Ahojte, práve som sa zamestnala v štátnej správe čiže som v skúšobnej dobe 3 mesiace. Ale presne za 3 mesiace nastupujem na materskú. Ako som otehotnela som nebola zamestnaná nakoľko som si nevedela nájsť prácu, prišla až teraz. Chodím do práce vyše týždňa ale cítim že vôbec nevládzem je mi ťažko, stále idú na mňa mdloby, točí sa mi hlava. Lekár by mi odporúčal nastúpiť na PN. Len sa bojím toho že prídem o prácu a tým pádom aj o materskú. A nechcela by som o tú materskú prísť nakoľko čakám dvojičky a finančne to bude náročné. Prosím viete mi niekto poradiť čo mám robiť a ako ďalej postupovať ? Som prvorodička a v týchto veciach sa vôbec nevyznám.
Ďakujem krásne za každú radu ☺️
@veronikaszabova no v tých podmienkach pre materské tiež nemám celkom jasno čo musím spĺňať preto vôbec neviem čo ďalej.
@claudia1209 od datumu porodu si odrataj 2 roky - v tomto obdobi musis mat 270 dni NP. Tak rataj
@veronikaszabova čiže vlastné teraz som aj tak v podstate zbytočne zamestnaná a materskú by mi s tohto zamestnania nepočítali ?
@claudia1209 ja neviem, ci si pred tym pracovala, ci nie...
@veronikaszabova áno pracovala a spĺňam aj tých 270 dní za dva roky
@claudia1209 je vyhodnejsie zotrvat v pracovnom pomere aj pocas materskej keby nahodou sa rozhodnes pre druhe dieta. Ja som menila pracu za lepsiu s lepsim platom, avsak co cert nechcel po nastupe som zistila ze som tehotna a priaznaky na seba nenechali dlho cakat a ja som mala silne nevolnosti. V praci som musela ist s pravdou von a teda aj mi dali vypoved v skusobnej dobe. Vypoved bola k Marcu a materska zacinala az v Juni. Nastastie narok na matersku som mala - mala som splnenych 270 dni odpracovanych v predoslej praci. Ale kedze po 2 rokoch mam druhe dieta narok na matersku som nemala - pretoze pracovny pomer bol ukonceny, a tym padom mam aj ten nizsi rodicovsky. ......
@claudia1209 a inak obdivujem, ze niekto zamestnal tehotnu 3 mesiace pred terminom porodu. Ja som vtedy bola na doma a to som hladala pracu vsade .... Ak sa naozaj citis zle nechaj to tak. Musis dat na seba a svoje pocity, kazda tehotenstvo zvlada inak.
z tohto zamestnania ti budu matersku pocitat jedine v pripade ak odrobis min. 90 dni bez PN a OCR
mas pracovny pomer na dobu urcitu/neurcitu, lebo ak na dobu urcitu beztak je to jedno z pohladu potencialneho retazoveho porodu - ak ti skonci pracovna zmluva kym budes na rodicovskej, tak ak by si mala druhe dieta nebude to retazova materska a budes mat narok len na nizsi RP
kazdopadne podmienky pre ziskanie materskej su 270 dni nemocenskeho poistenia za posledne dva roky a aktivne poistenie/ochranna lehota v case porodu
@claudia1209 veľmi si odporuješ....v úvodnom príspevku píšeš
"Ako som otehotnela som nebola zamestnaná nakoľko som si nevedela nájsť prácu, prišla až teraz."
v ďaľšom "áno pracovala a spĺňam aj tých 270 dní za dva roky"
@lenka7477 nemusi to byt nepretrzite - za 2 roky to musi byt 270 dni
@veronikaszabova to som nevedela 🙂
Ale kdeže, to vôbec nemusí. Môže to byť kľudne aj v piatich zamestnaniach aj s prestávkami.
@claudia1209 a splnas podmienky naroku na MP?