Som na PN. Musím oznamovať v práci že som tehotná?

bubina1
7. feb 2010

ahoj baby...
chcem sa spýtat..od začiatku tehotenstva som na PN...
je potrebne aj v tomto pripade písomne oznamovat zamestnavatelovi, že som tehotná?
dakujem za odpoved...

habibi78
7. feb 2010

podla zakonnika prace si povinna oznamit zamestnavatelovi, ze si tehotna a ostavas zatial na PN.... je to lepsie pre teba, od tohto momentu si v ochrannej lehote, nemozu ta v praci prepustit.....

bubina1
autor
7. feb 2010

ale to zase nemožu (myslím prepustit ma) ani počas PN.... či nie? preto sa pýtam, lebo ja sa v týchto zakonoch moc nevyznam....

gapa
7. feb 2010

počas PN a anni počas tehotenstva oznámeného v zmysle zákonníka práce ti nemôžu dať výpoved napr. z nadbytočnosti.
Inak ZP neukladá povinnosť oznámiť tehotenstvo, len do jeho písomného oznámenia ta zamestnávatel nemusí považovať za tehotnú, t.j nevzťahujú sa na teba určité §, ktoré sa na tehotné inak vzťahujú.

Záleží od teba kedy to oznámiš. Ak s tebou počítajú do práce, tak ak máš korektné vzťahy, tak by asi bolo fajn im to oznámiť, aby vedeli, že sa tak skoro nevrátiš 🙂

lucinenka001
8. feb 2010

Kočky poradite mi v tejto veci prosim????

Kočky ahojte. Prosim Vas chcem sa s Vami poradit v jednej veci ak mi viete pomoct. Som PN - prace neschopna od polovice januara 2010. Ale vypisala ma moja obvodna lekarka, pretoze ked som chcela, aby ma vypisal gynekolog tak povedal, ze nerad robi take veci. Tak som sa vykaslala na to, aby ma on vypisal a sla som za svojou lekarkou. Ta ma vypisala. Dnes som bola na gynde na kontrolu a on mi zahlasil, ze ma ide dat na matersku a ja ze preco. A on ze ci niesom na PNke? A ja ze nie ze ma on nevypisoval. A ja som povedala ze ma vypisala obvodna a pytam sa ho ci to nie je rozdiel a siel sa opytat sestricky a ona ze nie ze ma ma vypisat na matersku od dnes t.j.32 tyzden zo zdravotnych dovodov. Ale on ma predsa nevypisal tak co riesi. Vlastne mi ide o to preco by som mala ist skor na matersku ked som este na PNke u obvodnej, a ide samozrejme o peniazky ked pojdem skor o dva tyzdne tak to je rozdiel nie? Viem ze nejde asi o vela penazi ale aj tak. Uplne ma nahneval. Viete mi nejako poradit kočky ak ste pochopili co som vlastne napisala? Ja jednoducho pojdem za nim a poviem mu, ze ma obvodna este nechala na PN. Ako ma on moze dat na matersku ked nemam este ukoncenu PN. Kočky poradte prosim

gapa
8. feb 2010

lucinenka,
aj mna takto chcela vypísať sestrička už 8týž pred termínom, ked som jej jpovedala, že som PN u obvodného. Povedala, aby som nemala problémy.No som sa nedala a povedala, že chcem 6týž. pred. Nástup na MD si má určit mamička a nie lekár. Aj preto je to v kolonke mamičky a nie v kolonke čo potvrdzuje lekár. Mamička má vzadu poučenie odkedy jej nárok na materské vzniká a podla toho sa musí zariadiť. Ale toto je len zvyk lekárov. Na tvojom mieste to surovo prepíšem a dám príp. podpis, že som to opravovovala ja. Máš na to právo. Aj v poradni na stránkach SP sa jasne píše, že nástup na MD si určí mamička v rozmedzí 6-8týž. pred pravdep. termínom pôrodu, ktorý musí potvrdiť lekár. 😉

napr. lekári ani nevedia, že ak mamičke pred nástupom na MD zaniklo nem.poistenie, skončil prac.pomer, tak jej vzniká nárok na materské "presne" 6týžd. pred PTP, tj. hlavne vtedy treba dať pozor na ukončenie PN a nástupo na MD 6týž.pred termínom.

lucinenka001
8. feb 2010

ahojky gapa 🙂,

dakujem vopred ze si mi odpisala. Cize Ty si mala presne taky isty pripad ako? Si zamestnana a tak isto si bola na PN a chcela Ta vypisat uz od 32 tyzdna zo zdrav. dovodov? A ake problemy by si mohla mat? To Ti sestricka povedala ze mozes mat problemy? Ale nakoniec Ta vypisala od 34 tyzdna? Ja som tiez nahnevana uz od obeda kvoli tomu, lebo ked som chcela aby ma vypisal, povedala som mu ze mam take a onake problemy mi povedal, ze on take veci nerad robi. Tak som zostala v soku z toho. Ako keby som chcela byt vypisana uz od zaciatku tehotenstva. Tak som sa nasrala sla za obvodnou a ona ma v pohode vypisala. Na konci mesiaca som sla opat za obvodnou a ona ci chcem pokracovanie PN a ja ze jasne, s tym ze nastupim na MD od 34 tyzdna. A dnes ma sokol gynekolog ked zahlasil ze ma ide dat na PN uz od 32 tyzdna a ja ze preco? Ze ci niesom na PN. A ja som mu krava nemala hovorit ze som, ale u obvodnej nie od neho. To je sila vypisat mu bolo ma zatazko a teraz ma trepe na MD to je drze a nervy mam z toho este teraz. A povedal mi ze mam ist za obvodnou a zrusit si PNku. Nesla som zatial nikam. Ten papier mam ja a hotovo a ked pojdem za nim nech mi to laskavo prepise. Je v tom aj financny rozdiel ked idem skor o 2 tyzdne na MD? Nevies prosim Ta gapa? Mas nejaky link prosim Ta na stranku kde sa o tom vsetkom pise? Ja zajtra pojdem za nim nech to prepise a hotovo. Preco mam byt ukratena. ☹

gapa
9. feb 2010

pozri napr.
http://www.socpoist.sk/starostlivost-o-dieta/13...

resp. tuto niekde je aj prípad, kde je písané, že mamička si sama stanovuje nástup na MD, t.j. nie je to v kompetencii lekára.
http://www.socpoist.sk/starostlivost-o-dieta/13...

A ako som ti už písala, ja by som si to prepísala sama a nerozčulovala by som sa nad tým. Príp. sa spýtaj pri odovzdávaní žiadosti, či si môžeš takto len prepísať ten dátum.

ja som bola dlhodobo na PN pred nástupom. Sestrička myslela, že bude problém v SP s nárokom, ak som nezačala 8týž pred, no žiaden z tohto dôvodu nebol (nehovorím že žiadny nebol, lebo zo zamestnania mi neposlali potvrdenie, takže som čakala vyše 2mesiace)