Som na rodičovskej a chcem dať výpoveď

veronikavaneska
16. sep 2015

Ahojte 🙂
Pracovala som, ostala tehotna a od asi 3mesiaca zostala PN. Potom materska, rodicovska, znovu materska a rodicovska 🙂.
U zamestnavatela som na dobu neurcitu.
Teda 5rokov som doma s detickami, dvojicky mali teraz dva roky... este rok mozem byt doma.
Premyslam ze si otvorim eshop a dam vypoved v praci.
Zamestnavatel by mi mal vyplatit dovolenku za tie roky? Ako to funguje? A kolko je to asi penazi?
Pripadne mozem mat aj zivnost, aj rodicovsku, aj byt zamestnana ???
Dakujem pekne za info

majusqa77
16. sep 2015

mozes mat aj zivnost, aj brat rodicak, aj byt zamestnana. takze ja by som vypoved nedavala 🙂 ale inak ano, po skonceni pracovného pomeru mas narok na preplatenie nevycerpanej dovolenky. pocita sa z platu. a kolko dni - to zalezi presne od datumov kedy si bola na MD (pocas rodicaku narok nevznika)

eeffka
16. sep 2015

@veronikavaneska otvor si e-shop a uvidis co za rok bude, aby si nakoniec nebola este rada ze sa mas kam vratit... nie je dovod davat vypoved sama.

veronikavaneska
autor
16. sep 2015

@eeffka ale ja do tej prace uz nepojdem 🙂. Vtedy som bola mlada.... teraz uz som matka troch deticiek 🙂 aj tak by som si hladala inu pracu 🙂

veronikavaneska
autor
16. sep 2015

@majusqa77 dakujem za info 🙂 teda len mterska sa mi rata vsak? Teda asi len dovolenka za jeden rok tak?

majusqa77
16. sep 2015

@veronikavaneska tazko povedat ci za jeden rok, mozno aj za dva. preto pisem - tam presne zalezi od datumov. narok ti vznika ak mas v roku odpracovanych 60 dni (materska sa rata ako odpracovana doba), za neodpracovane pracovne dni sa potom dovolenka krati

veronikavaneska
autor
16. sep 2015

@majusqa77 super uz chapem dakujem 🙂

saurian
16. sep 2015

@veronikavaneska
ak si chces zriadit zivnost, treba sa informovat - dnes su rozne prispevky pre zacinajucich podnikatelov, niektore su urcene pre dlhodobo nezamestnanych ktori zacnu podnikat.
neviem ci by ti vznikol narok na podporu (neviem ako dlho si pacovala u zam.pred MD a RD), ale v podstate mozes rodicak prehlasit na otca deti (ten moze aj pracovat aj poberat rodicak), ty sa v zamestnani dohodnes na ukonceni prac.pomeru, vyberies si dovolenku alebo nechas preplatit (podla toho ako sa dohodnete), a zaevidujes sa na urade prace - mozno ti vznikne aj narok na podporu, budes "dlhodobo" nezamestnana, a teda lahsie sa dostanes k prispevku pre zacinajucich podnikatelov - treba si vsak presne na UPSVaR zistit podmienky narokov.

veronikavaneska
autor
17. sep 2015

@saurian dakujem pekne skocim sa popytat 🙂 🙂 🙂