Som tehotná a mám novú prácu

anickamaros
24. júl 2012

Ahojte ak mozte poradte mi. Pracujem od 1.7.2012 a zistila som ze som v 3 mesiaci tehotnstva ked som nastupovala nevedela som to lebo som mala normalne menštruáciu a teraz neviemj ako dalej asi ma prepustia alebo som už v nejakej ochrannej lehote ako tehotna?Dakujem za kazdu radu a odpoved

mima4
24. júl 2012

@anickamaros podla mna ta nemozu prepustit.

anickamaros
autor
24. júl 2012

ani ked som este v trojmesacnej skusobnej dobe?nevies kde to mozem presne zistit?skusala som na socialne poistovni ale oni mi nevedeli povedat

nelynka
24. júl 2012

@anickamaros prepustit ta mozu, pretoze si v skusobnej dobe..a tam sa neudava dovod ukoncenia PP
bud to neoznam a snaz sa to nejako schovat kym ti skusobna doba neprejde..alebo to podaj pisomne a supni sa na PN na rizikove tehu..aby si neprisla o peniaze do nastupu na matersku...

nelynka
24. júl 2012

@anickamaros alebo to riskni, oznam to, a ked ti ukoncia PP tak do 5dni tusim sa mozes hodin na PN (ochranna lehota)

vvia
24. júl 2012

mozu pokial si v skusobnej dobe :(

mima4
24. júl 2012

@anickamaros myslim si, ze teraz ani v trojmesacnej skusobnej dobe... ale pravdupovediac mas to teda "blbsie", ked si v skusobnej a asi tahas za kratsi koniec ☹ Lebo zamestnavatel ta nesmie prepustit pre tehotenstvo ani v skusobnej dobe...ale vies...kto chce bit psa..palicu si najde. To skor zavisi od charakteru zamestanvatela. Ja ti odporucam sa s nim o tom pobavit medzi styrmi ocami, povedat mu to na rovinu, a pokial bude on OK a necha si ta...tak minimalizovat cas absencie v praci...vybavovat si lekarov po robote atd.
Pokial zamestnavatel sa "prejavi" a posle ta kadelahsie, daj si predlzenu RD na to prve dietatko az do porodu babatka, ktore teraz cakas.

mima4
24. júl 2012

@vvia nie som si ista, ale vtedy ked je zena tehotna, musia zdovodnit preco ju prepustaju. Aj ked podla mna je to len "pro forma"... a nema to nejaky vyznam.

lili_mia
24. júl 2012

@anickamaros nepíšeš, či si na dohodu, či na TPP .. ak na TPP, pre svoje dobro je lepšie písomne oznámiť, že si tehu a kedy máš predpokladaný nástup na materskú, potom ťa už nemôže vyhodiť .. dovtedy, ak sa zdôveriš kolegyni a ona ťa bonzne, tak áno, môže vyhodiť, ak niečo porušíš, alebo si nájde dôvod v rámci pracovnej zmluvy, či ti zruší miesto

... v rámci dohody je to také, v tom sa presne nevyznám .. ak máš presný dátum, že dokedy, tak ochranná lehota sa ťa na vyhadzov veľmi netýka, akurát, že ti nemôže dať vykonávať činnosť teba a dieťa ohrozujúcu

.. ak si na ten TPP, koľko máš záučnú, skúšobnú dobu? byť sviňa a vyčkať, kým ti predlžia zmluvu .. o čo prídeš? buď ťa vyhodí hned, v rámci skúšobnej doby, ak mu to oznámiš ty alebo závistlivá kolegyňa, či si to sami všimnú .. alebo to bude o tých pár mesiacov neskôr, cca 2-3mesiace kým ti prejde tá doba .. čo ja viem, tak počas skúšobnej doby ťa môžu vyhodiť aj za doslova krivý pohľad na šéfa 😀 samozrejme, že do výpovede napíšu niečo iné

anickamaros
autor
24. júl 2012

@nelynka no ale ja ani matersku nebudem dostavat lebo nebudem mat tolko odpracovanych dni a vies 3mesiac uz tazko skryjem a este mam 2 mesiace skusobnu dobu podla mna si ma tu nechaju dva mesiace a potom ma prepustia a ak to tak spravia tak hned sa hodim na marodku a ako to potom je socialka mi kolko plati alebo oni mi platia ked som na pn?

vvia
24. júl 2012

@mima4 pocas skusobnej dovod sa neuvadza

mima4
24. júl 2012

@vvia ale za minulej vlady sa menil zakonik prace a mam pocit, ze prave aj toto sa tam upravovalo ale len v pripade, ked zena je tehotna....ale nie som si tym uplne ista.

anickamaros
autor
24. júl 2012

@lili_mia som na TPP ale som v skusobnej dobe ale ja nechcem ist na RD ide moj priatel takze ja by som mohla pracovat kludne dalej ale vies som v statnej sprave a tu si kazdy robi co chce

vvia
24. júl 2012

@mima4 tak potom uz neviem... moze byt

anickamaros
autor
24. júl 2012

@mima4 nieco sa menilo ohladom tehotnych zien len neviem presne ze co

mima4
24. júl 2012

@anickamaros ale ak planujes iba matersku 6 mesiacov, taktiez je to len plus ked to povies zamestnavatelovi... lahsie to vykryje...

anickamaros
autor
24. júl 2012

@mima4 ja neplanujem ani 6 mesiacov iba tych povinnych 6 tyzdnov a idem spat do prace

mima4
24. júl 2012

@anickamaros chapem. Myslim si, ze ked toto povies zamestnavatelovi plus ubezpecis ho, ze o dieta aj pocas chorob bude postarane... ze to mas zariadene... tak myslim si, ze ta neprepusti.

eeffka
24. júl 2012

@anickamaros nikomu nic nehovor lebo ta vyhodia, na miesta v statnej sprave caka taaaaaaaky dlhy zoznam netehotnych a ze chces byt doma len 6t hmm no ja byt tvoja sefka ( mam 2deti) sa pousmejem akoze OK a v duchu uz hladam za teba nahradu, ze snivaj, ze po 6t budes v kancli s naliatymi prsiami podavat vykon ( nie v zlom, holt realita)

takze si v 2mesiaci este 2 mesiace uplne v pohode skryjes, hlavne negrckaj v praci 🙂 teda ak sa da a nos volnejsie veci, mne pri 1. dcere nebolo brucho vidno do 6m a pri 2. to uz bolo predsa len vsetko povolenejsie vidno nebolo do 5 a ked som sa "obliekla vhodne " do 6.mesiaca, niektori si vsimli pomaly v 7. Ja som sa neskryvala lebo som nemala dovod ale co koho do mojho brucha ...

este doplnam, nevyhodia ta pre Tehu ale sa zrusi tabulkove miesto.... sak pozname ako to chodi...

maslenka47
24. júl 2012

@anickamaros urpimne, ja si myslim, ze ta prepusti tak ci tak. Ked oznamis, ze si tehotna, tak preto. Ak tehotenstvo zatajis, tak si vztahy na pracovisku tiez velmi nezlepsis a poletis pri najblizsej moznej prilezitosti (po navrate z materskej).

Jedine zeby mali nejaky velmi specialny dovod si ta tam drzat.

alenka600
24. júl 2012

@anickamaros Nepovedat ze si tehotna, pokcat do konca skusobnej a hodit sa potom okamzite na PN - nie je to ferove voci zamestnavatelovi, ale on by k Tebe ferovy bol keby si oznamila teraz? 😒

eeffka
24. júl 2012

@alenka600 a preco PN? ved tehu nie je choroba

lili_mia
24. júl 2012

@eeffka ako dôvod PN nebude predsa tehotenstvo, ale niečo iné 😀 😀 😀 trebárs vysoká infekčnosť na pracovisku, stresové situácie .. doslovne napísané, zneužitie situácie, PN bude pro forma
@anickamaros myslím, že sa menila tá ochranná doba, ale po prepustení .. nezamestnaná je v ochrannej dobe až 8mesiacov, čo sa týka výpočtu materskej, tebe to nepomôže, tebe sa rátajú posledné dva roky, čiže skôr čas, ktorý už bol, nie čo bude .. a tiež pochybujem o tvojom návrate do práce .. môžeš mať plány ako budeš odsávať, či rovno prejdete na UM, ale nemáš v tom zahrnuté prebdené noci, ak nebude chcieť spať, ked pôjdu zúbky, soplíky .. a navyše, ked ti to drobča dajú po pôrode do rúk, zrejme nebudeš mať silu nechávať ho doma s priateľom .. predpokladám, že priateľ je nezamestnaný, ak sa chystá byť sám s dieťaťom na celý deň, kým porodíš, môže sa všeličo zmeniť, najmä nech on intenzívnejšie hľadá prácu, ako dôvod nech už aj uvedie, že potrebuje niečím nakrmiť dieťa, ked už nie pre radostný pocit z chodenia do práce 😎

alenka600
24. júl 2012

@eeffka ano, presne ako pise @lili_mia PN z ineho dovodu a potom ju nemozu prepustit

mima4
24. júl 2012

@alenka600 ale to v jej pripade asi nema zmysel, kedze sa chce po 6 tyzdnoch materskej vratit... a ked to spravi...bude to u zamestnavatela pre nu len minus... a ked sa vrati do prace...tak zamestnavatel sa uz "postara" aby bola odisla...

alenka600
24. júl 2012

@mima4 No tak jedine co jej ostava je spoliehat sa na to, ze ju privita zamestnavatel s otvorenou narucou 😕

anickamaros
autor
24. júl 2012

no baby davate mi rozne varianty ale ja to risknem a nic nepoviem jedine ak si to vsimnu sami tak potom poviem ano som tehotna a uvidime co sa bude diat dalej a co sa tyka priatela je zamestnany ale ja si hcem svoju pracu udrazat a nechcem ist prec dojcit nechcem takze od zaciatku pojdem na umele mliecko a tie noci nejako vydrzim zas nemam taku pracu kde musim stat za pasom a makat

mima4
24. júl 2012

@anickamaros drzim palce, aby vsetko dobre dopadlo!! 🙂

anickamaros
autor
24. júl 2012

@mima4 dakujem ti veeeeelmi pekne budem informovat

katusradus
24. júl 2012

@anickamaros ahoj zálezí od toho či máš pracovnú zmluvu na určitú alebo neurčitú dobu ja som mala na určitú tiež som otehotnela počas skúšobnej doby,nepovedala som nikomu nič až potom po skúšobnej si to všimli tak ma nechali a tesne pred ukončením zmluvysom sa dala na PN a domov mi prišiel papier o ukončeni prac.pomeru

anickamaros
autor
24. júl 2012

no mam nma dobu neurcitu ale som v skusobnej dobe a kedze som v 3 mesiaci troska je to uz vidno