Som v skúšobnej dobe a zistila som, že som tehotná

11. júl 2023

Ahojte baby,

Od 1.7 som nastúpila do novej práce po materskej. Mám 3 mesiace skúšobnú dobu, a dnes som zistila, že som znova tehotná po dvoch rokoch od potratu a snaženia sa o druhé bábo 🙏 neviem však čo robiť. Viem, že zamestnávateľovi som povinná tehotenstvo oznámiť, avšak určite mi ihneď ukončia pracovnú zmluvu, tým pádom ostanem bez príjmu až do pôrodu. Sú nejaké možnosti ako vykryť obdobie kým nedostanem rodičak? Keď sa dám na PN asi to nič neriesi keďže mám skúšobnu dobu však? Ďakujem za rady

ninka99865
11. júl 2023

Nie si povinná mu to hneď oznámiť. Ja som oznámila v 15 týždni. Ak nemáš teda prácu, ktorú tehotne vykonávať nemôžu

autor
11. júl 2023

@ninka99865 neviem teda či mi vznikne nejaký nárok na materskú ak by som teda vydržala 3 mesiace skúšobnú dobu a potom išla na PN prípadne pracovala pokiaľ budem môcť. Rizikovú prácu v podstate nemám, robím v obchode

cookie29
11. júl 2023

Nie si povinna oznamit, ale pokial neoznamis, nevztahuje sa na Teba ochrana. Ale zase kedze si v skusobnej dobe, tak ju mozu ukoncit kedykolvek.
Toto by som povedala, ze je dost osemetna zalezitost. Pretoze na jednej strane, v zavislosti od prace, moze zamestnavatel neocenit, ze si mu to nepovedala a narusi to doveru. Na druhej strane, zistila si to az teraz, nie pred podpisanim zmluvy a vzhladom k predoslemu potratu a moze sa este cokolvek stat (som v teoretickej rovine) keby ste nedajboze prisli aj o dietatko aj o pracu, asi by to moc nepomohlo. Ja som zvycajne za ferove jednanie, ale v tomto pripade by som asi pockala, kym uplynie skusobna doba, pokial to nie je praca nezlucitelna s tehotenstvom. A drzim palce

januska12323
11. júl 2023

Je na tebe či oznámiš tehotenstvo. Pri neoznameni však nemáš žiadne výhody - priepustky k lekárovi neobmedzene, úprava práce a pracovnej doby, atď. Ak nedvíhaš ťažké veci a nemáš iné problémy radím neoznamovať, až po skúšobnej dobe.

autor
11. júl 2023

@cookie29 práca je v pohode, tehotná žena to zvládne. Čo ma však zaujíma či mi vznikne nejaký nárok na materskú ak teda zotrvam v práci a oznámim tehotenstvo po skusobnej dobe, môžem sa dať na PN alebo?

cookie29
11. júl 2023

to zalezi aka bola Tvoja situacia pred nastupom do novej prace a ci budes mat 270 dni za posledne dva roky, kde si bola poistena alebo nie

autor
11. júl 2023

@cookie29 pracovala som tam dva mesiace na dohodu a od 1.7 na TPP. Pred nástupom do práce som bola na rodicaku s dcérkou, pri ktorej mi vyšla materská, kde som bola väčšinou na PN a zmluva trvala rok, pracovala som však v zdravotníctve nie v obchode.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cookie29
11. júl 2023

no predpokladam, ze retazovy porod uz nestihas. takze teraz to asi zavisi, ci stihnes 270 dni aj s tou dohodou alebo nie. A este ma zaraza, po dohode Ti daju skusobnu lehotu? Za normalnych okolnosti by asi nemali nie?

autor
11. júl 2023

@cookie29 no mám skúšobnu dobu 3 mesiace tiež som z toho prekvapená. Ale takto mi to oznámila vedúca predajne že mám 3 mesiace skúšobnú dobu. Nevyznám sa v týchto zákonoch takže neviem ako to funguje 🙈

autor
11. júl 2023

@monsterablue pokiaľ bude všetko ok na PN určite nepôjdem 🙂

cookie29
11. júl 2023

Skus si zistit v socialnej poistovni, kolko mas dni, ta dohoda je dobra vec, podla mna mas sancu, aj ked sa to bude pocitat o dni. asi takto, musis mat ku dnu poroddu za posledne dva roky poistenych 270 dni, tehu trva cca 280 dni, takze sanca je. V den nastupu na MD (pozor nie v den porodu!) musis mat nemocenske poistenie alebo byt v ochrannej lehote.

ANo a vyska zalezi, ci budes mat u zamestnavatela poistenych 90 dni pri nastupe na MD (pri PN ci OCR sa poistenie neplati) alebo nie, podla toho sa to bude pocitat bud z hrubeho platu alebo z vymeriavacieho zakladu...

colsami
11. júl 2023

"potom by som isla na PN..."
A clovek sa potom cuduje, ked takto s nim aj druhy jedna, ako jednas Ty... Ja Ti len prajem, aby si naozaj na tu PN nesla o par mesiacov, kvoli sebe, ci babatku, ci prvemu...
Dovtedy sa chodi s krcahom po vodu, kym sa nerozbije. A argument "tak sa to robi" je uplne mimo.

Drzim Ti palce aby si svoju situaciu (ked uz si ten dar 2. dietata dostala) zvladla cestne a poctivo voci vsetkym. Ani aktualny zamestnavatel ani stat ani nikto nemoze za to ci/kedy/ako si otehotnela. Tak nehladaj cesticky ako obist vsetky pravidla co sa Ti nepacia, nie vzdy je to najspravnejsia cesta.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
karinka223
Odpoveď bola odstránená
Zobraz