Skúsenosti s prácou v Rakúsku bez jazyka

ela120
16. júl 2014

ma niekto skusenosti?manzel by chcel vyskusat najst si tam nejaku pracu,no jazyk neovlada.

anuska74
16. júl 2014

Sorry ale dnes bez reči 😒 tak potom ťažko, jedine makať za pár eur. ťažkú prácu, alebo roznášať letáky.

mawka
16. júl 2014

@ela120 pokial pojde na stavbu a budu ako partia, vacsinou staci, ked jeden z partie vie nemecky. ale rataj s tym, ze v zahranici sa plat a zaradenie odvija od znalosti jazyka. cize, realne pracu dostat moze, ale len ako pomocny robotnik. tu si to ale dobre zvazte, lebo..... bez jazyka sa nevie branit, nevie si prestudovat zmluvu, moze nieco zle pochopit, nieco tym padom zle urobi a este bude platit on firme, lebo volaco pokaslal. nemusi vediet plynule hovorit, ale zaklad by mal mat. mal by vediet povedat v jednoduchych vetach a pochopit, co sa od neho chce. a potom je to uz na kazdom, ci vydrzi a nemcinu sa v prirodzenom prostredi douci alebo to vzda a bude tam, kde bol na zaciatku.
ale mozne to je. len musi chciet. a ratat s tym, ze na zaciatku to bude tazke, aj menej penazi, atd.
to si len ludia naivne myslia, ze neviem jazyk, idem robit podradnu pracu, sak daju mi. hej. ale za akych podmienok.

laskavocka
16. júl 2014

Nemecky jazyk je dost tazky ak nemas prax to znamena ze nezijes s nemcami napr.pol roka v ich krajine,nedohovoris sa.Pretoze v nemeckych ucebniciach je velmi vela chyb a vsade su ine dialogy a inak pouzivane frazy a slova.Co sa tyka Rakuska,danove urady su tam dost agresivne,maju tam velmi prisne danove kontroly.Ak sa chce niekto zamestnat v Rakusku,tak zamestnavatelia dost zneuzivaju slovakov a beru ich ako lecnu pracovnu silu ak nevedia dobre jazyk.Zase v Nemecku si dat pozor a hlavne sa obrnit trpezlivostou co sa tyka prace.Nemci su totiz dost nedovercivi a preberavi zamestnavatelia.Ked niekto tvrdi ze vie plynule rozpravat 3 cudzimi jazykmi a sedi doma tak sa len smejem.Musite v cudzine zit aspon pol roka aby ste sa chytili ich dialogov.

ela120
autor
16. júl 2014

dakujem

mawka
18. júl 2014

@laskavocka presne toto som sa bavila vcera s ludmi, ze na slovensku sa jazyk nanuci clovek tak, aby proste nemcinu struhal na pockanie. ja som sa jazykovo zadaptovala po cca 8 mesiacov vonku. s tym, ze napr. mama ma stale opravuje, ale pritom nemec mi povie, ze moja verzia je gut a jej neni dobra. sice jej rozumeju, ale je citit, ze ona ju ma naucenu zo slovenska. a ono je to tak s cudzim jazykom akymkolvek. ale rozhodne sa clovek nauci rychlejsie a lepsie v krajine, kde sa tym konkretnym jazykom hovori. na toto nazor nezmenim. mozes tu na sk studovat nemcinu 5 rokov, ale staci ti rok v DE napriklad a vies ju lepsie. samozrejme, za podmienky, ze clovek CHCE a venuje sa aj samostudiu.

laskavocka
18. júl 2014

@mawka
Mna totalne rozculuju ludia,co sa chvali ,ze hovoria plynule 3 jazykmi a pritom ani patu nevystrcili nikdy zo Slovenska.Ja mozem o sebe tvrdit ze po nemecky viem dobre,ale nie ze plynule a perfektne.To by som musela mat IQ bud 160 alebo sa narodit v danej krajine.Teraz sa ucim pre zmenu taliansky ,slova a vety.Zatial nemozem tvrdit ,ze sa dohovorim,kym nepricestujem do Talianska a nepobudnem neaky ten cas,aby som zachytila vsetky ich frazy a prizvuk.Som realistka a nikdy sa dopredu nechvalim.

mawka
20. júl 2014

@laskavocka ja "milujem", ked ma ludia idu opravovat 😀 ze toto nehovoris dobre, toto si inak pouzila. ale fakt je ten, ze pouzivam to presne tak, ako to pouzivaju nemci. na nasu nemcinu na slovensku naucenu nam totalne kaslu. som rada, ze sa jazyk mozem ucit tam. zaujimave, ze slovak-nemcinar mi nerozumie ani prd, ale v nemecku mi rozumie kazdy bez problemov.
a dalsia vec je prizvuk. paneboze. ja ked pocujem ludi, ktori teda aj zili, pracovali v A, DE a podobne a stale nie su schopni nabehnut na akcenty, to je katastrofa. to fakt reze usi a nie je rozumiet ani prd makovy.

ivkaa1
3. aug 2014

Hľadáme skúsenu pani od 25 do 50 rokov do domácnosti.Rakúska rodina žijúca v Salzburgu s dvoma deťmi hľadá pani do domácnosti starostlivost o domácnosť varenie, upratovanie, žehlenie, pranie. Jedná sa o 3-týždňové turnusy 650€ každý mesiac odvody platí rodina. NJ - základy. V prípade záujmu zasielajte Životopis v SJ i NJ s fotkou na e-mail: ivkaa1@azet.sk

etela1982
24. júl 2018

S pracou v Rakusku mam skusenosti v rodine. Sestra a švagor ako pár chceli pracovat v rakusku. pracu si hladali cez web stranku. www.pracujvrakusku.sk
našli si dobru pracu vo Viedni v restauraci ona ako pomocna sila v kuchyni a on ako umyvac riadov. Pracu si chvalia su tam uz vyse roka. Treba pozerat ponuky na stranke. www.pracujvrakusku.sk

atack
4. máj 2023

@etela1982 dobrý den mate prosim vas kontakt na nich ?? Ďakujem