Skúšobná doba bez "skúšky"

9. júl 2023

Chcem sa len tak podeliť s mojou pracovnou skúsenosťou. Videla som ponuku, že prijímajú predavačku tak som sa opýtala, či je ešte voľné pracovné miesto doniesla žiadosť a po potvrdení, že ma prijímajú dala výpoveď v robote kde som bola zamestnaná. Že isté samozrejme berú ma na 100 % . Bola to moja najväčšia chyba v živote. Najprv chceli aby som sa mesiac zaúčala zadarmo lebo u súkromníkov je to tak, potom si predavačka prečítala môj životopis, začala po bývalých zamestnaniach pátrať a zisťovať o mne všeličo, že ako pracujem, vychádzam s ľuďmi atď. Podotýkam, že s vedúcou ani s iným nadriadeným som sa stále nestretla. A tam to už začalo. Vytýkanie z jej strany, že ona sa zaúčala tri mesiace (nedala si vysvetliť, že ja som dala výpoveď len dva týždne predtým ako som sa prisľúbila ísť k nim ) a že do 30.6 som bola stále zamestnaná v robote a musela chodiť do zamestnania. Potom, že moja kolegyňa kde som dala výpoveď povedala, že som arogantná (no bola to len pomsta, ze som dva týždne predtým dala výpoveď a nechala ju ťahať samú) a rozuzlenie je to, že som prvý deň odrobila a kolegyňa že ma tam nechce zavolala vedúcej, že som neprešla a ostalo som nezamestnaná, bez peňazí. Vedúca ma pri práci ani nevidela ani nič a skončila som. Teraz ma ani za ten jeden deň vyplatiť nechcú. Ani stravné dať nič. Takže som poučená neveriť. Mal niekto z Vás takú skúsenosť?

ckocka
9. júl 2023

A čo si čakala ak súhlasíš že budeš pracovať zadarmo a bez zmluvy?

cocolino234
9. júl 2023

@autorka poučená neveriť? Predsa si sa sama dostala do tejto situácie. Ty si myslíš, že sa dnes môžeš spoľahnúť na to, že ti niekto bez zmluvy vyplatí peniaze? To sa žiaľ často ani v rodinách nedeje. Súhlasila si pracovať zadarmo a tak sa aj stalo. 🤷‍♀️ Skušobnú dobu máš v zmluve a nikde v príspevku nepíšeš, že si zmluvu podpísala. Akoby si len si dala výpoveď a ostala bez práce. Nuž, držím palce nech čím skôr niečo nájdeš.

autor
9. júl 2023

@ckocka nie, ja som sa to dozvedela až keď som dala výpoveď, že vyžadujú zaúčanie zadarmo. A to dva dni predtým ako som k nim nastúpila. Zmluvu som mala podpísanú od 1.7 som sa stala ich zamestnankyňou. A 2.7 mi kolegyňa oznámi, že nie som zaučená nemôžem u nich ostať. Všetko riešila sama a vedúca mi vôbec nevolala.

vroni
9. júl 2023

Prepáč, ale prestala som tvoj vylev čítať na mieste, kde píšeš, ze pracovať zadarmo mesiac u súkromnika je normalne. Nie len ze to nie je normálne. Nie je to ani legálne. Už vtedy, si sa mala otočiť na opätku a poslať ich tam, kam slnko nesvieti. Proste si sa bavila s podvodníkmi a oni ta podviedli. Nabudúce never taraninam a bez zmluvy nedávaj výpoveď.

autor
9. júl 2023

@cocolino234 nie, ja som sa to dozvedela až keď som dala výpoveď, že vyžadujú zaúčanie zadarmo. A to dva dni predtým ako som k nim nastúpila. Zmluvu som mala podpísanú od 1.7 som sa stala ich zamestnankyňou. A 2.7 mi kolegyňa oznámi, že nie som zaučená nemôžem u nich ostať. Všetko riešila sama a vedúca mi vôbec nevolala. Až 3.7 mi zavolala, že končia so mnou v skúšobnej dobe.

karinka223
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
9. júl 2023

@vroni nie, ja som sa to dozvedela až keď som dala výpoveď, že vyžadujú zaúčanie zadarmo. A to dva dni predtým ako som k nim nastúpila. Zmluvu som mala podpísanú od 1.7 som sa stala ich zamestnankyňou. A 2.7 mi kolegyňa oznámi, že nie som zaučená nemôžem u nich ostať. Všetko riešila sama a vedúca mi vôbec nevolala. Až 3.7 mi zavolala, že končia so mnou v skúšobnej dobe.

ckocka
9. júl 2023

Najprv chceli aby som sa mesiac zaúčala zadarmo
Tak najprv, alebo až potom. Ak si začala pracovať až vtedy keď si mala zmluvu v rukách, si zmluvou chránená, ale samozrejme musia zaplatiť iba odpracované dni, A v skúšobnej dobe s tebou možu skončiť kedykolvek.

autor
9. júl 2023

@karinka223 ja som mala zmluvu podpísanú od 1.7 a 1.7 som aj nastúpila a hneď 2.7 mi oznámili, že nie som zaučená u nich končím a to mi len predavačka dala vedieť. Vedúca až 3.7sa ozvala, že končím v skúšobnej dobe.

karinka223
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
9. júl 2023

@ckocka asi som zle napísala. Ony mi dva dni pred nástupom povedali, že som sa mala mesiac zaúčať zadarmo. A kolegyňa mi to dala hneď pocítiť, že nie som zaučená. Zavolala vedúcej, že mi to v sobotu nešlo a bol koniec.

karinka223
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
9. júl 2023

@karinka223 len ona odmieta zaplatiť za ten deň lebo bola kolegyňa so mnou a boli sme tamm dve aj keď som už mala sama robiť od prvého dňa a že moja chyba, že som v čase svojho voľna sa nechodila zaúčať.

cocolino234
9. júl 2023

@autorka prečítaj si toto a podstúp dané kroky k vyplateniu toho, čo ti patrí. Neexistuje, aby som to nechala tak. Nerieš, že je to iba pár eur. Očividne im to doteraz prechádzalo.

https://www.ip.gov.sk/ako-postupovat-vo-veci-ne...

A osobne by som ich nahlásila na inšpektorát práce, kvôli tomu zaúčaniu zadarmo. Nech si ťa aspoň zapamätajú, už keď majú vo firme bordel. Urobila by som to hneď zajtra ráno.

vroni
9. júl 2023

Toto je blbosť až to huci. Na zaučenie je skúšobná doba a nie nejaký neplatný mesiac. S potešením by som takúto predajňu rozniesla po médiach na nahlásila na inšpektorát práce. A pizdu exkolegynu, ktorá klebeti po telefóne hneď k tomu, nemá čo dávať telefonické posudky komukoľvek. A teda nechcem byť nezdvorila, ale predavačky hľadajú v každom druhom obchode, nemôže byť vážny problém nájst si prácu.

karinka223
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
9. júl 2023

@vroni no len ja to mám zložité, že cestujem a posledný vlak mi ide o 19.00 domov a teraz sú väčšinou všetky obchody otvorené do 19.00 až 21.00. Ale ako hádam sa nestratím....

vroni
9. júl 2023

Tak držím palce.

autor
9. júl 2023

@vroni ďakujem

luccija
9. júl 2023

Hľadaj ďalej, ale je hlúpe, že predavačka kolegyňa sa tam pasuje za veľkú šéfku.mas ponaučenie v ďalšej práci spýtať sa ako bude prebiehať zaučenie.To, čo píšeš som ešte nepočula.
Drž sa niečo si nájdeš vieš si predstaviť s takou osobou robiť denne?stalo sa Ti len dovre

janka608
9. júl 2023

Autorka, velmi ma to mrzi. Prosim nenechaj to len tak, podaj podnet na inspektorat prace.

timilv
9. júl 2023

Určite to nenechaj tak... Kamarátke sa to stalo počas brigádovania v jednej bagetérii. Nevyplatili jej celú mzdu, lebo "veď to bolo len zaúčanie". Poslala na nich kontroly a pani podnikateľka dostala pokutu cez 20tisíc... Ona síce mala to šťastie že si pred skončením pofotila dochádzky, ale určite by som to ani na Tvojom mieste nenechala len tak

tiika
9. júl 2023

Ak máš podpísanú zmluvu a pracovala si, môžeš trvať na vyplatení mzdy za tuto prácu. A trvať i na písomnom ukončení pracovného pomeru. Podľa mna ta ale ani neprihlásili do ZP a SP a nič riešiť nebudú.
Môžeš kontaktovať inšpektorát prace. Ale za ten jeden deň ti to asi nestojí. Akurát by bolo fajn, že by si na nich posvietili.
Buď rada, že ta “vyhodili”. Takéto praktiky vo firme nevestia nič dobre.

jakoma
9. júl 2023

Urcite to ries na inspektorate.. ja som si takto odpracovala v pokladni len 6 hodin, ked som bola na vyske, ze zaucanie zadarmo. S dnesnym rozumom by som to riesila. Dnes viem, ze nikdy nie je zaucanie zadarmo a ked vyzaduju externe skolenie, tiez trvam na preplateni nakladov.

autor
10. júl 2023

@tiika nie, prihlásili ma aj mi poslali už 30.6 aj zálohu za stravnú jednotku, ktorú im idem vrátiť späť.

autor
10. júl 2023

@luccija no veď už v živote nedám životopis do rúk predavačky. Pošlem poštou radšej.

tiika
10. júl 2023

Tak potom musia urobit ukončenie PP písomne, aj ti dať zápočtový list a výplatu.

autor
10. júl 2023

@tiika no poslali mi 69 eur za stravne ako zalohu a pytaju späť 65,55 tak nejak málo majú za jeden deň stravné. Alebo sa pomýlila neviem.

nelca0510
10. júl 2023

Nuž, taká je stravná jednotka na deň. Pozri si to aj na nete.

autor
10. júl 2023

@nelca0510 aha, dobre. Myskela som, ze minimálne je nad 4 eurá. Ďakujem za info.