Skúsenosti s prácou realitného makléra

scarletka34
10. aug 2020

Ahojte už tu táto tema bola. Ale obnovím ju znova 😊
Mate s pracou realitneho maklera skusenosti. Bola som na pohovore, ale neni som si ista ci do toho ísť. Mam ist na skolenie za ktore sa plati 90€ je to jedna noc a dva dni. Ak mate stouto pracou skusenosti tak poraďte teraz je vela uz maklerou tak neviem ci by bolo ľahké sa v tejto praci presadiť . Ďakujem za kazdy názor.

ivkazba
10. aug 2020

Kopírujem ti môj komentár na podobnú otázku niekedy z jarného obdobia.

Z vlastnej skúsenosti, nakoľko roky spolupracujem s realiťákmi. Dobrý realiťák vie zarábať nadštandarde (aj od 5 tisíc hore každý mesiac), vie si riadiť čas, nemusí byť hodiny zavesený na internete a sociálnych sieťach (lebo klienti mu cez referencie chodia sami). Ale... stať sa dobrým realiťákom trvá roky. Samozrejme, sú takí čo to robia roky a aj tak zarábajú priemerne menej ako 1000 eur mesačne (na živnosť) a aj za tým sa musia hnať.

Ak začínaš, zamyslela by som sa úplne v prvom rade nad spoločnosťou, v ktorej by si pôsobila:
- má právnika, ktorý bude zodpovedný za právnu stránku zmlúv?
- koľko % z provízie budeš dostávať (žiaľ, poznám ľudí čo s provízie dostávali iba 20-30%)
- aký servis tam dostaneš (platené prístupy na realitné portály atď)
- bude sa ti niekto venovať, kto ti povie základné info - ako fotiť nehnuteľnosť aby zaujala fotkami, ako napísať zaujímavé znenie inzerátu, ako komunikovať s klientom, ako identifikovať v rozhovore s klientom "kulehy" atď
- spolupracuje realitka s nejakými hypo maklérmi, ktorým môžeš posúvať klientov na hypo za tipérsku odmenu
- spolupracuje realitka s developermi v tvojom okolí, kde je šanca dostať sa pravidelne k predaju developerských projektov (novostavby)

Zároveň treba myslieť na to že väčšina obhliadok je poobede, večer a cez víkendy, keďže cez bežný pracovný čas sú potenciálni klienti v práci. Tiež je na zváženie pozrieť sa na realitný trh v tvojej lokalite. Sú lokality, kde je silná 1-2 realitky a ostatné viac menej veľa biznisu nenarobia. Tiež treba myslieť na to, že niekedy na predaj jednej nehnuteľnosti urobíš 10 a viac obhliadok, čo stojí čas a niekedy aj týždne, čo ti tá nehnuteľnosť bude v ponuke stáť. Zároveň ak robíš na živnosť, treba myslieť na to, že odvody musíš platiť bez rozdielu či v daný mesiac budeš alebo nebudeš mať príjem.

Ak nemáš inú prácu a vyššie spomenuté ti realitná firma poskytne a cítiš, že by ti to išlo, nemáš čo stratiť, ak to skúsiš. Ak neskúsiš, nezistíš. Možno zistíš, že je to job pre teba a ak nie, tak prídeš o nejaký čas a spomínaných 90 eur.

noami12
11. aug 2020

@scarletka34 ahoj robila som, no nikdy viac

scarletka34
autor
11. aug 2020

@noami12 preco nikdy viac ? Ake mas skusenosti ?