Som študent a chcem podnikať

mogg
12. apr 2015

Dobrý vecer, chcel by som sa opytat vramci tejto kategórie volnej diskusie, ci by ste mi nevedeli poradit. Chcel by som začať podnikať, ale za tym účelom by som chcel odkúpiť od obce nehnuteľnosť-kaštieľ, ktorý chátra a obec nič s tým nerobí. Hlavne by som chcel vedieť, či by som mal nejaky nárok na dotáciu či uz od štátu alebo EU, ak by som mal podnikateľský zámer, som študent, takže neviem, či by som s tym pochodil. Prípadne by ste mi vedeli, kam sa obrátiť s takými otázkami?

radsej_knihu
13. apr 2015

V pripade rekonstrukcie kastiela ako kulturneho dedicstva urcite existuje moznost ziadat o eurofondy. Viem ze precedensy na to su (Kastiel Viglas, niektore dalsie). Problem nastava pri samotnom ziadani. Caka ta obrovske mnozstvo byrokracie, ktore sam nezvladnes. Potrebujes cloveka co to ma nastudovane, vie, o prostriedky z ktoreho fondu sa treba uchadzat, pozna pravny ramec, pomoze ti vypracovat projekt a splnit poziadavky, ktore musia byt kvoli auditu z Bruselu splnene. No a potom potrebujes cloveka na urade/ministerstve, ktory ti povie co tam este napisat, ako to napisat a kolko komu zaplatit aby to preslo. Nechcem ta odradit, ale takto to bohuzial na Slovensku funguje.

No a potom potrebujes kapital, lebo Brusel nepreplaca 100%, v sucasnosti je to myslim 80% projektu, takze tych 20% si tahas sam.

Drzim palce.

duun
13. apr 2015

Skus sa mozno obratit o radu aj na niektore zdruzenie - viacere z nich opravuju napr. hrady. V okoli Ziliny je to hrad Lietava. Tiez sikovni ludia ako o.z. spravuju stanicu Zariecie a pustili sa do obnovy zilinskej synagogy na kunsthalle. Mozno ti fundovanejsie poradia - najdi si nieco podobne v okoli.

Tiez by som videla skor schodne uvazovat o napr. prenajme z euro na 99 rokov ci nieco take a skusat zhanat peniaz cez obec - ti su skor partnermi pre eurofondy ci grant ministerstva kultury Obnov si svoj dom. Lebo ak je kastiel zapisany ako narodna kulturna pamiatka a majitel sa o neho nestara, tak moze dostat mastnu pokutu za zanedbanie zakladnej udrzby podla zakona a ine neprijemnosti. Ak by si kastiel nahodou aj za symbolicku cenu odkupil a investicie by nevysli, tak skoncis na krku so stavbou a uradmi, co budu dupkat, aby si ho opravil. Nechcem ta odradzat, ale obnova pamiatky je dooost velke susto.

O moznostiach grantov by ti mali poradit aj na pamiatkovom urade - nie mali, MUSIA, su urad a maju v naplni prace aj metodicke usmernovanie - a to aj ked kastiel nie je nahodou kulturna pamiatka.

Inak, ak nie je kastiel kulturna pamiatka, pomohlo by ho zapisat aspon ako miestnu pamatihodnost. Zoznam pamatihodnosti vedie obec, vyhlasi si ho obec vseob. zavaznym nariadenim a pamiatkarom ho da na vedomie. Na rozdiel od pamiatky, kde do hry vstupuju pamiatkari, pri pamatihodnosti ide o obecnu zalezitost. Ale uz je to znak, ze stavba ma historicku hodnotu = je to vaznejsi faktor pri uchadzani sa o podporu.

S otazkami - na pamiatkovy urad, najlepsie ten, co je prislusny pre danu oblast. Zoznam najdes na www.pamiatky.sk. Ak si z Kosic / stavba je v okoli Kosic, potom https://www.pamiatky.sk/sk/page/kpu-kosice

A pre pamiatky plati zakon o ochrane pamiatkoveho fondu - stary je 49/2002 Z.z. - platn anovela je 104/2014 (menili sa najma vysky pokut) http://www.zakonypreludi.sk/zz/2014-104

duun
13. apr 2015

http://www.culture.gov.sk/podpora-projektov-dot...

Grantovy program Ministerstva kultury Obnov si svoj dom. Tam je sanca ziskat nejaku dotaciu, ak je kastiel kulturna pamiatka, ALE -

1. na kastiel musia byt hotove vyskumy - asi najskor arch.-historicky, umelecko historicky, niekedy aj archeologicky, ci restauratorsky (kazdy z tychto pamiatkovych vyskumov je zalezitost niekolko tisicok euro) - ale da sa aj tak, ze prvy rok budes / bude obec ziadat o podporu z Obnov si svoj dom IBA na vykonanie vyskumov. Ci a ake treba, to ti povedia pamiatkari na prislusnom KPU.

2. Na zaklade vyskumov sa da urobit architektonicka studia - prvotny plan toho, co so stavbou bude - ake vyuzitie, co sa bude menit / burat / nadstavovat atd. V priebehu spracovania sa studia konzultuje s pamiatkarmi - nariadia co mozes, co nie, ake materialy atd. Cena studia opat podla velkosti kastiela, ceny buducej obnovy atd. aj niekolko tisicok eur. Znovu da sa ziadat (ak uz mas vykumy) aj dotacia na spracovanie studie.

3. Na zaklade pamiatkarmi odsuhlasenej studie sa da zadat spracovanie projektovej dokumentacie pre stavebne povolenie - kde su casti architektura, statika, kanalizacie, voda, projekt kurenia, poziarny projekt atd. Kazdy z nich podla ceny buducej obnovy, rozsahu prac a velkosti kastiela moze stat aj niekolko tisic eur. Znovu sa da ziadat (ak mas vyskumy, studiu = zamer) aj o dotaciu na spracovanie projektu.

4. Obnova - opat x-tisic euro na prace. Da sa ziadat o rozne dotacie.

Pri vsetkych grantoch je spoluucast - rozna vyska percent a desiva kopisko papierov. Niektore vydavky sa ani nedaju uplatnit, cize potrebujes nemale peniaze navyse. A niekedy sa stane, ze mas dotaciu na urcity rok, napr tu z Obnov si svoj dom a tu musis do konca roka vycerpat (ak nie, musis ich vratit) a kedze peniaze sa vyplacaju podla toho, ako sa naplna rozpocet SR, tak sa moze stat, ze sice mas zmluvu = dotaciu ti schvalili, ale vyplatia ti ju az dakedy v juli... a prestavat to musis do decembra.. sialene ale je to tak. Silnejsi investori stavaju na uver (uz od jari, od schvalenia grantu) a ten potom vyplatia, ked dostanu prachy z grantu. Rovnako.. v Obnov si svoj dom mas spoluucast v zavislosti od sumy, ktoru ziadas, NIE od sumy, ktoru dostanes. Cize moze sa stat, ze ziadas x-tisic (spoluucast je vycislena napr. na 5000 euro) a schvalia ti len cast, napriklad 2000 euro.. ale aj v takom pripade MUSIS dat spoluucast na pozadovanu sumu (aj ked si ju nedostal), teda ty 5000euro - ministerstvo 2000 euro. Viaceri preto ani dotaciu nezoberu, ak je schvalena prilis nizka.

ninadobre
14. apr 2015

Rozbieham firmu popri materskej ak mate zaujem napiste mi spravu poslem viac info

mogg
autor
18. apr 2015

Milí kolegovci, velmi si vážim každú radu, som prekvapený ako rozsiahlo ste mi poradili a dali moznosti. Kaštieľ je národnou kultúrnou pamiatkou, obec naňho vraj aj mala vyčlenenú čiastku na rekonštrukciu asi 170 000€, a získala ho vtedy este za 1sk.(dôvod preco sa s rekonštrukciou nezačalo je, "nevieme ho pre čo rekonštruovať") Viem, že by to bolo na riadne dlhé trate sa s tym popasovať, no asi sa na to skusim pozriet bližšie nasledujúce mesiace. Vo vedľajšej obci stojí kaštieľ, ktorý si odkúpila fyzická osoba a sama si ho rekonštruje, ale neslúži na podnikateľské účely, asi sa s nou skusim skontaktovať.
Je len otázne, či by bola obec ochotná mi ho predať, je hrozne ako pamiatky chatraju, a kompetentni s tym nic nerobia, ak z toho nemajú zisky.
@radsej_knihu
@duun
@duun