Vtedy ak to požidaš ale prídeš o rodičovský príspevok, pretože môžeš poberať len jednu z týchto dávok.
Ja by som zašla do práce a na rovinu by som povedala šéfovi o čo ide. Možno ti zatiaľ umožní nástup na polovičný úväzok, ale musíš rátať s tým, že sa to odzrkladlí na plate. Aj ja so tak išla do práce a potom keď mala dcéra 3 roky nastúpila som normálne na 8 hodín. Pravda je taká, že pokiaľ si podpísala pracovnú mluvu kde bola definovaná tvoja pracovná doba tak akúkoľvek zmenu môžeš vykonať len so súhlasom zamestnávateľaa písomne, zákon mu žiadnu zmenu prac. času nenariaďuje - len vprípade ak máš dieťa do 3 rokov alebo si osamelá matka dieťaťa do 15 rokov. Všetko bude závisieť na vašej vzájomnej dohode.