Som na rodičovskej dovolenke a mám možnosť privyrobiť si. Mám si otvoriť živnosť?

jajawka
24. apr 2021

Ahojte, prosím o radu. Som na RD a mám možnosť si "privyrobiť" sumárne 3 600,-e za rok (300 mesačne). Ako z tej sumy vyťažiť čo najviac? Bolo by vhodné založiť si živnosť? Neplatila by som do sociálnej poisťovne. Ako by to bolo so zdravotnou? Jedná sa o administratívu/kancelársku prácu. Ďakujem.

s_a
24. apr 2021

Ak by si si založila živnosť, tak by si platila zdravotnú okolo 76€.. ale ak by ti túto sumu dali na nejakú zmluvu v čistom, tak podľa mňa sa ti živnosť neoplatí kvôli 300€ otvárať

sonnenshein
24. apr 2021

@jajawka Zivnost je asi najlepsie riesenie. Jednak si flexibilna, druhak pri tej sume nebudes platit do socialnej poistovne ani dalsie roky. Zdravotnu Ti rocne vyuctuju, takze mozes, ale pocas RD ani nemusis platit preddavky (no odporucam ich radsej platit, aj keby len 50e)

suzitok
24. apr 2021

@sonnenshein to platí len popri rodičovskom, alebo vseobecne? Ja si idem tiez otvarat živnosť, na "skusku" na rok, kym treba len zdravotnú platiť...prijem vysoky neočakávam, tiez len okolo 200-300€ mesacne....a samozrejme pri tejto sume sa mi neoplatí po roku pokračovať v živnosti

sonnenshein
24. apr 2021

@suzitok To neplatenie preddavkov plati len ked si subezne poistencom statu, ale socialna poistovna plati bez rozdielu. A nie len prvy rok, ako sa casto nespravne hovori.