Ahojte, chcela by som vás požiadať o radu. Včera som sa dozvedela, že som tehotná a dnes, keď som prišla do práce čakal nás tam exekútor, ktorý nám zabavil firemný majetok a zmrazil účty. Okrem toho, majiteľ našej spoločnosti sa vyparil z povrchu zemského a nám nevyplatil takmer 3 mzdy. Mám pocit, že sa mi len sníva zlý sen, vôbec neviem čo mám robiť. Budúci týždeň mám ísť k lekárke, ešte som to nadriadenému ani neoznámila. Prosím poraďte mi ako mám pokračovať, viem že s tou výplatou sa môžem nadobro rozlúčiť, ale neviem ako mám pokračovať. Mám dať okamžitú výpoveď a ísť na úrad práce, alebo mám počkať kým ju niekto (neviem kto) dá mne? Budem mať nárok na materskú aj ak sa mi už znova nepodarí zamestnať? Odpracovala som v tej spoločnosti 3 roky, často nám meškali výplaty, ale vždy prišli, preto s touto situáciou nikto nerátal. Na bábätko sa veľmi tešíme, len som si nepredstavovala že mi tú radosť niečo pokazí. Neviem ako ďalej ☹ cítim sa úplne bezradne, zúfalo. Keď sme sa o bábätko snažili minulý rok tak sa nám vôbec nedarilo a keď sme sa rozhodli, že teraz nie tak zrazu sa podarí a v tej najnevhodnejšej chvíli. Čo by ste robili vy? Prípadne máte nejakú podobnú skúsenosť, podarilo sa vám počas tehotenstva zamestnať sa? ďakujem za všetky vaše rady
Ahoj, bohuzial neviem poradit ako dalej pokracovat. Skus skupinu pravne poradenstvo, tam ti skor pomozu 😉. Ale ked si vo firme odpracovala 3roky ako pises, tak narok na matersku urcite budes mat 😉 🙂
hod sa na marodku ak sa da.... nieco by si mala mat vyplatene z garancneho fondu len to bude asi na dlho....
@natalka18 Určite nedávaj sama výpoveď, nárok na MD budeš mať - si v ochrannej lehote. A ako ti už bolo napísané - niečo z platu vyplatí SP z garančného fondu - len treba ísť na SP a vypísať žiadosť (kamarátovi takto vyplatili všetko-celú zameškanú mzdu). A na tvojom mieste by som išla do nástupu na MD na PN. A hneď ako budeš mať potvrdené tehotenstvo od lekárky tak pošli do práce oznámenie o tehotenstve. 😉
ďakujem vám všetkým veľmi pekne za odpovede 🙂
@natalka18 ty vypoved nedavaj, nemas dovod ... nech ti da vypoved zamestnavatel? pokial je firma v platobnej neschopnosti, za istych podmienok socialna poistovna z garancneho fondu vyplati zavazky za zamestnavatela cca do vysky 2300 € max. ... je na firmu vyhlaseny aj konkurz? lebo myslim, ze len vtedy socialka vyplati ... treba tlacivo dat do socialky za teba, zamestnavatel vsak musi tiez potvrdit tlacivo ine do socialky aj s vykazanim, kolko ktoremu zamestnancovi dlhuje ... takze si over v obchodnom vestniku, ci je firma v konkurze a konaj .... ak ano, tak firma ma spravcu konk.podstaty a ten potvrdi vsetky potrebne dokumenty za konatela firmy
Nejake prachy ako náhradu za mzdu vam vyplatí Soc.poistovna
Nedávaj ziadnu výpoveď, este počkaj ako sa situacia vyvinie