Ahojte niekde som tu citala na koniku toto - ze ak mam 2 pracovne zmluvy sucasne,
berie to socialna poistovna akokeby sa mi zaratavali dni dvojmo? Ze obidve zmluvy trvaju 2 mesiace tak mam odvedene 120 dni?
Je to pravda?
Alebo ked mam zmluvu plus dobrovolne poistenie (nechcem matersku iba z dobrovolneho potrebujem nahnat dni).
Potrebujem 270 dni na matersku.
@katariiinkaa ano naozaj to tak je - nemozes byt aj DNP aj zamestnavatel za teba platit odvody
autorka: a ak mas dve zmluvy tak ako dni nemocenskeho sa napocitavaju 2x ale musia to byt dve zmluvy/dohody a nie zmluva a DNP to nie je mozne
Na SP sa obdobia súbežných prac. pomerov nesčítavajú. Ak pracuješ v rovnakom čase napr. 5 mesiacov u 2 zamestnávateľov, tak stále máš odpracované len 5 mesiacov. Iba máš vyšší vymeriavací základ. Mesiace nevieš zdvojnásobiť.
Autorka, mas pravdu, pred par rokmi sa 2 pracovne subezne pomery zapocitavali na SP tak, ako pises. Baby to vyuzivali na ziskanie 270 dni. Ono to je proti logike, tak ktovie, ci to uz nedali na pravu mieru.
@katariiinkaa ale ano, mozes. Alebo takto. Pred 15 rokmi to mozne bolo. Bola som dobrovolne poistena. Zamestnala som sa a poistenie automaticky prestala platit. Po tristvrte roku mi poslali ooobrovsku sumu ktoru som im dlzila za to, ze som dobrovolne nezrusila
Tak odvadza sa do SP 2 x z kazdej zmluvy, a ked jednu zo zmluv ukoncim pred nastupom?
Dobrovoľne poistená popri povinnom poistnom (ako zamestnanec) môžeš byt len na dôchodok.
Je jedno, či zmluvu ukoncis alebo nie. Pokial z obidvoch dosiahneš poistenie 270 dni, budeš mat dve materské, pokial nie, tak sa berie do úvahy vymeriavací zaklad z oboch poistení pokial vnikne nárok na materské.
Môžeš sa opýtať telefonicky priamo v SP. Oni ti poradia.
Myslím že akonáhle máš zmluvu, nemôžeš mať dobrovoľné poistenie - opravte ma prosím ak sa mýlim, ale naozaj sa mi zdá že to takto je. Dobrovoľné poistenie je určené pre nezamestnaných, resp. keď si živnostník ale ešte nemáš povinnosť platiť si sociálne odvody, možeš si zatiaľ platiť dobrovoľne. Ako sa to ráta keď máš 2 zmluvy to už neviem.