Ahojte 🙂
Pracovala som, ostala tehotna a od asi 3mesiaca zostala PN. Potom materska, rodicovska, znovu materska a rodicovska 🙂.
U zamestnavatela som na dobu neurcitu.
Teda 5rokov som doma s detickami, dvojicky mali teraz dva roky... este rok mozem byt doma.
Premyslam ze si otvorim eshop a dam vypoved v praci.
Zamestnavatel by mi mal vyplatit dovolenku za tie roky? Ako to funguje? A kolko je to asi penazi?
Pripadne mozem mat aj zivnost, aj rodicovsku, aj byt zamestnana ???
Dakujem pekne za info
@veronikavaneska otvor si e-shop a uvidis co za rok bude, aby si nakoniec nebola este rada ze sa mas kam vratit... nie je dovod davat vypoved sama.
@eeffka ale ja do tej prace uz nepojdem 🙂. Vtedy som bola mlada.... teraz uz som matka troch deticiek 🙂 aj tak by som si hladala inu pracu 🙂
@majusqa77 dakujem za info 🙂 teda len mterska sa mi rata vsak? Teda asi len dovolenka za jeden rok tak?
@veronikavaneska tazko povedat ci za jeden rok, mozno aj za dva. preto pisem - tam presne zalezi od datumov. narok ti vznika ak mas v roku odpracovanych 60 dni (materska sa rata ako odpracovana doba), za neodpracovane pracovne dni sa potom dovolenka krati
@majusqa77 super uz chapem dakujem 🙂
@veronikavaneska
ak si chces zriadit zivnost, treba sa informovat - dnes su rozne prispevky pre zacinajucich podnikatelov, niektore su urcene pre dlhodobo nezamestnanych ktori zacnu podnikat.
neviem ci by ti vznikol narok na podporu (neviem ako dlho si pacovala u zam.pred MD a RD), ale v podstate mozes rodicak prehlasit na otca deti (ten moze aj pracovat aj poberat rodicak), ty sa v zamestnani dohodnes na ukonceni prac.pomeru, vyberies si dovolenku alebo nechas preplatit (podla toho ako sa dohodnete), a zaevidujes sa na urade prace - mozno ti vznikne aj narok na podporu, budes "dlhodobo" nezamestnana, a teda lahsie sa dostanes k prispevku pre zacinajucich podnikatelov - treba si vsak presne na UPSVaR zistit podmienky narokov.
@saurian dakujem pekne skocim sa popytat 🙂 🙂 🙂
mozes mat aj zivnost, aj brat rodicak, aj byt zamestnana. takze ja by som vypoved nedavala 🙂 ale inak ano, po skonceni pracovného pomeru mas narok na preplatenie nevycerpanej dovolenky. pocita sa z platu. a kolko dni - to zalezi presne od datumov kedy si bola na MD (pocas rodicaku narok nevznika)