Som na rodičovskom a chcem robiť na živnosť

nikolas444
23. jan 2024

Ahojte , chcel by som vás opitat ohladom živnosť...
Som na rodicovskom ale chcem pracovať medzitým na živnosť aký živnosť budem potrebovať vyriešiť lebo su rozné druhy ked dobre viem , a ked som na rodičovskom tak štat bude platit zdravotnú poisťovňu? Takže ja nebudem musieť nic platiť a prvy rok sa neplati socialne. Takze iba zdravotné ale ked som na rodicovskom tak to platí štát dvakrát takže žiadne výdavky nebudem mať?
Ďakujem za informáciu každému

melanta
23. jan 2024

Živnosť je voľná, viazaná alebo remeselná. Na viazanú a remeselnú potrebuješ spĺňať vzdelanie a prax. Na voľnú nie. Predmet živnosti si vyberieš podľa toho, čo ideš robiť. Zoznam nájdeš tu, vyberieš si podľa toho, v čom ideš podnikať:
https://www.minv.sk/?volne-zivnosti-1

Zdravotné poistenie - áno, keďže si na RD, platí za teba štát. Pri živnosti počas RD neplatíš ZP, ale iba pokiaľ nebudeš mať zisk. Akonáhle budeš mať príjem zo živnosti, budeš z tohto príjmu platiť odvod do ZP. Buď ho nezaplatíš a pri ročnom zúčtovaní ti príde nedoplatok, ktorý budeš musieť zaplatiť naraz. Alebo si nastavíš preddavky podľa výšky príjmu. Takže si premysli, či je ti lepšie platiť preddavky alebo máš na účte toľko rezervy, že to v pohode zaplatíš potom jednorázovo.

Sociálne odvody - nie, tento rok neplatíš žiadne, budúci rok podľa daňového priznania.

nikolas444
autor
23. jan 2024

@melanta ďakujem krásne, stručne a ľahko pochopiteľné ste ma informovali , Ďakujem

nikolas444
autor
23. jan 2024

@melanta ešte by som vas chcel opýtať že Dane nebudem tiež platiť prvý rok alebo to uz rovno ked mám prvý zisk tak stoho budem musieť?
A to sa plati na Daňovom urade?

melanta
23. jan 2024

Daňové priznanie si buď vieš urobiť sám, alebo ti ho urobí účtovníčka, ktorú si zaplatíš. Daň sa platí podľa príjmu. Ak je nižší príjem, tak nevyjde platiť, ak je vyšší príjem, tak áno, po ukončení roka sa urobí daňové a je potrebné zaplatiť naraz daň za celý rok. Odporúčam nájsť si účtovníčku, povedať jej aké príjmy očakávaš a ona ti podľa toho povie, koľko odporúča platiť preddavky za ZP a ako to asi bude s daňou za rok, aby si s tou sumou potom počítal a odkladal si priebežne.

nikolas444
autor
23. jan 2024

@melanta ďakujem , toľko otázk som mal 😇