Služobné cesty

23. sep 2024

Ahojte, mám len takú otázku, ak mi niekto vysvetlí možno ako to funguje 🙂 Nastúpila som do novej práce, kde o služobných cestách nebola reč, doslova povedané, že nie nikde netreba cestovať, nepotrebuje mať VP ani auto. Zrazu vás ale nadriadený posielajú na služobky krížom krážom cez celú republiku. Sú to väčšinou miesta kde sa neviete dobre dostať ani žiadnym spojom. Ja nemám problém so sluzobkou ako takou, ale s tým ako sa na ne dostať, keď nevlastníte VP? Odpoveď z vedenia je že sa máte zariadiť..je to normálne jednanie?

maranta_leuconeura
23. sep 2024

Zamestnavatel by ti mal uhradit aj naklady na dopravu, ked ta niekam vysle. Tak si objednaj taxik, uvidis, ze nechat sa zariadit si to by urobili poslednykrat ;)

kacena4
23. sep 2024

je to na dohode s vedenim ci ti oni zabezpecia odboz/dovoz, alebo sa s tebou dohodnu na medzimestskej doprave, popr. ubytko ak je zly spoj

viestta
23. sep 2024

Vsak chod tam verejnou dopravou, cestovne ti preplatit musia, to ze ta budu platit za to, ze pol dna stravis vo vlakoch a autobusoch nie je tvoj problem. Preplatit ti musia aj ubytovanie, ak tam nestihas docestovat aj vybavit co treba. A aj taxik ak sa inac do miesta vykonu prace dostat nemozes.

danica2711
23. sep 2024

toto by si mali prečítať všetci, čo tvrdia, že oni vodičák ani šoférske skúsenosti nepotrebujú, veď načo...

melanta
24. sep 2024

O akú pracovnú pozíciu ide? Pri mnohých je normálne, že človek by mal očakávať cestovanie. A áno, vlastniť VP skupiny B považujem za bežnú zručnosť, sa čudujem, že ťa vôbec prijali na pozíciu, kde sú časté služobné cesty. V každom prípade, áno, je tvoj problém, že VP nemáš a musíš sa na miesto dostať verejnou dopravou.

vroni
25. sep 2024

@melanta, toto je čo za nezmysel? Že je vp bežná zručnosť je jedna vec. Že zamestnávateľ vopred vedel, že vp nemá je fakt. Je jeho zákonnou povinnosťou zabezpečiť, aby som sa dostala na miesto určenia, ak ma vyšle na služobnú cestu, nie mojou. Takže si zistím, ako sa tam dostanem, verejnou dopravou, taxíkom, strojom času, fuk ako, dám tento spôsob dopravy vrátane približnej časovej a cenovej kalkulácie schváliť zamestnávateľovi a môžem ísť. Vo veľkých firmách je to bežný postup, v malých si ho treba vynútiť, hlavne v takých, ktoré to odmavnu rukou, že "tvoj problém".

melanta
25. sep 2024

@vroni ale veď píšem viac menej to isté. Že si má zistiť spôsob verejnej dopravy a ísť. Akurát píšem aj to, že považujem VP dnes za bežnú záležitosť a je dosť možné, že autorka má pracovnú pozíciu, kde je cestovanie viac menej bežné. To, že ju zamestnávateľ nemal prijať, ak vie, že bude cestovať, je tiež fakt. Ja by som človeka bez VP na pozíciu, kde sú potrebné časté služobné cesty, neprijala. Je množstvo ľudí, ktorí VP majú a sú tým pádom oveľa flexibilnejší, pretože nemusia pracovné činnosti prispôsobovať hromadnej doprave.

vroni
25. sep 2024

@melanta, mne sa vidí nelogické prijať v dome človeka bez VP na pozíciu, kde viem, že bude treba chodiť na služobné cesty. Z textu autorky som to pochopila tak, pre pri pohovore o tom bola rec a zamestnávateľ tvrdil, že nebude treba cestovať ani mať VP. Z toho pohľadu to proste nie je "jej" problem. Z praxe mám skôr skúsenosť, že v generácií pod 30 je VP čím ďalej tým menej bežnou záležitosťou.

margotka17
25. sep 2024

@melanta no, už keď tvrdíš, že VP je bežná zručnosť, nie je povinnosť aj vlastniť auto. Firma by v tom prípade, ak by aj malá VP, mala zaručiť firemné auto, ktoré by mali zamestnanci k dispozícii. Inak kľudne nech sadne do busu či vlaku, prestúpi na TAXI a dopraví sa na potrebné miesto.

hara_vara
26. sep 2024

na Slovensku áno 🙂‍↕️

purple_wolf
27. sep 2024

ako presne nemas problem so sluzobkou ked s nou ocividne problém mas?? zamestnavatel je povinny ti preplatit cestovne naklady a diety podla toho co mas v zmluve takze ano mas sa zariadit ty sama... na druhej strane ak si sa na pohovore pytala na cesty a bolo ti povedane ze nebudu dvakrat by som si rozmyslela ci tam zostanem lebo toto nebude jedina vec ktoru prekrutili ... tretou vecou je ze vo svojom vlastnom zaujme by si si mala spraviť VP, ber to ako bezne skolenie s certifikatom ktore sa ti zide v kazdej praci a nikdy nie je na ostaru