Slovenka v školstve v Česku

30. aug 2024

Zdravím, po mojich štúdiách bakalára, idem žiť s mojim priateľom do Čiech a magistra dokončovat externe. Študujem učiteľstvo anglického jazyka a dejepisu. Budem sa vedieť zamestnať v Česku aj ako Slovenka? Máte s tým nejaká skúsenosti? Viem že do MŠ by som ísť nemohla, keďže deti sa tam len učia svoj materinský jazyk, ale platí to aj na základné školy respektíve stredné?

kiki68
30. aug 2024

Myslim, ze bude system vyzadovat nejake uznanie a urcite tam bude nejaka skuska v ramci nejakeho vstupu do ich systemu ( v Rakusku je to tak), ale urcite budes moct ucit. Ved v anglictine tu cestinu netreba.

tramtada31
30. aug 2024

Môj otec prednášal na VŠ, nemali problem s tým, že je Slovák, ale pri výmene generácii musel začať prednášať v češtine, lebo mu študenti nerozumeli. Teraz sú však ceskoslovenske reality show, instagrameri, podľa mna to zase prispeje k tomu, že sa znalosť Čechov v oblasti slovenského jazyka zlepsi

sagitta33
30. aug 2024

V českých základních a středních školách je výuka pouze v českým jazyce v některých soukromých ještě v angličtině.

1ryba
30. aug 2024

Známa išla robiť do ČR na ZŠ, musela si urobiť maturitu z ČJ. Pre upresnenie napíš na české ministerstvo školstva.

anesim
30. aug 2024

Znama ma skonceny 1.st tu na sk, + anj a min rok ucila pravkov v prahe + anj, musela si spravit tusim statnicu z cj. Teraz je spat na sk kvoli synovi, no planuje sa tam vratit

bela30
30. aug 2024

Musis mat cesky jazyk, urobene nejake skusky pokial chces ucit, bez toho to asi nepojde. Neviem presne blizsie, co konkretne, ci je to formou nejakej nadstavby, testou, skusok, no vyzadovalo sa to, pokial sa nic nezmenilo.

dskjhfdlkdjhl
30. aug 2024

Na Tvojom mieste by som magistra urobila v Cesku a potom by si isto nemala ziaden problem, samozrejme, vyucovat by si musela ten dejepis v cestine, anglictina je bez problemov.

kiki68
30. aug 2024

Tak ono myslim, ze spravit b2/c1 v Cestine nie je problem. Nakolko ten jazyk je pre nas pribuzny

janinah
30. aug 2024

Dcera učí angličtinu.na strednej škole bez problémov.

i_vu_li_cek
30. aug 2024

Neviem, či tvoje znalosti z českých dejín sú natoľko dobré, aby si tam mohla učiť ich národné dejiny. Ja mám tiež druhý aprobačný predmet dejepis, a netrúfla by som si. Ale s AJ snáď nebude problém.

lauricka
2. sep 2024

@1ryba tak to skôr štátnu skúšku z češtiny