Skušobná doba bez zmluvy

martkink
Včera o 19:41

Zdravím, bola mi ponúknutá určitá práca, kde očakávajú, že budem teraz 2 týždne pracovať a zaúčať sa zdarma. Nemám garanciu, že po tejto dobe mi bude poskytnutá pracovná zmluva. Vraj, že mi poskytujú svoj čas, takže za tieto dni keď budem pracovať v mojom voľnom čase nedostanem zaplatené. Je takáto skúšobna doba povolená? Bojím sa, že ma po 2 týždňoch jednoducho vyhodia a ja budem mať odpracovaných kopu hodín zbytočne.

doriiis
Včera o 19:42

V živote nikdy nepracuj zadarmo.Nikdy.

nelca0510
Včera o 19:43

@martkink nie,nie je. Kde si videla,aby niekto dva týždne pracoval zdarma a ešte mal za to "poďakovať".

petamich
Včera o 19:44

Nie nie je to povolene a takto im tam stale niekto pride na 2 tyzdne a aj rok uplynie a bude odrobene zadarmo 🙂

rozculena
Včera o 19:50

gastro?

martkink
autor
Včera o 19:51

Nie nechcem spomínať aká práca to je. Mám v pláne sa opýtať či mám zmluvu istú a ak povedia že uvidia odídem. Príde mi to divné pretože ani zmluvu nemám mat od 1.1 ale až neskor

rozculena
Včera o 19:53

@martkink do 1.1. ale je omnoho dlhšie,ako 2 týždne.
A keď ti povedia,že máš zmluvu istú,tak budeš robiť zadarmo????????????A čo keď ti ju aj tak nedajú?
Inak si v poriadku? Vieš,že to je čierna práca? Keď sa ti niečo stane,nebodaj úraz,tak potom čo???

maranco
Včera o 19:53

@martkink zaúčanie je súčasťou práce, takže máš pracovať riadne na zmluvu
počas skúšobnej doby môžeš kedykoľvek skončiť aj oni s tebou
ak sa ti stane úraz v práci a si tam načierno, oni od toho dajú ruky preč a ty budeš mať problémy

už keď na začiatku je takto zamestnávateľ nespoľahlivý, radšej si hľadaj iného

martkink
autor
Včera o 19:54

nezačínam teraz preto 2 týždne a zdrama mám robit len počas tejto skúsobnej doby

maranco
Včera o 19:56

pozri si zákonník práce § 45 Skúšobná doba
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...

(4) Skúšobná doba sa musí dohodnúť PÍSOMNE, inak je neplatná.
(1) V PRACOVNEJ ZMLUVE možno dohodnúť skúšobnú dobu, ktorá je najviac tri mesiace

oblecenie99
Včera o 19:56

To, čo ty popisuješ sa nevolá skúšobná doba, ani práca.

kavasmliekom
Včera o 19:57

@martkink ani tam nechoď. Nemôžeš nikde, nikde byť na pracovisku bez zmluvy. Príde kontrola a povieš co? Ze si prišla na kávu? Budeš mat problém aj ty, aj zamestnávateľ. Ani školenie, ani skúšobná doba, ani na 1 hodinu, nie ešte 2 týždne.

kikulienkadd
Včera o 19:58

Ahoj,ponúkajú ti prácu na čierno. Bez zmluvy,poistky,v žiadnom prípade to neber. Žiadna zmluva,žiadne pravidlá = veľká nevýhoda pre teba.

martkink
autor
Včera o 20:00

Mám pracovať tak 4 hodiny denne aby som si všetko vyskúšala vraj nech sa na mna ked budem mat zmluvu mozu kolegyne spolahnut

maranco
Včera o 20:03

@martkink mal by uzavrieť zmluvu na polovičný úväzok na tie 4 hodiny, so skúšobnou dobou a keď sa na teba bude môcť spoľahnúť ti ju rozšíri/uzavriete novú na plný úväzok
to by bolo čisté jednanie

aké je odvetvie tej práce?

oblecenie99
Včera o 20:04

@martkink už ti tu viaceré napísali, že to nie je v poriadku, ale ty sa v kuse opakuješ. Normálne je, že všade kde nastúpiš sa musiš najprv naučiť robiť, zaucaju ta a normálne za to dostávaš zaplatené. Tam sa môže v PZ písomne dohodnúť skúšobná doba na tri mesiace. Ale aj vtedy ta platia. Dokonca hradia náklady za školenie.

rozculena
Včera o 20:04

@martkink skúšobná doba je na to,aby ti mohol povedať,že zajtra už nechoď.Čiže žiadne skúšanie bez zmluvy a zadarmo.
NEOPOVÁŽ SA !!!

toto je tvoje prvé zamestnanie??
Prečítaj si zákonník práce!

klotildabazarik
Včera o 20:06

@martkink ja toto nepochopim ze sa este najde niekto tak sprosti ze ide robit bez zmluvy🙄

mamina7070

toto je cierna praca a teda nelegalne aj z tvojej strany aj zo strany zamestnavatela

martkink
autor

Však ešte nerobím len sa pýtam vraj aj lidl nieco takéto robí tiež o tom prvvýkráť pocujem :D

oblecenie99

@maranco Tipujem gastro. Potom dostane maximálne dohodu a bude robiť 200 hodín mesačne, ale na papieri len ten maximum, čo sa smie, peniaze iba na ruku, žiadna dovolenka či PN a mesačne sa hlásiť na úrade práce.

rozculena
Včera o 20:07

@martkink Lidl???? Tak určite.Toto si nevezme na triko žiadna firma a už vôbec nie taká veľká ako Lidl.
Ten tvoj zamestnávateľ je nejaký živnostník odrbávač,stavím sa,že ani odvody neplatí

kacena4

presne ako pise mamina7070 je to cierna praca nelegalna a hlavne ak sa ti stane pracovny uraz co... nebude pracovny?! ci ako

cacianka

@martkink môžem byť jadrná ? Spoľahnúť sa môžeš iba na to ,že ťa chcú ojebabrať, je to skrátka oj.eb.
Vyskúšať si máš a môžeš, keď nastúpis podľa podpísanej riadnej a platnej zmluvy, na to slúži " skúsobna doba". To čo ti podsúvajú , je práca na čierno, problém nielen pre firmu ale hlavne pre teba.
Baby ti dobre píšu, nebuď sprostá a nedaj sa ojebabrat.

maranco
Včera o 20:10

@martkink napíš otázku na to zaúčanie sem https://www.ip.gov.sk/chcem-sa-poradit/ je to bezplatné poradenstvo

klotildabazarik

@martkink sak sa pochval kto je" zamestnavatel"

martkink
autor

Práveže je to známa firma okolo 1000 pobočiek preto mi to príde aj také divné že zdarma robit ale máte pravdu predsa len za mna a moju bezpecnost nikto neručí

tiika
Včera o 20:12

@martkink prepáč, ale to je taká blbosť. Nechoď tam pracovať. Za tým niečo je. Navyše akú zmluvu po 2 týždňovej práci zadarmo by si čakala? Minimalka na 1/4-ový uvazok by tomu tak zodpovedala. Keď takto využívajú ľudí, porušujú zákony sú neseriózni už teraz, čo potom? Tam môžu pracovať len ľudia zo zúfalstva, neznalí zákonov, ktorými možno manipulovať.
Navyse i budúca zmluva nie je istá, da sa od nej odstúpiť, ukončiť..na to by som sa nespoliehala.

viestta
Včera o 20:13

@martkink zober si to tak, ze sa ti v tej praci nieco stane, napriklad spadne regal na hlavu. Co potom?
A znama firma s 1000 pobockami? To urcite nie je tak. Mozno ma majitel francizu, podnika na vlastne triko a kluckuje za hranicou zakona. Seriozna firma by si nieco take nedovolila ani omylom.

tiika
Včera o 20:14

@martkink povieš, aká je to firma? Veď i tak ta nepoznáme, a pokial je to známa firma, tak môžu rátať s tým, že sa to o nich vie.
A uz od začiatku budeš pracovat, či len absolvovať školenia, kurzy…?

januska12323
Včera o 20:14

Nikde nemôžeš byť len tak bez zmluvy. Sú rôzne typy zmlúv ale nejakú potrebuješ.